بررسى بطلان اعتقادات غلات
پديدهى غلو و جريان غالىگرى در شيعه، سبب ورود و نفوذ برخى از عقايد و باورهاى ناصواب در حوزهى دين و در شأن امامان معصوم عليهم السلام شده است. عقايدى چون الوهيّت و نبوّت غلات و ائمّه، علم غيب مطلق و ذاتى امام، عقيده به تفويض، تناسخ و تشبيه در زمرهى اين اعتقادات قرار دارند. بر هيچ پژوهشگرى پنهان نيست كه پرداختن به هر يك از اين موارد ـ با جزئيّات خاصّ خودـ از حدّ يك مقاله خارج است؛ امّا براى ورود به بحث غلو و پرداختن به مباحث ويژهى آن، آماده كردن بسترى مناسب جهت تحقيق لازم و ضرورى به نظر مىرسد. بنابراين مطالب ذيل، فقط به عنوان پيشدرآمدى بر مبحث غلو و جريان غالىگرى مورد دقّت و ملاحظه قرار گيرد.
1. الوهيّت ائمّه عليهم السلام
امامان عليهم السلام پس از راهنمايى و تصحيح عقايد باطل، در صورت بىاثرماندن، اظهار برائت از بانيان اين تفكّرات را مدّ نظر قرار دادهاند. در خصوص عقيده به الوهيّت ائمّه نيز وضع به همين منوال است. حضرت ثامنالحجج علىّبن موسى الرّضا عليه السلام به تقسيمبندى احاديث جعلىِ رسيده در اين مورد پرداخته و آن را به سه دسته تقسيم كردهاند. ۱ دو دستهى نخست از اين تقسيمبندى مدّنظر ماست:
1. احاديثى كه مشتمل بر غلو و مبالغهگويى بوده و در بيان فضايل ائمّه عليهم السلام پا را از حدّ فراتر نهاده است.
2. احاديثى كه ـ برخلاف دستهى نخستـ متضمّن نوعى تفريط و تقصير و كوتاهى در مورد ائمّه عليهم السلام است، كه ايشان را پايينتر از جايگاه و مقام ويژهشان جلوه داده است.
اعتقاد به الوهيّت ائمّه عليهم السلام ريشه در جعل و انتشار دستهى اوّل اين روايات دارد، كه شديدا مورد تكذيب و انكار ائمّه عليهم السلام قرار گرفتهاند. در اين مجال براى
1.عيون اخبار الرّضا عليه السلام ۱ / ۶۱۳.