>

39
نسيم حديث

ياد خدا، صيقل سينه ها و آرامش دل هاست.
نكته مهم در اينجا ، نحوه ذكر و چگونگى يادْكرد خداست. خواندن اوراد و اذكار زبانى تنها يكى از اين راه هاست و راه ديگرش ، اعمال صالحه و طاعت هاى الهى است كه برترين آنها ، نماز است. نماز ، پناهگاه هميشگى پيامبران ، امامان و پيشوايان دينى ما بوده است. حذيفه ، يكى از اصحاب پيامبر صلى الله عليه و آله مى گويد :
كان النبىّ إذا حزبه أمر صلّى؛۱هرگاه پيش آمد مهم و يا غمبارى براى پيامبر رخ مى داد، نماز مى خواند.
و امام على عليه السلام هرگاه از چيزى انديشناك مى شد ، به نمازْ پناه مى برد و سپس اين آيه را تلاوت مى كرد :
استعينوا بالصبر و الصلاة۲؛۳از شكيبايى و نماز، يارى جوييد.
و امام صادق عليه السلام اين را به همه امت توصيه مى كرد و چنين مى فرمود :
ما يمنع أحدكم إذا دخل عليه غمٌّ من غموم الدنيا أن يتوضّأ ثمّ يدخل مسجده و يركع ركعتين فيدعو اللّه فيهما، أما سمعت اللّه يقول:«اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَ الصَّلَوةِ»؛۴چه چيز مانع آن مى گردد كه هرگاه بر يكى از شما، اندوهى از اندوه هاى دنيا رسيد، وضو بگيرد، سپس به مسجد برود و دو ركعت نماز بگزارد و خدا را در آن بخواند؟ آيا نشنيده اى كه خداوند مى گويد: «و از شكيبايى و نماز يارى بجوييد».

3 . نترسيدن

ترس ، از عوامل مهم اضطراب است. موقعيت هاى هراس انگيز زندگى ، ما را مضطرب مى كند و آرامش ما را از ميان مى برد و ما را به جاى رويارويى با مشكل و حادثه ناگوارِ پيش آمده ، به فرار از آن فرا مى خواند. ترس ، قدرت تصميم گيرى را در ما كاهش مى دهد و افزون بر تأثيرات جسمى همچون ، تپش قلب و عرق سرد ، روح و اراده ما را نيز سست

1.سنن أبى داوود ، ج ۲ ، ص ۳۵ ، ح ۱۳۱۹.

2.سوره بقره ، آيه ۱۵۳.

3.الصلاة فى الكتاب و السنة (با ترجمه فارسى) ، ص ۱۱۸ ، ح ۴۲۹.

4.همان جا ، ح ۴۳۰.


نسيم حديث
38

پايگاه نزول آرامش الهى مى سازد:
المؤمنون هم أهل الفضائل، هديهم السكوت، و اُولئك المؤمنون المطمئنّون؛۱مؤمنانند كه اهل فضيلت اند، سيره و شيوه آنان سكوت و هم آنان، مؤمنانِ در امنيت و آرامش اند.

2 . يادكردِ خدا

انسانى كه با ايمان به آرامش رسيده ، بايد بكوشد تا اين سوسوى نوظهور را آن قدر در دلِ خود بپايد ، تا نورى تابان گردد و همه جان و روح او را روشن سازد و اين تنها ، با پاسداشتِ ريشه آن امكان پذير است ، يعنى ياد كردِ هميشه خداوند و ورود به قلعه محكم و پناهگاهِ ذكر الهى.
انسانى كه خدا را از ياد ببرد ، از حوادثِ متزلزل كننده زندگى ، وحشت مى كند و آرامش خود را از دست مى دهد ، امّا انسان باورمند و متذكّر به قدرت و رحمت الهى ، حجم حادثه ها را با قدرت بى كران خدا مى سنجند و بى رحمى سختى هاىِ رنج آور را در برابر مهربانى و لطف خداى بزرگ و بزرگوار قرار مى دهد. از سرنوشت خود ، هرچند مبهم و دور و شبح آلود ، اضطرابى به دل راه نمى هد؛ زيرا به خدا منتهى مى شود:
إلى اللّه ترجع الاُمور... و إليه المصير؛۲همه كارها به سوى خدا باز گردانده مى شوند... و بازگشت همه به سوى خداست.
خدايى برتر از همه قدرت ها و اراده ها ، پناهگاه پناهجويان ، با پاداش هايى فراوان و نعمت هايى بى كران. يادكرد چنين خدايى ، در هر حادثه اى ، تلخ و شيرين ، كوچك و بزرگ و سخت و راحت ، انسان را آرام مى دارد و از اين روست كه امام على عليه السلام با بهره گيرى از آيه 28 سوره رعد مى فرمايد : ۳ذكر اللّه جلاء الصدور و طمأنينة القلب؛۴

1.بحار الأنوار ، ج ۷۸ ، ص ۲۳.

2.آل عمران ، آيه ۲۸ و ۱۰۹.

3.«الَّذِينَ ءَامَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» .

4.غرر الحكم ، ح ۵۱۶۵ و نيز بنگريد : بحار الأنوار ، ج ۹۴ ، ص ۱۵۱.

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64717
صفحه از 369
پرینت  ارسال به