>

77
نسيم حديث

در پايان مجلس ، كسل و افسرده ، آه كشان برمى خيزيم و به استراحتى ديگر مى انديشيم.
كسالت و سستى ، از بزرگ ترين موانع راه و خطرناك ترين آفت هاى آرزوست. اين حالت خطرناك ، اگر ادامه يابد ، انسان را از دستيابى به اهدافش محروم مى سازد و او را در زندگى ناكام مى گذارد. گرچه گريزى از كسالت هاى گاه و بى گاه و اتفاقى نيست ، اما بكوشيم كه اين حالت ، به صورت صفت درنيايد و ما را خمود و كسل ، افسرده و پژمرده ، و سست و بى حال نسازد كه:
من دام كسله خاب أمله؛۱هر كس تنبلى اش مدام باشد، در آرزويش ناكام مى ماند.

گناه

اگر اميد به زندگى جاويد و حيات ابدى داريم و دل به نعمت هاى زيباى هميشگى بسته ايم ، بايد كه پاك و پاكيزه و سرشار از خلوص و صفا به آن دنيا درآييم و خود را به سلامت ، از دام شيطان به در بريم و گناه ناكرده و روح خود را نيالوده ، به حضور دوست رسيم كه:
من سلم من المعاصى عمله، بلغ من الآخرة أمله؛۲كسى كه كردارش به گناه آلوده نباشد، به آرزوهاى اخروى خود خواهد رسيد.

بى توجهى به عوامل دستيابى به آرزو

گفته شد كه حسن نيّت و شكيبايى ، اگر با اميد به خداوند و دل بستن به نعمت هاى جاويد آخرت جمع گردد ، دستيابى به آرزوها و تحقق اميدها حتمى است. حال اگر حسن نيّت به سوء نيّت و شكيبايى به بى تابى تبديل شود و به غير خدا ، دل ببنديم و از رشته هاى پوسيده دنيا آويزان شويم ، اميد خود را با حرمان ، عوض كرده ايم.
احاديث متعددى از امام على عليه السلام ، به اين نكته ها تصريح دارند كه ترجمه برخى را

1.ميزان الحكمة ، ج ۳ ، ص ۲۷۰۴.

2.غرر الحكم ، ح ۸۸۳۴ .


نسيم حديث
76

آن كه در پى سراب برود، رنجش به درازا كشد و تشنگى اش افزون گردد. آن كه آرزوى سيراب شدن از سراب دارد، اميدش نااميد شود و در تشنه كامى خويش جان سپارد.
نكته اين جاست كه سخت و دور را با ناممكن اشتباه نكنيم. نهى پيشوايان ، تنها از غير ممكن است:
من أمّل ما لا يمكن، طال ترقّبه؛۱آن كه در پى ناشدنى ها باشد، مقصودش را تباه كرده است.

سرگرمى هاى بيهوده

جوان ، به تفريح و استراحت و ورزش نياز دارد ، اما چون از حد بگذرد ، خود ، مايه تباهى امور انسان مى شود. جوان ، تفريح را براى جدّيت بيشتر مى خواهد و سرگرمى را براى آسايش روح و از اين رو ، چگونگى و اندازه آن ، تابع كار و تلاش و حركت او به سوى مقصود است. اشتغال بيش از اندازه به سرگرمى ها و كارهاى كم اثر و يا بيهوده ، مانعى بزرگ در راه رسيدن به نقطه آرمانى زندگى است. اميد ، حركت مى زايد و بيهودگى ، آن را مى زدايد و اين ، همان حكمت زيباى علوى است:
آن كه به كارهاى بيهوده سرگرم شود، به آرزوهاى مهم خود نرسد. ۲

كسالت

گاه ما نه به كار مفيدى مشغول مى شويم و نه حتى به تفريح و بازى مى پردازيم. در كنج خانه مى نشنيم و به صفحه رنگ به رنگ تلويزيون چشم مى دوزيم و شب ها ، ستاره هاى آسمان را مى شمريم.
ساعت هاى پى درپى ، با رفيقان بى فضل و هنر ، به گفتگو مى نشينيم و آرزوهاى در سر پرورده را براى يكديگر بازگو مى كنيم ، بى آن كه در پى تحقّق آنها باشيم و

1. آن كه محال را آرزو كند، انتظارش به درازا كشد. من طلب ما لا يكون، ضيّع مطلبه؛

2.. همان ، ح ۸۶۹۶ ، ۸۶۹۴ ، ۸۶۳۳ .

  • نام منبع :
    نسيم حديث
تعداد بازدید : 64983
صفحه از 369
پرینت  ارسال به