>

235
نسيم حديث

لا تظهر الشماتة بأخيك، فيرحمه اللّه و يبتليك؛۱ برادرت را شماتت مكن؛ كه خدا از او مى گذرد و تو را گرفتار مى كند.
و در روايتى ديگر ، امام صادق عليه السلام بر اين نكته تأكيد كرده و ابتلاى شماتت كننده را حتمى شمرده و فرموده است:
مَن شمت بمصيبةٍ نزلت بأخيه لم يخرج من الدنيا حتّى يفتتن به؛۲هر كس برادر دينى اش را به خاطر گرفتاريش شماتت كند، از دنيا نرود تا خود به آن مبتلا شود.
ما در برابر فرد مصيبت ديده وظيفه داريم ، هم خود از شماتت او بپرهيزيم و هم ديگران را از چنين كار زشتى بازداريم. بايد سرزنش هاى تربيتى ، به عنوان انتقال تجربه ها و عبرت آموزى ، در فرصتى ديگر و در زمانى مناسب گوشزد شود. فردى كه بر اثر سرعت زياد و سبقت نابه جا ، تصادف نموده و عزيزان خود را از دست داده است ، گوش نصيحت شنيدن و روح پذيرش ندارد. او نيازمند دستگيرى و رحم است ، نه سرزنش و پند. تأديب و تعليم ، جا و زمان ديگرى مى طلبد.

ب - شيوه هاى كاهش تنيدگى

در بخش پيش ، روش هايى را مطالعه كرديم كه در مرحله اول ورود مصيبت ، توصيه شده بود ، تا از افزايش فشار روانى به شخص مصيبت ديده جلوگيرى كند و درد را در همان حدّ نگه دارد. در اينجا ، با ارائه نگرش هايى به فرد مصيبت ديده ، كوشش مى كنيم تا درد مصيبت را براى او سبك تر كنيم ، اين نگرش را در سه قسمت مى آوريم : كوچك شمارى مصيبت؛ پايان پذير ديدن مصيبت؛ توجه به اصل جايگزينى.

1 . كوچك شمارى مصيبت

در روايات متعددى ، به كوچك شمردن مصيبت فرمان داده شده است و راه هايى را براى تحصيل آن ارائه نموده اند. اين راه ها را برمى شمريم :

1.الأمالى ، صدوق ، ص ۱۸۸ ، ح ۵ .

2.الكافى ، ج ۲ ، ص ۱۵۹ ، ح ۱ .


نسيم حديث
234

8 . اشتغال به امور مهم

گاه عظمت حادثه و بزرگى مصيبت ، موجب بيرون رفتن انسان از چرخه فعّال زندگى مى شود و از سر بى تابى و ناشكيبايى ، كارهاى مهم خود را وامى نهد و به عزادارى هاى افراطى و طولانى و غم و غصه خوردن غيرمعمول روى مى آورد. دواى درد چنين كسانى ، اشتغال به كارهاى اساسى و مهم تر زندگى است. حتى اگر انسانى اين گونه هم نشود و خويشتن دارى خود را حفظ كند ، نيكوست كه مصيبت را با پرداختن به فعاليت هاى مهم و بزرگ ، از ذهن خود دور كند. امام على عليه السلام در مصيبت بزرگ فقدان پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله ، چنين روشى را پيشه كرد. ايشان ، افزون بر خاموشى گزيدن ، به جمع آورى قرآن همّت گماشت و با اشتغال به كار مهم و اساسى گردآورى كلام الهى ، به روح دردمند خود ، اجازه استراحت داد. سند اين گزارش ، همان است كه بخشى از آن ، در مطلب مربوط به سكوت آمد .

9 . پالايش عوامل محيطى

به همان دليل كه در بيمارى هاى جسمى و دردهاى معمولى ، دور داشتن فرد آسيب ديده از عوامل پيدايش و يا تشديد كننده بيمارى ، از مهم ترين اقدامات اساسى براى حفظ بيمار است ، در فشارهاى روانى نيز بايد شخص مصيبت ديده را از عوامل شدّت دهنده فشار ، دور كرد. يكى از اين فشارهاى مضاعف ، شماتت و زخم زبان كسانى است كه از مصيبت وارده بر شخص مصيبت زده ، خوشحال اند و شادى درونى خود را به گونه هاى مختلف ابراز مى دارند و زهر خود را با مسخره كردن و شماتت ، بيرون مى ريزند.
اين وضعيت ، در مورد مصيبت هايى كه شخص مصيبت ديده ، خود را در آن مقصّر مى بيند ، سخت تر مى گردد؛ زيرا فشار روانى اينگونه مصيبت ها ، مضاعف است. از اين رو ، روايات متعددى از استهزاء و سرزنش مصيبت ديده منع كرده ، و به شخص مسخره گر هشدار داده كه به همان مصيبت گرفتار مى شود. پيامبر خدا صلى الله عليه و آله در اين باره چنين فرموده است :

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64662
صفحه از 369
پرینت  ارسال به