و در ميان عواطف انسانى آن را از بهترين اسباب ورود به بهشت مى شمرد ، همه نمونه هايى از همنوايى و همسويى با خلقت و فطرت هستند . در مقاله ، اندكى در باره رحم و عواطف انسانى ، سخن گفته ايم كه خواهد آمد .
د رعايت آداب اجتماعى
اسلام ، دين هنجارهاى اجتماعى است و سنّت هاى جامع را تا آنجا كه ضد انسانى نباشد ، پاس مى دارد و خواستار رعايت آنها در جامعه ايمانى است . نيازردن ديگران ، ارتباط درست و شايسته با همسايگان ، اداى امانت به همگان ، راست گفتن و ترك جدال با رقيبان و مخالفان و زيارت برادران ، همه سفارش هاى اسلام در زمينه روابط جمعى و آداب معاشرت است كه به ترتيب در احاديث نهم ، دهم و يازدهم اين مجموعه از روايات حضرت عبد العظيم حسنى عليه السلام نقل شده است . همچنين سپاس گزارى در برابر احسان و محبت ديگران ، توجه داشتن به يكديگر و پرهيز از اختلاف ، در اين احاديث و نيز حديث هشتم مورد تأكيد قرار گرفته است و در پايان مى توان به گشاده رويى و خوش رويى كه اصل نخستين در همه برخوردها و مقبول همه جوامع بشرى است ، اشاره نمود .
ما شرح و بسط همه اين آداب و نيز پرهيز از همنشينى با بدان و دورى از اختلاف و كشمكش هاى اجتماعى را در پى خواهيم آورد . اينك احاديث را به صورت جداگانه مى آوريم و پس از ترجمه ، به شرح آنها مى پردازيم .
حديث 1
الإمام علىّ عليه السلام : قال رسول اللّه صلى الله عليه و آله : إنّا اُمرنا معاشر الأنبياء أن نكلّم الناس بقدر عقولهم . قال : و قال النبىّ صلى الله عليه و آله : أمرنى ربّى بمداراة الناس ، كما أمرنى بإقامة الفرائض ؛ 1 امام علىّ عليه السلام : رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود : ما جماعت پيغمبران مأموريم به اندازه فهم و