>

111
نسيم حديث

4 . مهريه سنگين

ازدواج يك داد و ستد عاطفى است و نه يك رابطه مالى و حقوقى محض. هر چند ازدواج تعهدات مالى متعددى را براى مرد به همراه مى آورد ، اما زن هيچگاه به منظور به چنگ آوردن اين امتيازات مالى ، هستى گرانبهاى خود را در اختيار نمى نهد و موارد استثنا ، خارج از روال عمومى و متعارف است. تنها اثر مهريه سنگين ، مانع تراشى براى طلاق است كه آن هم در صورت درخواست طلاق از سوى زن از ميان مى رود. مهريه سنگين ، افزون بر سخت كردن ازدواج و تقليل آمار آن ، ازدواج را در ادامه خود نيز با مشكل روبرو مى سازد ، زيرا هرچند مرد مى پذيرد كه مهريه را پرداخت كند ، اما اين بار سنگين ، آن هم در نخستين مراحل تعهدات ازدواج او را نسبت به همسرش كم علاقه مى سازد و به تعبير برخى روايات نبوى ، ممكن است موجب پديد آمدن دشمنى و كينه شود. ۱

ب عوامل مرتبط با شوهر

1 . آزار دادن همسر

زن از محيط گرم خانواده خويش به درون خانه اى پا مى نهد كه همه چيز آن براى وى تازه و بدون سابقه است. از جايى كه به طور متعارف خدمت گيرنده و محبت بيننده بوده است به سرايى قدم مى نهد كه خدمت و محبت در آن دو سويه است. در اين حالت اگر در قبال محبت و تلاشى كه بروز مى دهد ، پاسخ محبت آميز نگيرد و حتى در عوض آن ، آزار ببيند زود يا دير از محبت دهى دست مى كشد و كانونى كه بايد با محبت و مودّت گرم شود ، به سردى مى گرايد. اين نكته واضح است كه كمتر همسرى ، حاضر به ادامه اين وضع است و اگر هم آن را ادامه دهد ، نمى تواند اين زندگى را يك زندگى سالم و يك كانون پرحرارت خواند. گفتنى است آزارهاى روانى و جسمى ، هر دو در اين ميان يكسان عمل مى كنند و شايد آزارهاى زبانى و روانى ، زيان هاى بيشتر و ضربه هاى كارى ترى را به پيكر ازدواج وارد كند. روايات رسيده به ما ، افزون بر كتك زدن زن ، تحقير او و حتى بغض و دشمنى درونى نسبت به او را نيز زمينه نابودى تدريجى خانواده دانسته اند.

1.مصنّف عبد الرزاق ، ج ۶ ، ص ۱۷۴ ، ح ۱۰۳۹۸.


نسيم حديث
110

3 . ازدواج خويشاوندى

ديدگاه هاى گوناگونى در باره ازدواج فاميلى وجود دارد. بخشى از ازدواج هاى فاميلى در اقوام نيمه متمدن مانند ازدواج با محارم ، از ديدگاه اديان توحيدى (تورات و... به ويژه اسلام) نادرست و حرام خوانده شده و مرتكبان آنها به شدت مجازات مى شوند. اين دسته ازدواج ها از ديدگاه علم ژنتيك نيز ازدواج هاى خطرناك دانسته شده اند و فرزند پديد آمده از آنها ، به شدت در معرض نقص ، بيمارى و حتى مرگ است. بخشى ديگر ازدواج هاى فاميلى كه درجه دوم و روا و حلال دانسته شده اند ، مانند ازدواج عموزادگان و عمه و خاله و دايى زادگان با هم ، از ديدگاه علم امروز قابل تأييدند ، اما به شرط آن كه در تبار و نياكان هر دو سوى ازدواج ، برخى بيمارهاى قابل انتقال وراثتى مشاهده نشوند.
از ديدگاه برخى روايات نيز ، اين دسته ازدواج ها گاه زمينه تولد فرزندانى ضعيف و يا بيمار را فراهم مى آورد و اين ممكن است كه به درون خانواده نيز تسرّى بيابد ، هرچند لزومى نيست و از اين رو مى توان مانند شرط مشاوره ژنتيكى پيش از ازدواج ، چنين گفت كه با سنجش ازدواج هاى فاميلى پيشين در آن خانواده و نيز خلق و خو و اهداف خويشاوندان از ايجاد رابطه مجدد ، مى توان به ازدواج فاميلى سفارش و يا از آن نهى كرد .
گفتنى است ما نمونه هاى متعددى از ازدواج هاى فاميلى موفق داريم و از اين رو نمى توان ، يكسره آن را كنار گذارد ، هر چند در اين ازدواج ها دو سوى رابطه از سالم ترين و پاك نهاد ترين آدميان با تبار و نياكان و مادران و پدرانى پيراسته و رشيده بوده اند. زيباترين و بهترين نمونه ازدواج فاميلى دو جوان ، پيوند فاطمه عليهاالسلام و على عليه السلام است و نيز امامزادگان بزرگى كه با خويشان خود ازدواج كرده اند.
در پايان ، اين نكته را خاطر نشان مى كنيم روايت ها نيز به ازدواج غير فاميلى ترغيب كرده اند. ۱

1.ر. ك : المجازات النبوّية ، ص ۱۰۰ ، ح ۵۹ .

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64529
صفحه از 369
پرینت  ارسال به