كار نيكو
امام على عليه السلام مى فرمايد:
إنّكم إن اغتنمتم صالح الأعمال، نلتم من الآخرة نهاية الآمال؛۱اگر كارهاى نيكو را غنيمت شمريد، به نهايت آرزوهاى اخروى مى رسيد.
همه آنچه كه در همين چند سطر پيشين گذشت ، ما را به حقيقت اين گفته زيبا نزديك مى كند. منظومه هماهنگ خلقت ، بر مدار حق و درستى و نيكى مى چرخد و هرچه را جز اين باشد ، به خارج از گردونه پرتاب مى كند. نيّت شرّ و كار زشت و راه باطل ، نه به مقصد كه به بن بست مى رساند و اميد انسان را كور مى كند. اميد بستن به كارهاى ناشايست براى رسيدن به اهداف شايسته يعنى اميدوارى به تاريكى شب و نه انتظارِ دميدن سپيده.
نيكويى كار
افزون بر نيكو بودن كار و عمل ، شيوه به انجام رساندن آن نيز بايد نيكو باشد. احاديث متعددى به اتقان و محكم و زيبايى و درست انجام دادن كار سفارش كرده اند. رعايت مرزهاى شرعى و عرف اجتماعى و هنجارهاى عمومى ، همه در موفقيت و به انجام رسيدن كار ، دخالت كامل دارند.
و باطل است كه بپنداريم با كار باطل ، شيوه باطل و راه باطل ، به حق برسيم. آيا مى توان از كژراهه به مقصد رسيد و آيا مى توان با درستْ كار نكردن و كار درست نكردن به هدف دست يافت؟! چنين است كه امام على عليه السلام مى فرمايند:
من أحسن عمله، بلغ أمله؛۲هر كس كارش را نيك انجام دهد، به آرزويش مى رسد.و يا من حسن عمله بلغ فى الآخرة أمله؛۳يعنى هر كس كه عملش نيكو شود، در آخرت، به آرزويش دست مى يابد.