به حجم انبوه احاديث گردآورده در همين موضوع در مركز تحقيقات دار الحديث ، و در ميان آراى عالمان اخلاق نيز ، نظرات بزرگان اين علم ، ابن مسكويه ، غزالى ، فيض كاشانى و دو عالم بزرگ نراق ، ملا محمّد مهدى و احمد نراقى ، مدّ نظر بوده است و در حوزه روان شناسى جديد ، به نظرات فرويد و شاگرد و منتقد مكتب او ، اريك فروم ۱ از پركارترين روان شناسان در اين زمينه ـ ، پرداخته شده است.
براى دستيابى به انديشه هاى امام خمينى رحمه الله ، منبع اساسى ما ، كتاب ارزشمند چهل حديث ايشان بوده است ؛ زيرا ايشان در اين كتاب ، فصل خاصّى را براى اين بيمارى روانى گشوده اند و به تفصيل ، از آن سخن گفته اند ، اما در كتاب جنود عقل و جهل كه شرح حديث مشهور جنود عقل و جهل كافى ۲ است ، به تبع روايت ، به صورت ويژه اى به عجب نپرداخته و تنها در برخى مباحث آن ، مانند تواضع و كبر ، به آن اشاراتى داشته اند ۳ كه ما از آنها نيز بهره برده ايم . ديگر كتاب امام ، يعنى آداب الصلاة نيز ، گاه به گاه و به عنوان مانع معنوى نماز ، بدين مسئله پرداخته كه برخى مورد استناد ما قرار گرفته است .
روش پژوهش مقاله ، به شيوه تحقيق كتابخانه اى و نه ميدانى بوده ، اما از تحقيقات روان شناسان ، كه حاصل پژوهش هاى نظرى و بالينى آنها بوده است ، استفاده كرده ام .
خطر عجب
در آغاز و براى ارائه اهميت بررسى اين پديده اخلاقى ، گفتار پيشوايان دين و اخلاق و هشدارهاى امام خمينى را در باره عجب گوشزد مى كنيم ، اگر چه با بررسى مفهوم و آثار زيانبار آن كه در پى خواهد آمد ، به آسانى اين نكته تصديق مى شود كه عجب از خطرناك ترين و ديردرمان ترين بيمارى هاى روحى بشر در هميشه اعصار بوده است.
امام خمينى ، به تبع روايات متعدد در اين زمينه ، اعجاب نفس را از امّهات رذائل