پيشگفتار
فرهنگنامه ، كتابى است كه در آن ، دانش ، فرهنگ ۱و حكمت باشد و فرهنگنامه بصيرت ، قطرهاى از درياى بيكران علوم و معارف ناب اسلامى و مَدخَلى ۲ديگر از دانشنامه قرآن و حديث است كه به صورت مستقل ، منتشر مىشود . در اين دانشنامه ، واژهها و اصطلاحاتى كه در قرآن و احاديث ، كاربرد فرهنگى گستردهاى دارند ، به ترتيب الفبايى ، با نظمى نوين و با ذكر نمونه كاربردها (شواهد) ، معناشناسى و تحليل و تبيين مىگردند . در لابهلاى اين دانشنامه ، برخى مَدخلها ، از كاربرد فرهنگى ويژه و بَسامد استفاده بالايى برخوردارند . بدين معنا كه عموم مسلمانان و يا گروههاى خاصّى از آنان ، به صورت شبانهروزى و گسترده ، با آنها ، سر و كار دارند . از اين رو ، به منظور تصحيح و تقويت فرهنگ عمومىِ جوامع اسلامى ، ضرورى است معارف مربوط به اين
1.فرهنگ : علم؛ دانش؛ ادب؛ تربيت؛ پديده كلّى پيچيدهاى از آداب ، رسوم ، انديشه ، هنر و شيوه زندگى كه در طىّ تجربه تاريخى اقوام ، شكل مىگيرد و قابل انتقال به نسلهاى بعدى است (ر . ك : لغتنامه دهخدا ، فرهنگ معين و فرهنگ بزرگ سخن) .
2.در دانشنامهها ، به هر واژه اصلى كه توضيحى (مقالهاى) در ذيل خود دارد ، «سَرواژه» يا «مَدخَل» مىگويند . به مجموع سرواژه و توضيح ، بر روى هم ، نيز «مدخل» گفته مىشود (ر. ك : فرهنگ بزرگ سخن) .