نقد و بررسی حديثی در فضيلت اهل فارس - صفحه 119

1 ـ 2 ـ 1. ايمان

يروي عن الصادق عليه السلام أنه قال:
...لَوْ كَانَ الْايمَانُ مَنُوطا بِالثُّرَيا لَتَنَاوَلَهُ ابْنَاءُ فَارِس.۱

1 ـ 2 ـ 2. دين

قال الامام [العسکري] قال موسي بن جعفر عليهما السلام :
... لو كان الدين معلقاً بالثريا لتناوله رجال من ابناء فارس.۲
البته اين بخش از حديث، از ابوبکر نقل شده است که براي تمسخر سلمان بيان شده و دليلي بر اعتقاد صحت آن از جانب امام ندارد. در مجمع البيان طبرسي چنين آمده است:
روي أن النبي صلي الله عليه و آله سئل عن هذه الآية فضرب بيده علي عاتق سلمان، فقال: هذا و ذووه. ثم قال: لو كان الدين معلقاً بالثريا لتناوله رجال من أبناء فارس.۳

1 ـ 2 ـ 3. علم

تنها منبع متقدمي که اين حديث در آن آمده، قرب الاسناد است که اغلب متأخران نيز از آن نقل کردهاند. اين روايت ـ که پس از حديثي ديگر از فضايل اهل فارس از زبان اميرالمؤمنين عليه السلام آمده ـ چنين است:
حسن بن ظريف، عن الحسين بن علوان، عن جعفر، عن أبيه أن رسول الله صلي الله عليه و آله : لَوْ كَانَ الْعِلْمُ مَنُوطاً بِالثُّرَيا لَتَنَاوَلَتْهُ رِجَالٌ مِنْ فَارِسَ.۴
طبق تقسيم بندي کتاب قرب الاسناد، اين روايت به شماره 377 از احاديث متفرقه از امام صادق عليه السلام قرار ميگيرد. چنان که مشخص شد، بسامد اين روايات در منابع اماميه نسبت به منابع اهل سنت بسيار کم‌تر است و حتي برخي از اين احاديث به نقل از راويان و کتب اهل سنت در مجامع اماميه راه يافته است. اين روايات بيشتر در کتابهاي تفسيري که نويسندگان آنها مانعي در نقل خبر از منابع اهل سنت نميديدهاند، به چشم ميخورد.

2. فقه الحديث روايات

جهت دستيابي به فقه الحديث روايات، شناخت واژههاي مهم و نيز مصاديق روايات امري ضروري است، که بدانها اشاره ميشود:

1.. الاختصاص، ص۱۴۳.

2.. التفسير المنسوب إلي الإمام العسكري، ص۱۲۱؛ المحتضر، ص۱۱۷ به نقل از پيشين.

3.. مجمع البيان، ج‏۳، ص۳۲۱.

4.. قرب الاسناد، ص۵۲؛ بحارالأنوار، ج۱،ص۱۹۵.

صفحه از 133