87
جوان، شادي و رضايت از زندگي

پى ارتقاى علمى و اخلاقى خويش و جامعه خويش‏اند. امروز و ديروزشان يکى نيست. از آن جا که تعلّقات کمترى در دنيا دارند، سبک‌بارترند و گرفتاري‌هايشان کمتر است. ديگر انسان‌ها را دوست مى‏دارند و به يارى آنها مى‏شتابند. روابط ساده و صميمانه‏اى با ديگران دارند و... خلاصه چنان روح فعّال و پُرشتابى دارند که غم
در آن نمى‏پايد. ۱
پس بايد پذيرفت که شادى پايدار، آسان به دست نمى‏آيد و شادمانگى، نتيجه يک تلاش واقعى و آگاهانه و در نتيجه، قابل انتقال به ديگران است. بدين ترتيب، بايد باور داشت که شاد بودن، هنر است و شاد ساختن، هنرى بزرگ‏تر؛ هنرى که آموختنش وظيفه انسانى و اسلامىِ ماست.
اهتمام به رفع مشکلات و رنج‌هاى ديگران، گوش شنوا داشتن و سنگ صبور ديگران شدن، صبورى در برابر ناملايمات و عدم انتقال اندوه يا خشم خويش به ديگران، شوخ‌طبعى، خوش‌رويى و خوش‌سخنى را مى‏توان ساده‏ترين راه‌هاى شادى‌بخشى دانست.
آراستن و پيراستن محيط کار و زندگى و نظم بخشيدن به آن، خودآرايى، خوش‌بو ساختن خويش و محيط خويش، ايجاد گروه‌هاى فکرى و ورزشى، به راه انداختن سفرهاى علمى و تفريحى، حلّ مشکلات فکرى ديگران، و... نيز راه‌هاى ساده ديگرى براى شاد ساختن ديگران‏اند.

آيا بايد منتظر «شادى» بود؟

اساساً خلقت هستى و انسان، به گونه‏اى است که شادى‏هايى براى آدمى فراهم مى‏آورد. بهار طرب‏انگيز، طلوع خورشيد، صبح پُرلطافت، آبشارهاى زيبا، گل‌هاى

1.«چرا ملّتى شاد نيستيم؟»، گفتگو با عبد الکريم سروش، روزنامه همشهرى، ش ۲۰۷۰.


جوان، شادي و رضايت از زندگي
86

(بويژه سيب و پرتقال و زيتون) و برخي چاشني‌ها (مثل زعفران و صبر زرد) و شير تازه در افزايش نشاط، غيرقابل انکار است. در اين زمينه مي‌توان از متخصّصان طبّ سنّتي و گياهي يا مشاوران تغذيه، استفاده کرد.
18. خواب کافى: مهم نيست که چه‏قدر مى‏خوابيم. مهم، اين است که اوّلاً به اندازه بخوابيم و ثانياً از بيدارى‏مان خوب استفاده کنيم. پس لازم
است که خوابمان منظّم باشد و زيادى نخوابيم ـ که تنبلى و بى‏مسئوليتى مى‏آورد ـ و کم نخوابيم ـ که موجب کاهش ايمني بدن و اختلال در فعاليت‌هاى بيدارى مى‏شود‌ـ.
19. اميد به آينده: امام حسن(ع) فرموده است:
براى دنيا چنان تلاش کن که گويا هميشه زنده‏اى، و براى آخرت، چنان مهيّا شو که گويا فردا به سويش پر مى‏کشى. ۱
نااميدى، گناهى بزرگ است و از کسانى سَر مى‏زند که با خداوند، بيگانه‏اند و نشاط «توکّل» در آنها نيست. ۲
20. آموختن مهارت‌هاي زندگي: آشنا بودن با روش‌هاي درستِ: برنامه‌ريزي، پول درآوردن، خرج کردن، به کار گرفتن وجدان و داشتن وجدان آسوده، ارتباط به ديگران (همسر، دوست، همکار، جنس مخالف، ارباب رجوع، و...) کاريابي و کارآفريني، خويشتنداري و کنترل هيجان، آرامش و تمرکز حواس، خدادوستي و خداشناسي، رضايت از زندگي، خدمت به مردم و... از ضروريات زندگي انسان امروز است و مي‌تواند راه‌هاي طولاني را کوتاه و بهره‌وري عمر را بسيار بيشتر کند و به رفع بسياري از غم‌ها و نگراني‌ها بينجامد.

شادى‌بخشى به ديگران

سرّ طربناکىِ دائمىِ عارفان را در اين دانسته‏اند که آنها هر روز و هر ساعت، در

1.بحار الأنوار، ج ۴۴، ص ۱۳۹.

2.. درباره عوامل شادى‌آفرين، ر.ک: چگونه شخصيت سالم‏تر بيابيم؟، وين داير، ترجمه: بدر الزمان نيک‌سيرت، تهران: علم؛ شرع و شادى، ابوالفضل طريقه‏دار؛ شادى و زندگى، مهدى بهادرى نژاد.

  • نام منبع :
    جوان، شادي و رضايت از زندگي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
تعداد بازدید : 192191
صفحه از 192
پرینت  ارسال به