ابو عبد اللّٰه محمّد بن محمّد بن نعمان، معروف به شیخ مفید و ابن المعلّم، فقیه، محدّث، متکلّم، مفسّر، مورّخ، ادیب، از شخصیت های برجسته قرن چهارم هجری است.
وی در سال ۳۳۶ یا ۳۳۸ ق در روستای عُکْبَریٰ بغداد به دنیا آمد. و در چهل سالگی، زعامت شیعیان در فقه، کلام و حدیث را بر عهده گرفت.
از شخصیت های بزرگ و تأثیرگذار شیعه به شمار می آید و در تمام علوم زمان خود، صاحب نظر بود.
در عصر غيبت كبرا دو توقيع خطاب به شيخ مفيد (م ۴۱۳ ق) در اواخر عمر او گزارش شده است.
▫️شيخ طوسى يكى از شاگردان مفيد در كتاب« فهرست» مىگويد:
محمد بن محمد بن نعمان، مكنى به ابوعبدالله و معروف به ابن معلم، از متكلمين شيعه است كه در زمان او رياست شيعه به او منتهى شد و در علم و صناعت كلام، مقدم بر ديگران بود و در فقه نيز سرآمد فقهاى زمان بوده، مردى سريع الانتقال و بافطانت و حاضرجواب بود و او نزديك به دويست جلد كتاب كوچك و بزرگ تأليف كرده ...
▫️ رهبر معظم انقلاب در پیام به کنگره جهانی شیخ مفید :
«شیخ مفید در سلسله علمای امامیه، فقط یک متکلم و فقیه سرآمد و برجسته نیست، بلکه فراتر از این، وی مؤسس و سرحلقه جریان علمیِ رو به تکاملی است که در دو رشته کلام و فقه، تا امروز در حوزه های علمی شیعه امتداد یافته است و با وجود بر کنار نماندن از تأثرات تاریخی و جغرافیایی و مکتبی، ویژگی های اصلی و خطوط سیاسی آن همچنان پابرجا مانده است. شیخ مفید نقش مؤثر و تعیین کننده ای در تثبیت هویت مستقل مکتب اهل بیت علیهم السلام ، بنیان گذاری شکل و قالب علمی صحیح برای فقه شیعه، آفرینش شیوه جمع منطقی میان عقل و نقل در فقه و کلام داشت».
▫️ شيخ مفيد در سال ۴۱۳ ق، در بغداد و پس از ۷۷ سال تلاش و خدمت ارزنده درگذشت و مورد تجليل فراوان مردم و قدردانى علما و فضلا قرار گرفت.
شيخ طوسى، كه خود در تشييع جنازه او حضور داشته است، مىگويد:
« روز وفات او از كثرت شيعه و سنى براى اداى نماز و گريستن بر او، همانند و نظير نداشته است»