آن كه بدان عمل كند، گوى سبقت را بربايد. 1
چنان كه هويدا است ، گفتار و كردار قرآنى ، شفاى نفاق است ، نه ادّعا و قرائتِ زبانى. ترديدى نيست كه بايد قرآن بر قلب و زبان حاكم باشد كه معناى حقيقى تلاوت و تدبّر همين است ، 2 و قرائت بى اثر و بى خاصيّت ، قرائت نيست. 3
ب : دعا
بى گمان ، دعا و درخواست از خداوند ، در همه امور كارساز و راه گشا است. از جمله در درمان دردهاى روحى و روانى و پيش گيرى از ابتلا به آنها . امام على در همين زمينه و براى پيش گيرى از رخنه نفاق و منزّه ماندن روح از اين صفت زشت ، در تعقيب نماز عشا چنين دعا مى كند:
اللّهمّ طهّر لسانى من الكذب، و قلبى من النفاق، و عملى من الرياء، و بصرى من الخيانة؛۴خدايا! زبانم را از دروغ و دلم را از نفاق و عملم را از ريا و ديده ام را از خيانت، پاك و منزّه بدار.
برخورد با منافقان
امام على عليه السلام از دوران جوانى خود ، با مسئله نفاق و منافقان درگير بوده است و براى حمايت از پيامبر خدا صلى الله عليه و آله ، همواره دشمنان و منافقان را زير نظر داشت. در جنگ احد ، بار سنگين خيانت و عقب نشينى منافقان را با بدنى مجروح و خسته تحمّل كرد و در جنگ تبوك ، در چهره يك جانشينِ با صلابت براى رسول اكرم صلى الله عليه و آله ، منافقان مدينه و پيرامون آن را نااميد و نقشه هاى آنان را خنثى كرد. امام كه خطاب قرآنى واغلظ عليهم ۵ را بارها به گوش شنيده و در عمل پيامبر مشاهده كرده بود ، در دوران خلافت خود
1.نهج البلاغة ، خطبه ۱۵۶.
2.ميزان الحكمة ، ج ۳ ، باب «حقّ التلاوة» ، ص ۲۵۲۵.
3.همان ، ج ۳ ، باب «من يلعنه القرآن» ، ص ۲۵۲۹.
4.فلاح السائل ، ص ۲۴۹؛ شرح نهج البلاغة ، ج ۶ ، ص ۱۹۱.
5.« يَـأَيُّهَا النَّبِىُّ جَـهِدِ الْكُفَّارَ وَالْمُنَـفِقِينَ وَاغْلُظْ عَلَيْهِمْ وَمَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ » (سوره توبه ، آيه ۷۳ ؛ سوره تحريم ، آيه ۹) .