>

305
نسيم حديث

مناظره دوم : مناظره با سليمان مروزى ۱

حسن بن محمّد نوفلى مى گويد : سليمان مروزى ، متكلم خراسان در عهد مأمون عباسى بر او در مى آيد و مأمون او را گرامى مى دارد و مى نوازد و به او پيشنهاد برگزارى يك مناظره جدّى را با امام رضا عليه السلام مى دهد. سليمان ابتدا نمى پذيرد ، زيرا تصوّر مى كند چون بنى هاشم در مجلس حضور دارند ، ممكن است نتواند حجّت را بر امام عليه السلام تمام كند و مناظره را به كمال و تمام به سود خود پيش برد. مأمون اصرار مى ورزد و در نهايت سليمان مى پذيرد.
مأمون از سوى ديگر ، امام رضا عليه السلام را بر مى انگيزد و به ايشان مى گويد :
مردى از مرو به سوى ما آمده كه متكلّم يگانه خراسان به شمار مى رود و خوب است كه گفتگويى با او داشته باشى .
امام رضا عليه السلام بر مى خيزد ، وضو مى گيرد و به مجلس مأمون مى رود. در آغاز ميان امام رضا عليه السلام و سليمان ، كلامى در باره معناى «بداء» در مى گيرد كه امام رضا عليه السلام بداء را به معناى آشكار شدن امرى در پى امرى ديگر به سبب مصلحت نهفته در آن مى داند و به آيات متعددى از قرآن استشهاد مى جويد كه همگى آنها ظهور در وجود اين سنّت الهى در هستى دارند. ۲ استدلال امام عليه السلام به گونه اى است كه سليمان وادار به پذيرش مى شود و خطاب به مأمون عباسى مى گويد :
يا أمير المؤمنين، لا أنكر بعد يومى هذا البداء، و لا أكذب به إن شاء اللّه ؛اى فرمانرواى مؤمنان، ديگر پس از امروز، بداء را انكار و تكذيب نمى كنم، ان شاء اللّه .مأمون كه در اينجا هدف خود را برآورده نمى بيند به سليمان مى گويد هر چه مى خواهى از امام رضا عليه السلام بپرس و سليمان يكى از غامض ترين مسائل علم كلام و توحيد ، يعنى صفت اراده الهى را از امام مى پرسد. اين پرسش و پاسخ به طول مى انجامد كه در كتاب دانشنامه عقايد اسلامى ترجمه كرده ام ۳ . ۴

1.الإحتجاج ، ج ۲ ، ص ۱۷۸.

2.ر. ك : سوره روم ، آيه ۱۱ ؛ سوره رعد ، آيه ۴۱ ؛ سوره فاطر ، آيه ۱۱ ؛ سوره توبه ، آيه ۱۰۷ كه همگى مورد استشهاد امام رضا عليه السلام قرار گرفته اند.

3.الإحتجاج ، ج ۲ ، ص ۱۷۹.

4.مقاله امام رضا عليه السلام و اراده خدا .


نسيم حديث
304

مناظره نخست: توحيد و عدل ۱

اين مناظره ميان امام رضا عليه السلام و يكى از زنادقه است. ناقل اين مناظره ، محمّد بن عبد اللّه خراسانى ، خادم حضرت رضا عليه السلام مى باشد و مناظره در حضور جمعى از مردم صورت گرفته است. مسائل اصلى اين مناظره ، دليل بر وجود خدا ، چگونگى پى بردن به خدا و صفات او مانند «لطيف» ، «عالم» ، «قائم» ، «خبير» ، «ظاهر»و «باطن» است. امام رضا عليه السلام در توضيح صفات خدا ، بر اين نكته اصرار مى ورزد كه خالق و مخلوق در نامگذارى صفات مشترك هستند ، اما در معنا يكسان نيستند و به عنوان مثال ، «باطن» در مورد ما آدميان به معناى فرو رفته در شى ء و نهان گشته در آن است ، اما در باره خدا به معناى آگاهى از امور نهان است. امام رضا عليه السلام به گفته برخى از عرب ها ، استناد كرده است :
كقول القائل: بطنته، بمعنى خبرته؛ مانند گفته كسى كه مى گويد: به باطن آن راه يافتم، يعنى خبر دار شدم. ۲
و در باره صفت «قائم» فرموده است :
يكى از معانى «قائم»، كافى است مانند گفته ى كسى به كسى: «قم بامركذا» اى : اكفه» به كار فلانى قيام كن، يعنى كفايتش كن. ۳

1.الإحتجاج ، ج ۲ ، ص ۱۷۱ ۱۷۴.

2.الإحتجاج ، ج ۲ ، ص ۱۷۴ .

3.الإحتجاج ، ج ۲ ، ص ۱۷۳.

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64570
صفحه از 369
پرینت  ارسال به