>

29
نسيم حديث

و امام صادق عليه السلام به يكى از يارانش مى گويد :
إظهار النعمة أحبّ إلى اللّه من صيانتها ؛ فإيّاك أن تتزيّن إلّا فى أحسن زىّ قومك؛۱نزد خدا، نمايان كردن نعمت، از نگه داشتن آن محبوب تر است. پس مبادا كه جز در بهترين شكلِ مورد پسند قومت بيرون آيى.
و همين امام بزرگوار ، آن گاه كه اين معنا را با عباراتى ديگر مى فرمايد و از تفسير آنها پرسيده مى شود ، به مصداق هاى خارجى آن اشاره مى كند :
ينظّف ثوبه و يطيّب ريحه و يجصّص داره و يكنس أفنيته، حتّى أنّ السراج قبل مغيب الشمس ينفى الفقر و يزيد فى الرزق؛۲لباسش را تميز و خود را خوشبو كند، ديوار خانه اش را مرمّت كند، حياطش را بروبد، و چراغش را پيش از غروب آفتاب برافروزد، كه اين كار، فقر را مى زدايد و در روزى مى افزايد.
پيامبر اكرم ، اين آراستگى را تا بالاترين درجه مى خواست. ايشان به اصحاب خود مى فرمود:
أحسنوا لباسكم، و أصلحوا رحالكم، حتّى تكونوا كأنّكم شامةٌ فى الناس؛۳لباس هاى خود را نيكو و زينِ مَركب خود را درست كنيد، تا همچون خال سياه، در ميان مردمْ نمايان باشيد.
تنها حدّى كه مى توان براى آراستگى قائل شد ، همان مرزهاى شمرده شده در فقه و تحت عنوان هاى : شبيه كافران شدن ، عدم رعايت حجاب ، پوشيدن لباس شهرت ، به فتنه انداختن ديگران و به طور كلّى ، حرام بودن اين كارها و حلال بودن زينت و آراستگى است و مى توان گفت كه موارد نهى شده ، در واقع با فلسفه آراستگى كه ايجاد نشاط و سلامت و استحكام ارتباطات درونى اجتماع است ، همخوانى و سازگارى ندارند.
امام صادق عليه السلام مى فرمايد :
البس و تجمّل؛ فإنّ اللّه جميلٌ يحبّ الجمال، و ليكن من حلالٍ؛۴

1.مكارم الأخلاق ، ص ۳۴.

2.سنن أبى داوود ، ج ۴ ، ص ۵۸ .

3.الأمالى ، طوسى ، ج ۱ ، ص ۲۷۵ .

4.وسائل الشيعة ، ج ۳ ، ص ۳۴۰.


نسيم حديث
28

لبخند روح

چكيده

مقاله لبخند روح ، اهميت حسن ظاهر و آراستگى را از ديدگاه اسلام مطرح مى كند . اين اهميت ، نه تنها از گفتار پيشوايان دين اسلام ، كه از رفتار آنان نيز هويداست . امامان معصوم ما عليهم السلام ، با تأكيد بر آرايش و نظافت و جامه زيبا پوشيدن ، حد و مرزهاى آن را نيز گوشزد كرده و خواستار سرايت دادن اين زيبايى و آراستگى ، به درون شده و زيورهاى روح را برشمرده اند .
حكمت و علم ، زيور انديشه و كم گويى ، راستگويى و شيوايى ، زيور گفتار ، و انصاف ، وفا ، تحمل ، مدارا ، عفت و ديگر خوبى هاى شايسته ، زيور رفتارند .
كليد واژه ها : آراستگى ، زيورهاى اخلاقى ، زيور انديشه ، زيور گفتار ، زيور رفتار .

آراستگى ظاهر

آراستگى ، لبخند روح ماست به بينندگان و همراهانمان و هم از اين رو ، به برقرارى و استحكام روابط اجتماعى يارى مى رساند. اين حقيقت انكارناپذير ، در سراسر هستى مشهود است و پيشوايان ما به آن تذكر داده اند و خود ، بيش از هر شخص ديگرى ، آن را به كار بسته اند. آنان از محبوبيت آراستگى نزد خدا خبر داده اند. پيامبر اكرم مى فرمايد:
إنّ اللّه يحبّ من عبده إذا خرج إلى إخوانه أن يتهيّأ لهم و يتجمّل؛۱خداوند دوست مى دارد چون بنده اش به سوى برادرانش بيرون مى آيد، خود را براى آنها آماده و زيبا سازد.

1.الكافى ، ج ۹ ، ص ۴۴۰.

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64701
صفحه از 369
پرینت  ارسال به