زمينه ساز بروز اختلاف ها و از عوامل قابل توجه از هم پاشيدگى خانواده دانسته اند و برخى آن را مشابه تجارت و فروش دختران مى بينند. علت اين امر نيز بديهى است؛ زيرا در ميان نهادن همه هستى جسمى و روحى ، تنها زمانى امكان پذير است كه محبوبى بزرگ تر ، در آسمان قلب انسان بدرخشد و او را به ايثارها و فداكارى هاى لازمه يك زندگى طولانى و جاويد فرابخواند .
اسلام اساس زندگى خانوادگى را مودت و رحمت مى داند و مودت ، با اجبار و تحميل حاصل نمى شود و هرگاه اصل بنيادين خانواده درست نهاده نشد ، كژراهه جدايى و طلاق رو مى نمايد و يا به جدايى خاموش مى انجامد.
2 . ازدواج در سن پايين
برخى تحقيقات موجود نشان مى دهد كه آمار طلاق ، با سنّ همسران رابطه معنا دارى دارد. اين پژوهش ها نشان مى دهد كه طلاق در جوانانى كه پيش از بيست سالگى ، اقدام به تشكيل خانواده كرده اند از جوانانى كه پس از آن ازدواج كرده اند بيشتر است و هر چه سنّ پايين تر برود بيشتر در معرض جدايى از همسران خود قرار مى گيرند. علت اين امر را مى توان از روايت كلينى در كافى ، استفاده كرد. امام عليه السلام در پاسخ به هشام بن حكم كه گفت: ما پسران خود را در نوجوانى زن مى دهيم ، فرمود :
در اين صورت آنان با هم انس و الفت نمى يابند . ۱
شايد بتوان گرفتارى هاى جسمى و روحى دوره رشد نوجوانى و جوانى را ، سبب فرورفتن در خود و عدم توجه به ديگران و درك زيبايى هاى روحى و معنوى همسر دانست. گفتنى است در اين ميان بايد تفاوت جنسيتى دختر و پسر و نيز گوناگونى هاى اقليمى ، نژادى و تاريخى و اجتماعى را هم در نظر گرفت و كودكى و نوجوانى را بر اساس آن تعريف نمود. اين همان ويژگى رشد است كه در فقه بدان اشاره شده و قرآن آن را شرط لازم براى مديريت مالى دانسته است. ۲