>

73
نسيم حديث

شكيبايى

انسان ، عجول است و اين در سرشت او نهاده شده. او همين كه ديد ، مى خواهد و همين كه به چيزى اميد بست ، به انتظار مى نشيند. تصوّر فاصله ميان آغاز تا پايان و دلبستن تا رسيدن ، دشوار است و تحمّلش دشوارتر ، امّا همين چشم ماليدن و نقطه دوردست پايان را جوييدن ، شور و سوز حيات را در ما مى افزايد و پاى طلب و جستجو را به حركت وامى دارد. در اين ميان ، آنچه مهم است ، تحمّل تپش هاى اضطراب انتظار است و از ياد نبردن طلوع خورشيد ، هرچند شب ، تيره و طولانى باشد ، تا هر كجا كه انتظار ، به درازا كشد . آرى ، صبر ، تنها مركب رهروى اين ميدان است و امام على عليه السلام مى فرمايد :
من صبر نال المنى ؛۱هر كس شكيبايى ورزيد، به آرزويش رسيد.
و گرچه ممكن است دير برسد ، اما حتماً مى رسد :
يؤول أمر الصبور إلى درك غايته و بلوغ أمله؛۲سرانجام كار انسان شكيبا، دستيابى به هدف و رسيدن به آرزوست.
و چنين است كه عيسى عليه السلام به ياران خود مى فرمايد:
از سر راستى به شما مى گويم كه به خواسته هاى خود نمى رسيد، جز با ترك آنچه ميل داريد و به آرزوهاى خويش دست نمى يابيد، جز با شكيبايى بر آنچه ناپسند مى شماريد .

يارى جستن از خداوند

ما هرچه داريم ، از خداست و هرچه مى خواهيم ، بايد از همو بخواهيم. دعاهاى رسيده به ما از سوى پيشوايان دين ، محدود به درخواست هاى معمول و هميشگى نيست. در اين دعاها ، نهان ترين نيازهاى انسان ، عرضه و ناب ترين معارف توحيدى قرار داده شده است. در بخشى از مناجات شعبانيه مى خوانيم :

1.غرر الحكم ، ح ۷۷۲۲.

2.همان ، ح ۱۱۰۴۸.


نسيم حديث
72

كار نيكو

امام على عليه السلام مى فرمايد:
إنّكم إن اغتنمتم صالح الأعمال، نلتم من الآخرة نهاية الآمال؛۱اگر كارهاى نيكو را غنيمت شمريد، به نهايت آرزوهاى اخروى مى رسيد.
همه آنچه كه در همين چند سطر پيشين گذشت ، ما را به حقيقت اين گفته زيبا نزديك مى كند. منظومه هماهنگ خلقت ، بر مدار حق و درستى و نيكى مى چرخد و هرچه را جز اين باشد ، به خارج از گردونه پرتاب مى كند. نيّت شرّ و كار زشت و راه باطل ، نه به مقصد كه به بن بست مى رساند و اميد انسان را كور مى كند. اميد بستن به كارهاى ناشايست براى رسيدن به اهداف شايسته يعنى اميدوارى به تاريكى شب و نه انتظارِ دميدن سپيده.

نيكويى كار

افزون بر نيكو بودن كار و عمل ، شيوه به انجام رساندن آن نيز بايد نيكو باشد. احاديث متعددى به اتقان و محكم و زيبايى و درست انجام دادن كار سفارش كرده اند. رعايت مرزهاى شرعى و عرف اجتماعى و هنجارهاى عمومى ، همه در موفقيت و به انجام رسيدن كار ، دخالت كامل دارند.
و باطل است كه بپنداريم با كار باطل ، شيوه باطل و راه باطل ، به حق برسيم. آيا مى توان از كژراهه به مقصد رسيد و آيا مى توان با درستْ كار نكردن و كار درست نكردن به هدف دست يافت؟! چنين است كه امام على عليه السلام مى فرمايند:
من أحسن عمله، بلغ أمله؛۲هر كس كارش را نيك انجام دهد، به آرزويش مى رسد.و يا من حسن عمله بلغ فى الآخرة أمله؛۳يعنى هر كس كه عملش نيكو شود، در آخرت، به آرزويش دست مى يابد.

1.عيون الحكم والمواعظ ، ص ۱۷۴.

2.همان ، ص ۴۴۶.

3.همان ، ص ۴۶۲.

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64865
صفحه از 369
پرینت  ارسال به