گزارش ، چگونگى بروز تواضع و اظهار اين حالت درونى رادر عمل خارجى ، به تصوير كشيده و يگانگى دل و زبان و درون را ترسيم كرده است. ابان كه توفيق همراهى امام صادق عليه السلام را از مدينه تا مكّه داشته است ، مى گويد كه وقتى امام صادق عليه السلام به حرم رسيد ، از مركب پياده شد ، غسل كرد ، كفش هايش را در دست گرفت و پا برهنه داخل حرم شد . من نيز چنين كردم. حضرت فرمود :
يا أبان، مَن صنع مثلما رأيتنى صنعت تواضعاً للّه ، محا اللّه عنه مئة ألف سيّئة، و كتب له مئة ألف حسنة، و بنى اللّه عز و جل له مئة درجة، و قضى له مئة ألف حاجة ؛۱اى ابان! هر كس از روى تواضع چنان كند كه ديدى من كردم، خداوند صد هزاركار زشتش را از او محو كند و صد هزاركار نيك برايش بنويسد و صد هزار درجه به او بدهد و صد هزار حاجتش را روا كند.
ابزار و اظهار تواضع ، از راه هايى ديگر نيز نقل شده است و امام صادق عليه السلام به پيروان خود ، آنها را تعليم داده است. ايشان مى فرمايد :
انظروا إذا هبط الرجل منكم وادى مكّة، فالبسوا خُلقان ثيابكم، فإنّه لم يهبط وادى مكّة أحد ليس فى قلبه من الكبر إلّا غفر له ؛۲وقتى وارد مكه شديد، لباس هاى كهنه تان را بپوشيد كه هيچ كس بدون تكبّرى در دل، به مكّه فرو نيامد، مگر اين كه آمرزيده شد.
حديث مشابه ديگرى ، شخصى را كه با امكان استفاده از لباس نو و زيور و زينت ، به خاطر تواضع در مقابل خداوند ، از لباس كهنه استفاده مى كند ، مى ستايد. ۳
گفتنى است در هر دو حديث ، تميزى و نظافت و زيبايى نكوهش و نهى نشده است ، بلكه خودنمايى و فخر فروشى و تجمّل منع شده و اين منع ، همسو با ديگر اعمال حج ، به ويژه احرام است كه از آداب واجب ورود به مكّه مى باشد.
حسن خلق
شيوه حجِ كاروانى و دسته جمعى ، حاجيان را علاوه بر مراسم و فرايض حج ، در منزل و خورد و خوراك نيز به هم پيوند مى دهد. از سوى ديگر ، سختى اعمال و شرايط ويژه آب و
1.الكافى ، ج ۴ ، ص ۳۹۸ ، ح ۱ ؛ تهذيب الأحكام ، ج ۵ ، ص ۹۷ ، ح ۳۱۷.
2.المحاسن ، ج ۱ ، ص ۱۴۳ ، ح ۱۹۴ ؛ مكارم الاخلاق ، ج ۱ ، ص ۲۴۸ ، ح ۷۳۷ .
3.بحار الأنوار ، ج ۷۱ ، ص ۴۲۵ ، ح ۶۸.