>

103
نسيم حديث

در نقطه مقابل فرهنگ حاكم غرب است كه خانواده را از منزلت حقيقى خود فرو كشيده و آن را به يك قرارداد ساده اجتماعى تنزّل داده است . قراردادى كه به سادگى قابل انفكاك است و از مرحله جسم و نيازهاى مادى كمتر گذر مى كند و به ندرت به نيازهاى روحى و اخروى مى پردازد . با اين ديدگاه به سراغ اصول حاكم بر خانواده مى رويم تا بتوانيم در پرتو آنها ، كانونى مقدس و ارزشمند را بنا نهيم.

اصول حاكم بر خانواده

1 . مودّت و رحمت

خانواده در اسلام بر اصل معنوى محبت بنا شده است و نه بر امور مادى فانى و غير قابل اعتماد مانند زيبايى ، دارايى و اعتبار و... . اسلام ، همسر دوستى را جزء ايمان و اخلاق پيامبران برشمرده و آن را اقتضاى سرشت آفريده شده خدا مى داند. اين محبت بايد در سراسر خانه مشهود باشد ، مرد به زن ، زن به مرد و هر دو به فرزندان و نيز عكس آن. افزون بر اين ، هيچ يك از اعضاى خانواده نبايد محبت خود را پوشيده بدارند ، بلكه بايد در ابراز آن به يكديگر بكوشند و محيط خانواده را ، كانون عشق و صميميت كنند و تنها مرز آن را محدوده هاى تعيين شده شرع بدانند. چنين خانواده اى در سخت ترين وضعيت ها و شديدترين بحران هاى زندگى ، تاب مى آورد و تندباد غم و مصيبت و يا تنگناهاى اقتصادى نمى تواند آن را ريشه كن كند.
گفتنى است برخى با استناد به آيه « وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَ رَحْمَةً »۱ ، ريشه اصلى خانواده را در دوران جوانى ، محبت به هم و در دوران كهنسالى ، رحم و دلسوزى به يكديگر برشمرده اند كه هر چند مستند خاصى ندارد ، اما مى توان آن را استفاده اى لطيف و تا حدودى منطبق بر ويژگى هاى انسانى دانست.
ما اصل محبت را به عنوان ريشه و تنه خانواده مى شناسيم و بر اين باوريم كه بخش اعظم سفارش هاى اسلام به همسران و فرزندان براى ايجاد و نگهداشت اين اصل بنيادين

1.سوره روم ، آيه ۲۱.


نسيم حديث
102

تحكيم خانواده

چكيده

اين نوشتار به اصول حاكم بر خانواده از ديدگاه اسلام پرداخته است. ابتدا اصول اساسى يارى كننده به تحكيم خانواده را بر شمرده و سپس آسيب هايى كه خانواده را تا مرز از هم پاشيدگى مى برد، بر رسيده است. در بخش نخست، به مودّت و رحمت، اخلاق نيكو، تربيت دينى، اداى حقوق و استمداد از غيب اشاره كرده و سپس به عوامل متعدد جدايى و آشفتگى خانواده پرداخته است. در بخش عوامل بيرونى ، عواملى مانند ازدواج هاى تحميلى ، در سنّ پايين و با مهريه هاى سنگين و در عرصه رفتار درونى آزار يكديگر ، غيرت و حسادت نابجا، بدخويى، بخل، بى تدبيرى، توقعات نادرست و تنوع طلبى و ارتباطات نامشروع .
كليد واژه ها: تحكيم خانواده، جدايى خاموش، ازدواج و طلاق.

درآمد

از منظر اديان الهى ، خانواده نهادى مقدس و ازدواج ، فرزندآورى و اداره همسر و فرزند ، عبادت به شمار مى آيد. اسلام نيز به عنوان كاملترين و آخرين دين الهى ، اهتمام فراوانى به اين امر دارد. اين تقدس و ارزش والاى معنوى مى تواند كانون خانواده را بر بسيارى از امور دنيوى مقدم بدارد و آن را بر جايى بالاتر و برتر بنشاند. در اين صورت فدا كردن بسيارى از لذّت ها ، خوشى ها ، آزادى ها و حتى برخى اهداف شخصى ، توجيه مى يابد و خانواده را در بحران هاى طبيعى و روحى و در كشاكش حوادث سهمگين زندگى ، بر سر پا نگاه مى دارد. بگذريم كه خانواده طبيعى ، لذت ها آرامش ها و قدرت هايى را براى همه اعضاى آن به ارمغان مى آورد كه تجربه آنها ، خانواده را تا به انتها بيمه مى كند. اين درست

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64528
صفحه از 369
پرینت  ارسال به