>

185
نسيم حديث

پسند خويشتن

«سنجش انديشه هاى امام خمينى رحمه الله در باره عجب، با دين و علم»

چكيده

عجب ، به عنوان يك بيمارى روانى، مورد توجه عالمان اخلاق بوده و خاستگاه توجه به آن، آيات قرآن و روايات متعدد در اين زمينه است. عالمان علم روان شناسى، در دهه هاى اخير نيز به آن پرداخته و نشانه هاى رفتارى عجب را بيان كرده اند.
مقاله پيش رو، پس از نشان دادن خطر بزرگ اين بيمارى، به معناى آن از ديدگاه هاى گوناگون پرداخته و سپس آن را ريشه يابى كرده است. در بخش بعدى نيز، به زيان هاى متعدد عجب و شيوه هاى درمانى آن اشاره شده است .
در همه اين بخش ها، نظرهاى عالمان اخلاق با روايات مقايسه شده است .
كليد واژه ها: عُجب و خودشيفتگى، بيمارى روانى، اخلاق حديثى، انديشه هاى اخلاقى امام خمينى رحمه الله ، درمان عجب .

درآمد

مقاله حاضر ، به نشانه شناسى عجب مى پردازد و با گردآورى اندكى از آنچه كه در باره آن گفته شده است ، مى كوشد تا اين پديده روانى را توضيح دهد . در اين ميان ، متون اصلى دين ، محور بحث اند و آرا و نظرات عالمان اخلاق و برخى روان شناسان جديد ، به گرد آن مى چرخد. از اين رو ، جريان طبيعى مقاله ، نشان دهنده اندازه نزديكى انديشه هاى امام خمينى رحمه الله به روايات و نيز نظرات علم روان شناسى است. دامنه گستره اين كار در روايات و آيات ، در حدّ جستجوهاى لفظى ، موضوعى و با بهره گيرى از فن آورى رايانه و مراجعه


نسيم حديث
184

در پايان نتيجه مى گيريم كه وظايف زائر در انجام اعمال و فرايض و مناسك خلاصه نمى گردد ، بلكه تحصيل آثار فراوان حج و قبولى اين عبادت بزرگ ، در گرو رعايت دستورات اخلاقى اين عبادت است. اميد كه هر زائر ، نمونه اى از مسلمان مطلوب اسلام باشد و با رفتار نيكو و شايسته خود ، در جلب محبّت هم كيشان و توجه ديگران ، توفيق يابد.

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64810
صفحه از 369
پرینت  ارسال به