>

45
نسيم حديث

يطمئنّ إليه القلب؛ 1 نيكى، آن است كه جانْ بدان بيارامد و دل با آن آرام گيرد و گناه، آن است كه نه جان بدان بيارمد و نه دل به آن آرام گيرد.
همه كارهاى شايسته و حلال ، براى فطرت انسانى آرامش زاست و همه ناروايى ها ، خيانت ها ، جنايات و معصيت ها ، آرامش زُداست. 2 از اين روست كه بسيارى از جانيان و متقلّبان و جاعلان ، در حين كار خود و حتى مدّت ها پس از انجام آن ، دچار اضطراب و تشويش اند ، و اين حالت به كارشناسان ، قدرتِ كشف جرم و به دستگاه ها ، توانايى سنجش راست و دروغ بودن گفته هاى جنايتكاران را داده است.

8 . رضايت

رضايت ، يعنى اين كه انسان اطمينان و يقين داشته باشد كه خداوند براى ما بد نمى خواهد و همه مقدّرات به سود بشر است ، حتى بلاها ، سختى ها و مصيبت ها. اگر كسى همه چيز را نعمت ديد و هر چيزى را زيبا دانست و خطا را در خلقت نپذيرفت ، خود را مستحقّ اين همه نعمت نخواهد دانست و عمل خود و شكرگزارى خود نسبت به اين نعمت ها را بسيار اندك تر مى بيند. چنين كسى ، به آنچه خدا برايش خواسته و مى خواهد ، قانع و راضى است. نه غصّه چيزى را دارد و نه انديشه ناك آينده است و از اين طريق ، به آرامش مى رسد. امام صادق عليه السلام مى فرمايد :
الروح و الراحة فى الرضا، و اليقين و الهمّ و الحزن فى الشكّ و السخط؛۳آرامش و راحتى، در رضايت و يقين است و غم و غصّه، در شك و ناخشنودى.
درست است كه حدّاقل معيشت زندگى و لوازم اصلى خانه و كار و امنيت شغلى و اجتماعى ، براى آرامش و آرميدن ، ضرورى است و عيش ، بدون آنها ناقص است ، امّا بسيارى انسان ها ، در بدترين حالت هاى مادى زندگى و در عميق ترين لايه هاى فقر ، با رضايت به آنچه خدا برايشان خواسته ، آرام و راحت زندگى مى كنند و گواراترين عيش را

1.كنزالعمّال ، ح ۷۲۷۸.

2.همان ، ح ۷۳۰۶.

3.بحار الأنوار ، ج ۷۱ ، ص ۱۵۹.


نسيم حديث
44

6. راستى و صفا

عامل ديگر پيدايش آرامش كه به هيچ رو كم اهميت تر از بقيه نيست ، صداقت و درستى است؛ صداقت در برخوردها ، گفتارها و كردارها ، با خود ، دوستان ، خويشان و همه انسان ها. صدق و صفا ، از انسان ، يك وجود شفاف مى سازد. شيشه ، هيچ گاه از ارائه آنچه در پشت خود دارد ، واهمه اى ندارد. انسان صادق و درست و راست نيز ، از اين كه ديگران به نيّت و انگيزه و هدف او پى ببرند ، هراسى به دل راه نمى دهد و اضطرابى ندارد. صدق و درستى ، با گستره وسيعش در سرتاسر باورها ، عقايد ، نظرها ، گفتارها و كردارها ، براى انسان ، آرامش را به ارمغان مى آورد ، همان گونه كه دروغ ، شكّ و تزلزل را به همراه دارد. پيامبر صلى الله عليه و آله مى فرمايد :
الصدق طمأنينة، و الكذب ريبة؛۱راستى، آرامش، و دروغ، تزلزل مى آورد.

7 . خير و نيكى

نيكى و خير نيز همچون راستى ، گستره وسيعى دارند و با همه اين پهنه وسيع ، در آرامش انسان ، تأثيرى بسزا دارند و در مقابل ، شرارت و بدى ، از موجبات تزلزل انسان اند. پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله مى فرمايد:
الخير طمأنينة، و الشرّ ريبة؛ 2 خير، موجب آرامش و شرارت، موجب تزلزل است.
و از اين روست كه انسان هاى نيكوكار ، هم فعّال ترند و هم آرام تر. هم بهتر كار مى كنند و هم بيشتر. لذا با احساس رضايت از زحمات و نيكى هاى خود ، انرژى بيشترى براى نيكى هاى بعدى پيدا مى كنند كه جان ، با نيكى مى آرامد. چنين است كه پيامبر صلى الله عليه و آله مى فرمايد:
البرّ ما سكنت إليه النفس و اطمأنّ إليه القلب، و الإثم ما لم يسكن إليه النفس و لم

1.كنزالعمال ، ح ۷۲۹۶.

2.همان جا.

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64403
صفحه از 369
پرینت  ارسال به