>

177
نسيم حديث

گزارش ، چگونگى بروز تواضع و اظهار اين حالت درونى رادر عمل خارجى ، به تصوير كشيده و يگانگى دل و زبان و درون را ترسيم كرده است. ابان كه توفيق همراهى امام صادق عليه السلام را از مدينه تا مكّه داشته است ، مى گويد كه وقتى امام صادق عليه السلام به حرم رسيد ، از مركب پياده شد ، غسل كرد ، كفش هايش را در دست گرفت و پا برهنه داخل حرم شد . من نيز چنين كردم. حضرت فرمود :
يا أبان، مَن صنع مثلما رأيتنى صنعت تواضعاً للّه ، محا اللّه عنه مئة ألف سيّئة، و كتب له مئة ألف حسنة، و بنى اللّه عز و جل له مئة درجة، و قضى له مئة ألف حاجة ؛۱اى ابان! هر كس از روى تواضع چنان كند كه ديدى من كردم، خداوند صد هزاركار زشتش را از او محو كند و صد هزاركار نيك برايش بنويسد و صد هزار درجه به او بدهد و صد هزار حاجتش را روا كند.
ابزار و اظهار تواضع ، از راه هايى ديگر نيز نقل شده است و امام صادق عليه السلام به پيروان خود ، آنها را تعليم داده است. ايشان مى فرمايد :
انظروا إذا هبط الرجل منكم وادى مكّة، فالبسوا خُلقان ثيابكم، فإنّه لم يهبط وادى مكّة أحد ليس فى قلبه من الكبر إلّا غفر له ؛۲وقتى وارد مكه شديد، لباس هاى كهنه تان را بپوشيد كه هيچ كس بدون تكبّرى در دل، به مكّه فرو نيامد، مگر اين كه آمرزيده شد.
حديث مشابه ديگرى ، شخصى را كه با امكان استفاده از لباس نو و زيور و زينت ، به خاطر تواضع در مقابل خداوند ، از لباس كهنه استفاده مى كند ، مى ستايد. ۳
گفتنى است در هر دو حديث ، تميزى و نظافت و زيبايى نكوهش و نهى نشده است ، بلكه خودنمايى و فخر فروشى و تجمّل منع شده و اين منع ، همسو با ديگر اعمال حج ، به ويژه احرام است كه از آداب واجب ورود به مكّه مى باشد.

حسن خلق

شيوه حجِ كاروانى و دسته جمعى ، حاجيان را علاوه بر مراسم و فرايض حج ، در منزل و خورد و خوراك نيز به هم پيوند مى دهد. از سوى ديگر ، سختى اعمال و شرايط ويژه آب و

1.الكافى ، ج ۴ ، ص ۳۹۸ ، ح ۱ ؛ تهذيب الأحكام ، ج ۵ ، ص ۹۷ ، ح ۳۱۷.

2.المحاسن ، ج ۱ ، ص ۱۴۳ ، ح ۱۹۴ ؛ مكارم الاخلاق ، ج ۱ ، ص ۲۴۸ ، ح ۷۳۷ .

3.بحار الأنوار ، ج ۷۱ ، ص ۴۲۵ ، ح ۶۸.


نسيم حديث
176

يتعبّدهم بألوان المجاهد و يبتليهم بضروب المكاره، إخراجاً للتكبّر من قلوبهم و إسكاناً للتذلّل فى أنفسهم؛۱ خداوند، با سختى هاى رنگارنگ، بندگان خود را به بندگى وا مى دارد و آنها را با ناخوشى هاى گوناگون مى آزمايد تا خود پسندى و كبر را از دل هايشان بيرون كند و فروتنى را در جان هايشان جاى دهد.
و در همين معنا ، حضرت رضا عليه السلام مى فرمايد :
إنّ علّه الحجّ . . . و التقرّب فى العبادة إلى اللّه عزّ وّجل و الخضوع و الاستكانة و الذلّ؛۲يكى از علّت هاى حج، نزديكى به خداوند از راه عبادت و خضوع و تهيدستى و كوچكى است.
براى هم سويى با اين حكمت و براى نيل به اين هدف ، روايات ، حاجيان را به دورى از كبر و زدودن غرور و تفاخر از دل ها ترغيب و با طرح ثمره مهم حج (آمرزش گناهان) ، آن را مشروط به دورى از كبر و اظهار تواضع كرده است. امام باقر عليه السلام مى فرمايد :
مَن أَمّ هذا البيت حاجّاً أو معتمراً مبرّأً من الكبر، رجع من ذنوبه كهيئته يوم ولدته اُمّه ؛۳هركس قصد اين خانه كند، به عمره يا حج، و از كبر دورى كند، بدون گناه باز مى گردد، همچون روزى كه مادرش او را زاده است.
اين سفارش از هنگام قصد و عزم حج شروع مى شود و در اوليّن قدم ورود به مكّه و محلّ حج ، تكرار مى شود. در آداب ورود به مكه ، توصيه شده است كه بدون تكبّر و فخرفروشى و در كمال تواضع و آرامش وارد حرم ابراهيمى شويد. اين سفارش را امام صادق عليه السلام به معاوية بن عمّار و نيز به اسحاق بن عمّار ، فرموده اند و اثر چنين ورود متواضعانه اى را غفران و آمرزش خداوند دانسته اند. ۴ ابان بن تغلب كه از بزرگ ترين راويان فهيم و فقيه است ، نمونه عملى و عينى اين تواضع را گزارش كرده است. اين

1.الكافى ، ج ۴ ، ص ۲۰۰ ، ح ۲ ؛ نهج البلاغة ، خطبه قاصعه (۲۳۴).

2.علل الشرايع ، ص ۴۰۴ ، ح ۵ .

3.الكافى ، جلد ۴ ، ص ۲۵۲ ، ح ۵ .

4.الكافى ، ج ۴ ، ص ۴۰۰ ، ح ۹ و ۱۰ ؛ الفقيه ، ج ۲ ، ص ۲۰۶ ، ح ۲۱۵۰ ؛ محاسن ، ج ۱ ، ص ۱۴۳ ، ح ۱۹۲ .

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 65014
صفحه از 369
پرینت  ارسال به