>

41
نسيم حديث

ترس و حرص و بخل، خوى هاى بدى اند كه از بدگمانى به خداى سبحان سرچشمه مى گيرند.
و نيز :
شدّة الجبن من عجز النفس و ضعف اليقين؛۱ترس زياد، از ناتوانى نفس و كمى اعتقاد به خداوند است.
انسان هايى اين چنين ، حتى ترس را يك عامل موفقيت مى كنند و شكست را مقدمه عبرت گرفتن و پيروزى. آنان ، حتى از نشان دادن اضطراب خود و جلوه ترس خود ، بيمى به دل راه نمى دهند و ترس را انگيزه اى براى تلاش بيشتر مى كنند. ترس از مردود شدن را عامل شبْ بيدارى و درس خواندن ، ترس از فقر را انگيزه كار و تلاش ، و ترس از مقبول نيفتادن را موجب رشد دادن استعداد و كمالات نهفته خود مى سازند. دلهره را دلخوره نمى كنند و اضطراب را موجب عقب نشينى نمى بينند. آنان ، هرچه باد ، بيشتر زوزه كشد ، مصمم تر مى شوند و مستقيم تر و محكم تر ، گام برمى دارند.

4 . خوش بينى

زنگ انشاى مدرسه را پيش خود تجسّم كنيد. هرگاه رضا انشا مى خواند ، رديف آخر كلاس ، لبخند مى زند. رضا نيز لبخند مى زند و آن را تشويقى براى خود مى بيند و نه پوزخندى به تمسخر.
انسان هاى خوشبين ، لبخندها را تشويق و تعظيم ها را احترام و دستْ تكان دادن ها را ابراز محبت مى بينند. آنان با خوش بينى ، افكار منفى ، خيال بافى و تفسيرهاى بدبينانه از واقعيت ها و رفتارهاى ديگران را ، از ذهن و انديشه خود مى رانند و بدين شيوه ، يكى از مهم ترين عوامل اضطراب و ناآرامى را از خود دور مى كنند. آنان ، نه از سر غفلت كه از روى تغافل ، اندكى خوش بينى را همراه چشم خود مى سازند تا قلب و دل خود را راحت نمايند .
خذ من حسن الظنّ بطرفٍ تُروّح به قلبك و يَروح به أمرك؛۲

1.همان ، ح ۵۷۷۳ .

2.بحار الأنوار ، ج ۷۸ ، ص ۲۰۹.


نسيم حديث
40

مى كند كه در نتيجه آن ، احساس عدم توانايى به ما دست مى دهد و به دنبال پناهگاه و گريزگاهى مى گرديم و چون روانه شويم و از مقابله بگريزيم ، به نااميدى و بى اعتمادى به خود ، منتهى مى شود.
روايات ، براى فرار از اين حلقه بسته و گريز از آن ، دو راهِ حل به ما مى نمايانند:

راه حل عملى

در باره اين شيوه ، امام على عليه السلام مى فرمايد:
إذا هبت أمرا فقع فيه، فإنّ شدّة توقّيه أعظم ممّا تخاف منه؛۱هرگاه از چيزى ترسيدى، خود را در آن بيفكن كه سختى حذر كردن، بزرگ تر از چيزى است كه از آن مى ترسى.
گفتنى است اين رويارويى و تمرين ، بايد مكرّر ، تدريجى و مستمر باشد و از كم به زياد و پايين به بالا صورت گيرد ، يعنى از حادثه هاى كوچك تر و هراس هاى كمتر آغاز كند و همچون تمرين هاى ورزشى ، هرگاه از آن نترسيد و رويارويى برايش آسان شد ، به رويارويى با حادثه اى ترسناك تر روى بياورد. مثال هايى از اين دست را مى توان در جريان يك اردوى كوه نوردى ، نوشتن مقاله و خواندن آن در سر صف ، و يا ترس از شب و تاريكى و گورستان را عملى ساخت.

راه حل فكرى

راه حل فكرىِ بركندن ترس و غلبه بر اضطراب هاى حاصل از آن ، همان است كه در عامل قبلى ، يعنى ذكر و ياد خدا گفتيم. همچنان كه قوّت ايمان و يقين كه در عامل نخست بدان اشاره شد ، مى تواند در اينجا نيز كارساز باشد. شناخت درست خدا و زنده داشتن اين شناخت و باور در درون جان ، به ساختن درست شخصيت انسان مى انجامد و امام على به اين دو اشاره كرده است:
الجبن و الحرص و البخل غرائز سوءٍ يجمعها سوء الظنّ باللّه سبحانه؛۲

1.نهج البلاغة ، حكمت ۱۷۵.

2.غرر الحكم ، ح ۱۸۳۷.

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 65060
صفحه از 369
پرینت  ارسال به