>

169
نسيم حديث

شيطان حفظ كند و در آشكار و نهان و دل و زبان ، پرهيزكارانه ، گام به سوى مقصد نهد .
افزون بر آيات ، روايات نيز به رعايت تقوا سفارش كرده اند و آن را نشانه قبولى حج و به دست آوردن آثار و ثمرات گران بهايش ، دانسته اند. پيامبراكرم صلى الله عليه و آله مى فرمايد:
آية قبول الحجّ ترك ما كان عليه العبد مقيماً من الذنوب؛۱نشانه قبول حج اين است كه انسان گناهانى را كه مرتكب مى شد ترك كند.
در حديثى ديگر از پيامبر صلى الله عليه و آله اين بيان ، تفصيل داده شده است :
مِن علامة قبول الحجّ إذا رجع الرجل عمّا كان عليه من المعاصى، هذا علامة قبول الحجّ، و إن رجع من الحجّ ثمّ انهمك فيها كان من زناء أو خيانة أو معصية، فقد ردّ عليه حجّه ؛۲نشانه قبول حج، بازگشت از گناهان گذشته است و اگر از حج بازگشت، امّا بر گناهان گذشته اش چون زنا و خيانت و نافرمانى، اصرار ورزيد، حجّش مردود است.
از اين مهم تر ، بى تقوايى و گناه ، توفيق حج گزاردن را سلب مى كند و انسان را از همه آثار دنيوى و اخروى اين عبادت بزرگ محروم مى سازد. به عبارت ديگر ، حرمان از پذيرفته شدن درمهمانى خداوند رحمان ، اثر بى تقوايى و معصيت است و اين معنا نيز از روايات ، استفاده مى گردد. برقى ، عالم بزرگ شيعى قرن سوم ، در كتاب حديثى و بسيار زيباى خود به نام المحاسن ، از امام صادق عليه السلام نقل مى كند :
مَن أراد الحجّ فتهيّأ له فَحُرِمَه، فبذنبٍ حُرِمَه؛۳كسى كه براى حج آماده شد و محروم ماند، به سبب گناهى محروم شده است.

اخلاص

حج ، يك عبادت است و عبادت حقيقى بدون اخلاص ، محقّق نمى گردد. حج ، هنگامى حقيقت مى يابد كه زائر ، هيچ چيز به جز صاحبِ خانه را در نظر نياورد و وسوسه هاى شيطانى را از دل براند. زائرى كه به قصد نمايش و تظاهر و خودنمايى ، روانه حج گردد ، از

1.الجعفريّات ، ص ۶۶ .

2.همان.

3.محاسن البرقى ، ج ۱ ، ص ۱۴۸ ، ح ۲۱۰؛ عوالى اللئالى ، ج ۴ ، ص ۲۷ ، ح ۸۵ .


نسيم حديث
168

آورده و همچون يك حكم فقهى ، به شرح و تفصيل آنها پرداخته است. ۱ اين ، بدان معناست كه براى شناخت همه جانبه از وظايف اخلاقى زائران خانه خدا ، بايد تمام ابواب و روايات مربوط به نحوه رفتار يك مسلمان با ديگران بررسى شود .
امّا دريا در كوزه نگنجد و مظروف از ظرف بزرگ تر نشايد؛ لذا در اين مقاله ، فقط از آيات و رواياتى بهره مى گيريم كه وظايف سفر حج را به حاجيان گوشزد مى كند . وظايفى كه از هنگام عزم و تصميم و تهيه زاد و توشه ، تا اعمال و مناسك مكّه و مدينه و حتى پس از بازگشت ، متوجه يك زائر بيت اللّه است. پيش از همه ، به ذكر وظيفه اى مى پردازيم كه در تمام مراحل اين سفر و بلكه زندگى ، لازم است :

تقوا

« الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَّعْلُومَـتٌ فَمَن فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلَا رَفَثَ وَلَا فُسُوقَ وَلَا جِدَالَ فِى الْحَجِّ وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللَّهُ وَتَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى وَاتَّقُونِ يَـأُوْلِى الْأَلْبَـبِ » . ۲
زائر بيت اللّه الحرام ، پيش از سفر ، همچون هر مسافر ديگرى ، توشه مى اندوزد. اين توشه ، بايد متناسب با طول سفر ، چگونگى آن و مقصد باشد. توشه راه مكّه ، خوراك و پوشاك است ولى براى زيارت دوست ، اين كافى نيست. زائر كعبه دوست ، به سفر معنوى مى رود و در آستانه چنين سفرى ، بايد خود را از درون بپالايد ، آلودگى دل را بزدايد و روحش را تطهير كند؛ خود را با فضيلت هاى اخلاقى زينت دهد و به مقدّس ترين مكان ها و مبارك ترين بقعه ها ، تقوا را ارمغان ببرد كه صاحب خانه ، آن را در قرآن ، بهترين توشه خوانده است. تقوا ، سفارش هميشگى قرآن است ، امّا ياد مكرّر آن در آيات مربوط به حج (آيه هاى 189 ، 196 ، 197 ، 203 از سوره بقره و آيه دوّم سوره مائده) ، اين نكته را تأكيد مى كند كه زائر بايد از آغازين لحظه هاى تصميم و نيّت ، تا بازگشت به خانه ، خود را از

1.ايشان در «كتاب الحجّ» پس از ابواب «وجوب حج ، نيابت حج و اقسام و مواقبت حج» آداب سفر را آورده است. اين قسمت ، ۶۸ باب و ۲۹۲ حديث دارد. سپس ابواب آداب معاشرت را در ۱۶۶ باب و با ۸۸۹ حديث آورده و سپس به ساير احكام حج پرداخته است.

2.سوره بقره ، آيه ۱۹۷ .

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64636
صفحه از 369
پرینت  ارسال به