مشايخ ثقة الاسلام كلينى - صفحه 91

پدر همسر او، احمدبن ابى‏عبداللّه‏، است و در اينجا به خطا احمدبن عبداللّه‏ آمده است. نكته ديگر نيز نام كتاب او حماسة أبيتمام است و به خطا، حماسة ابن‏ابى‏تمام آورده‏اند.
به هر حال، در شمار مشايخ اين شيخ مى‏توان نام برد از: جدّش عمران، محمّدبن خالد، احمدبن محمّدبن خالد، محمّدبن حسين، محمّدبن على ابى‏سمينه، هارون‏بن مسلم و ديگران. نيز در شمار راويان او، اينان را مى‏شناسيم: پسرش علىّ‏بن محمّد، نواده او محمّدبن علىّ‏بن محمّد، حمزه‏بن قاسم علوى عبّاسى، محمّدبن جعفر بن بطّه، محمّدبن حسن‏بن وليد، محمّدبن يحيى.
ج. علىّ‏بن محمّدبن ابى‏القاسم كه در شمار مشايخ مصنّف، از او ياد شد. او نوه دخترى برقى است. نجاشى از او ياد مى‏كند و گويد: «علىّ‏بن ابى‏القاسم، عبداللّه‏بن عمران برقى، كه پدرش به ماجيلويه شهرت دارد و كنيه خودش ابوالحسن است. ثقه، فاضل، فقيه و اديب بود. احمدبن محمّدبرقى را ديد و نزد او ادب آموخت. وى نوه دخترى او بود. كتابهايى هم نوشته است.»
نكته تكميلى در مورد كلام نجاشى، آن است كه علىّ‏بن ابى‏القاسم، به عنوان نسبت به جدّ است كه براى رعايت اختصار انجام شده و مشابه آن در عبارات قدما فراوان است؛ كه در مجموع كلام او قرائنى بر اين امر وجود دارد.
د. محمّدبن علىّ‏بن محمّدبن ابى‏القاسم، عبداللّه‏بن عمران. وى از مشايخ صدوق، محمّدبن على‏بن بابويه، است كه از كتابهاى او بسيار روايت كرده و در اكثر اسانيد خود، او را «ماجيلويه» ناميده؛ به گونه‏اى كه از آن بر مى‏آيد كه ملقب به ماجيلويه بوده است. البته اين لقب را براى پدرش علىّ‏بن محمّد نيز آورده؛ پس اين لقب محمّدبن ابى‏القاسم، هم به پسرش و هم به نوه او رسيده است.
در هر حال، اين شيخ از پدرش على‏بن محمّد و جدّش محمّدبن ابى‏القاسم روايت كرده؛ چنان كه در بسيارى از اسانيد صدوق آمده است. و در بسيارى از اين

صفحه از 109