127
جوان، شادي و رضايت از زندگي

ارتباط جديد با ماورا، به نام «يگانه‌پرستي» را پديد آوردند که نمونه‌هاي آن را مي‌توان در اديان توحيدي مشاهده نمود.
آنچه در اين ميان مورد توجّه است، آرامشي است که انسان از اين رهگذر، به دست مي‌آورد. همراه دانستن و در تحت حمايت يک موجود ماوراييِ قدرتمند بودن، در ميان گذاشتن مشکلات و غم و اندوه‌هايي که يک نفر نمي‌تواند با ديگران مطرح کند، با نيروهاي ماورايي، و درخواست کمک براي رفع مشکلات و گرفتاري‌هايش از آنها، ارجاع پديده‌ها و مسائلي که از حيطه آگاهي و دانش بشري خارج هستند به قضا و قدرهاي ماورايي و...، همه و همه، باعث افزايش عزّت نفس، ايجاد آرامش و به نوعي، آسودگي خاطر در ذهن و روان آدمي مي‌شوند. اين مسئله، امروزه بر اساس مشاهدات تجربي نيز به اثبات رسيده است که دين و اعتقاد به ماورا، شادکامي و رضايت از زندگي را در افراد، افزايش مي‌دهد. ۱
چنين گرايش‌هايي، گاه آن قدر نيرومند مي‌شوند که انسان، تمام سختي‌ها و مشکلات زندگي دنيوي را به جان مي‌خرد تا به رضايت و پاداش آخرتي دست يابد. انسان در اين راه، نه تنها هيچ گونه ناراحتي و نارضايتي نمي‌بيند، بلکه تمام امکانات و حتّي جان خويش را با کمال رضايت، در راه کسب خشنودي نيرو يا نيروهاي ماورايي، فدا مي‌کند و از اين راه، به رضايت و شادکامي ابدي (سعادت) در زندگي مي‌رسد که نمونه اين عمل را مي‌توانيم در مفهوم «شهادت» در فرهنگ اسلامي، مشاهده کنيم.

1.. ر.ک: آيا دين براي سلامتي شما سودمند است؟، هارولد کوينگ، مترجم: بتول نجفي، تهران: پژوهشکده علوم انساني و مطالعات فرهنگي، ۱۳۸۰، ص۷۰ـ۷۲ و ۱۲۶ـ۱۲۷.


جوان، شادي و رضايت از زندگي
126

چگونه به شادي نگاه مي‌کنند و عوامل ايجاد رضايت در زندگي را در چه چيزهايي جستجو مي‌کنند، همگي، به نگرش‌هاي فرهنگي آنها به اين مقوله، بستگي دارد. روشن است که همه فرهنگ‌ها، به يک شيوه‌، با اين مقوله برخورد نمي‌کنند و هر يک، بنا به زيرساخت‌هاي تاريخي، ديني، اجتماعي و سياسي خود، به نوعي، نگرشي ويژه نسبت به رضايت از زندگي دارند.
در ادامه، به مهم‌ترين نگرش‌هايي که در فرهنگ‌هاي مختلف، باعث ايجاد شادکامي و رضايت از زندگي افراد مي‌شوند، اشاره مي‌کنيم:

1. اعتقاد به ماوراء الطّبيعه

انسان، موجودي دو ساحتي است که هم داراي جسم (بُعد مادي) است و هم داراي روح (بُعد معنوي). از اين رو، از ابتداي آفرينش، هميشه نوعي گرايش به نيروهاي معنوي و ماوراي طبيعي در انسان، وجود داشته است که ارتباط با آنها، باعث ايجاد نوعي آرامش و آسايش خاطر در انسان مي‌شود. چنين ارتباطي در فرهنگ‌هاي ابتدايي، به اشکال مختلفي چون: ستاره‌پرستي، خورشيد‌پرستي و يا پرستش عناصر طبيعي ديگر آغاز شده و بعدها به توتميسم (بت‌پرستي) کشيده‌ است. با افزايش آگاهي‌ها و توانايي‌هاي ذهني و روحي بشر، اين اَشکال ابتدايي ارتباط با ماورا ـ‌که از طريق رابط‌هاي عيني (ستاره، خورشيد، بت و...) صورت مي‌گرفته‌اندـ ، جاي خود را به مسائل ذهني و انتزاعي پيچيده‌تري چون: اسطوره‌ها و ربّ النّوع‌هاي (الهه هاي) مقدّس ـ‌که در اسطوره‌هاي يونان و اديان باستاني چون دين زردشت و... مي‌توان نمونه‌هاي آنها را مشاهده نمودـ ، دادند. با گذشت زمان، تمام نيروهاي پراکنده در ربّ النّوع‌هاي مختلف، در يک خداي واحد، متمرکز شدند و نوعي

  • نام منبع :
    جوان، شادي و رضايت از زندگي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
تعداد بازدید : 192205
صفحه از 192
پرینت  ارسال به