گفته ديلمى در ارشاد القلوب ، به همين كرامت اشاره دارد :
لقد كان يفرش له بين الصفّين و السهام تتساقط حوله ، و هو لا يلتفت عن ربّه و لا يغيّر عادته ، و لا يفتر عن عبادته ، و كان إذا توجّه إلى اللّه تعالى توجّه بكلّيّته ، و انقطع نظره عن الدنيا و ما فيها، حتّى أنّه يبقى لا يدرك الألم ؛ لأنّهم كانوا إذا أرادوا إخراج الحديد والنشاب من جسده الشريف تركوه حتّى يصلّى ، فإذا اشتغل بالصلاة و أقبل إلى اللّه تعالى أخرجوا الحديد من جسده و لم يحسّ؛۱براى امام على در ميان دو صف كارزار، فرش مى گستردند و در حالى كه تيرها در كنارش فرو مى آمدند، به نماز مى ايستاد، بى آن كه به چيز ديگرى جز پروردگارش توجه كند و سيره و عادتش را در نماز تغيير دهد و يا در عبادتش سستى كند. هر گاه به خداوند توجه مى كرد، با تمام وجود توجه مى نمود و نظرش از دنيا و آنچه در آن بود، گسسته مى شد، تا آنجا كه درد و رنج را حس نمى كرد و دليل آن كه، اگر مى خواستند تيرى را از بدن شريفش خارج كنند، صبر مى كردند تا حضرتش به نماز مشغول شود و به پروردگار متعال رو كند، تا بيرون كشيدن تير را حس نكند.
مواظبت بر نماز و وقت آن
امام صادق عليه السلام ، مواظبت و محافظت از نماز را كه دستور صريح و اكيد خداوند است ، ۲ به مواظبت بر اوقات و حدود آن تفسير كرده است ۳ . حدودى كه تا چهار هزار شمرده شده است ۴ و به فرموده امام على عليه السلام ، از آنجا كه خداوند مى دانست بندگانش تاب رعايت اين همه را ندارند ، به يك از هزار آنها بسنده كرد و معرفت وقت ، قبله ، ركوع و سجود را از اركان و حدود واجب آن قرار داد ، و عالم و جاهل را در آن مساوى دانست ۵ . و تنها در اين
1.إرشاد القلوب ، ص ۲۱۷ .
2.سوره بقره، آيه ۲۳۸: « حَـفِظُوا عَلَى الصَّلَوَ تِ وَالصَّلَوةِ الْوُسْطَى وَقُومُوا لِلَّهِ قَـنِتِينَ » ؛ سوره مؤمنون، آيه ۹ : « وَ الَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوَ تِهِمْ يُحَافِظُونَ » .
3.تفسير قمى ، ج ۲ ، ص ۸۹ .
4.ر. ك : الكافى ، ج ۳ ، ص ۲۷۲ ، ح ۶ ؛ كتاب من لا يحضره الفقيه ، ج ۱ ، ص ۱۹۵ ، ح ۵۹۹ ؛ الخصال ، ص ۶۳۸ ، ح ۱۲.
5.ر. ك : بحار الأنوار ، ج ۹۳ ، ص ۶۳ به نقل از تفسير نعمانى .