هندسه دانشهاي حديثي در انديشه و قلم شيخ بهايي
محمدرضا سبحانينيا ۱
چكيده
شيخ بهايي رحمه الله عليه دانشمند بزرگ شيعه، دانشهاي قرآن، حديث، فقه، اصول، عرفان، رياضيات، معماري، ادبيات و شعر را با هنرمندي گرد آورده است.
ابعاد مختلف علمي اين عالم فرزانه شايسته بازشناسي و تحليل است. اين نوشتار به بررسي يكي از ابعاد شخصيتي او، يعني توانايي علمياش در دانشهاي حديثي پرداخته است. مجموعه دانشهاي رجال، درايه و مصطلحات و فقه الحديث و ميزان پردازش به آنها در آثار شيخ بهايي به گونهاي قابل ملاحظه است و ورود و خروج عالمانه و نوآوريهاي تحسين برانگيزش قابل ستايش.
كليد واژهها: شيخ بهايي، حديث، رجال، فقه الحديث، درايه، مصطلحات.
درآمد
شيخ بهايي دانشمند بزرگ شيعي در قرن دهم و يازدهم شخصيتي شايسته تحسين است. ويژگيهاي منحصر به فرد او و تنوع و گستردگي دانشهايش او را حتي بر بسياري از عالمان پر آوازه برتري داده است. تخصص او در دانشهاي مختلف، از جلوههاي شگفتانگيز شخصيت اوست. او مفسري بزرگ، فقيهي متبحر، اصولياي چيرهدست و فيلسوف، عارف، متكلم، محدث و رجالي بزرگي بوده است. آن دانشمند فرزانه در هر يك از اين علوم نه تنها دستي داشته، بلكه با ژرفانديشي در درياي علوم، آثار مختلفي را پديد آورده است که نشان از توان علمي و عمق درك و فهم او دارد.
آنچه كه در پيش ديد خواننده اين نوشتار است، فرا نگاهي به تواناييهاي او در دانش حديث و زير شاخههاي آن است. اين قلم خواهد كوشيد تا با معرفي هندسه دانشهاي حديثي، ساختار و كيفيت و ميزان ورود وي را در هر يك از اين دانشها بازتاب دهد.
1.عضو هيأت علمي دانشکده علوم حديث.