روش‏هاى برخورد ابن تيميه با احاديث نبوى - صفحه 85

دكتر حربى در كتابى كه نگاشته و خوشبينانه در باره ابن تيميه سخن گفته، ضمن نتيجه گيرى مى نويسد: «در آراى او تناقض مشهود است. ... در بحث علمى روشن سليم و صحيح نداشت، در حالى كه شرط ورود به ميدان علم، بحث علمى با طريقه صحيح است» ۱ ناصح شفوق، كتابى با عنوان «التوفيق الرّبانى فى الردّ على اين تيميه الحرانى» نگاشته، و انگيزه خود را چنين بيان مى دارد كه مردم به وسيله او به فتنه افتاده اند و به آثار او دل بسته اند در حالى كه نصوص كتاب و سنّت را واگذاشته اند. ۲

3 ـ نگاهى به كتاب «منهاج السنة»

«منهاج السنة النبوية فى نقض كلام الشيعة و القدرية»، كتابى است بزرگ و مفصّل، كه ابن تيميه در نقض و ردّ كتاب علّامه حلى به نام «منهاج الكرامة فى اثبات الامامة» نگاشته است. به گفته ابن حجر، اين كتاب در زمان حيات او به عنوان «الردّعلى الرافضى» مشهور بود. ۳ ابن تيميه، در مقدّمه كتاب، مطالب علامه حلى را «گمراهى و باطل و الحاد» بر شمرده و شخص علامه را «اهل جبت و طاغوت و نفاق و نجاست و كدورت»

1.ـ (ابن تيميه و موقفه من أهّم الفرق، ص ۴۶۵).

2.ـ التوفيق الربانى، ص ۱۶. شرح حال ابن تيميه را در منابع زير ببينيد: الاعلام ۱/۱۴۴، البداية جلد ۱۳ و ۱۴ در مواضع مختلف، تذكره الحفاظ، ۴/۲۷۸، فوات الوفيات، ۱/۳۵، مرآة الجنان، ۴/۲۷۷، الدررالكامنة، ۱/۱۴۴، و فيات الاعيان، ۴/۳۸۷، شذرات الذهب فى اخبار من ذهب، ۶/۸۰، معجم المولفين، ۱/۱۶۳. و از منابع معاصر رجوع كنيد به: ابن تيميه حياته عقايده از صائب عبدالحميد، ابن تيميه حياته عصره از محمد ابوزهرة، ابن تيميه و موقفه من اهم الفرق و الديّانات فى عصره از محمد حربى. اين سه كتاب اختصاصا در مورد او نوشته شده است.نيزرجوع كنيد به: جلد دوم از مجموعه ۴ جلدى رجال الفكر و الدعوة از ابوالحسن ندوى، جلد چهارم مجموعه بحوث فى الملل و النحل از جعفر سبحانى، السلفيه بينَ اهل السّنة و الاماميّه از سيد محمد كُثَيرى، وهّابيت كارنامه فكرى وعلمى ونيزآئين وهابيت، هردوازجعفرسبحانى به زبان فارسى،و...(التوفيق الرّبانى، ص ۶)

3.ـ (الدررالكامنة، ج ۲، ص ۷۱)

صفحه از 113