>

105
نسيم حديث

كمك مرد در كارهاى خانه .

3 . تربيت دينى

از مهمترين اهداف تشكيل خانواده ، پديد آوردن و تربيت نسل جايگزين است. چنين نسلى بايد آموزه هاى نسل قبل را فرا گيرد ، آنها را باور و بارور و سپس به نسل بعد منتقل كند. اين اتفاق بدون تعليم و تربيت روى نمى دهد و هر پدر و مادرى مسئول هستند ، افزون بر تجهيز خود به فرهنگ و آداب دينى و اجتماعى ، آن را به فرزندان خود انتقال دهند . از اين رو ، يكى از اصلى ترين وظايف پدر و مادر ، تعليم و تأديب فرزندان و نگاهدارى خانواده از آفت ها و آسيب هاى نگرشى و رفتارى است. اما پيشتر از آن ، بايد خود چنين تربيتى را داشته باشند و آن را پاس بدارند.
در يك خانواده دينى و موفق ، پدر نماز مى خواند ، روزه مى گيرد ، خمس و زكات مى دهد و در همان حال ، خانواده خود را به نماز و فرائض دينى فرمان مى دهد. ۱ چنين پدرى مى داند كه در پى مال دويدن ، و يا خود را وقف ديگران كردن و به خدمات اجتماعى پرداختن ، نبايد مانع توجه و اهتمام به امر خانه شود. او مى داند حتى اگر مال به چنگ آورده را صدقه دهد ، اجرى كمتر از تربيت فرزند صالح دارد.
او مى داند كه گاه براى بيرون بردن خانواده از تنگناى اقتصادى ، نماز گره گشاست و به پيروى از پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله به نماز و دعا و تضرّع مى ايستد و خانواده اش را نيز به نماز وا مى دارد .
او باور دارد كه اگر در پى اصلاح آخرت باشد ، خداوند دنيايش را نيز سامان مى دهد. ۲
اگر همه اعضاى خانواده از تربيت درست اخلاقى برخوردار باشند و همگى به دستورات اخلاقى و معاشرتى دين عمل كنند و از زاويه نگاه پيشوايان دين به زندگى بنگرند ، آن گاه جمعى يكدست و صميمى در كنار هم گرد مى آيند وزندگى با كمترين اصطكاك و درگيرى مى پايد و مى بالد و مى ماند .

1.ر. ك : الكافى ، ج ۵ ، ص ۳۷ ، ح ۱.

2.مكارم الاخلاق ، ج ۲ ، ص ۱۲۴ ، ح ۲۳۳۳؛ الكافى ، ج ۲ ، ص ۴۸۷.


نسيم حديث
104

است و بسيارى از عوامل از هم پاشيدگى خانواده ها نيز به نبودن و يا كمى محبت باز مى گردد.

2 . اخلاق نيكو

پس از محبت كه حل كننده بسيارى از مشكلات و مسائل خانواده است ، خوشخويى و مهارت هاى ارتباطى ، مهمترين عامل استوارى خانواده به شمار مى رود . خانواده يك اجتماع هر چند كوچك و كم تعداد است و دوام و قوام آن ، بستگى تام به رعايت آداب معاشرت دارد.
قرآن با پيام « وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ »۱ اصل كلى معاشرت نيكو را فراز آورده است و در پى آن ، معصومان عليهم السلام نمونه هايى را برشمرده اند. به طور كلى مى توان تمام اخلاق و رفتار شايسته اعضاى خانواده را در قوام يافتن و پايدارى درازمدت ازدواج ، مؤثر دانست. در اين ترديدى نيست كه خوشخويى ، خوش رفتارى ، خوش بينى ، مدارا ، احسان و لطف و بزرگداشت همسران و فرزندان و احترام به يكديگر محبت ميان آنان را حفظ مى كند و آن را قوت مى بخشد و حتى موجب علاقه و محبت ديگران مى شود. چه كسى انسان خوش رفتار ، مؤدب ، خدوم ، كمك كار ، شوخ ، رفيق و همراه را دوست ندارد؟! بر اين اساس ، معصومان عليهم السلام دستورات متعددى براى تعامل نيكوى دو همسر با هم داده اند كه در كتاب هاى حديثى آمده است . گفتنى است در صورت خوشخو نبودن يكى از طرفين ، اسلام به صبر و تغافل در برابر آن فرمان داده و معاشرت نيكو را تحمل در برابر چنين همسرى خوانده و آن را لازمه حفظ محبت در كانون خانواده دانسته است. هر چند اين تحمل نيز مرز و حدّ شرعى دارد و آنجا كه لازم باشد مرد بايد غيرت ورزد و زن وظيفه امر به معروف و نهى از منكر خود را به انجام رساند.
اين نكته را نيز فراموش نكنيم كه امامان عليهم السلام رهنمودهاى عملى متعددى براى تحقق معاشرت نيكو پيشنهاد داده اند ، مانند سوغات آوردن از سفر ، هم غذا شدن با خانواده به جاى دوستان و همكاران ، مطابق ميل خانواده غذا خوردن و كمك به يكديگر ، به ويژه

1.سوره نساء ، آيه ۱۹.

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64400
صفحه از 369
پرینت  ارسال به