217
ماه خدا ج1

ب ـ دعاى امام سجّاد عليه السلام

۲۵۸.امام سجّاد عليه السلام ـ در دعاى خويش ، آن گاه كه ماه رمضان وارد مى شد ـ :سپاس ، خدايى را كه ما را به حمد خويش راه نمود و ما را از ستايشگران خود قرار داد تا از سپاس گزاران نعمتش باشيم و براى آن ، به ما پاداش نيكوكاران را بدهد.
ستايش ، خدايى را كه دينش را به ما ارزانى داشت و ما را ويژه آيين خود ساخت و ما را در راه هاى احسان خويش راهى ساخت تا با منّت او آن را به سوى رضايتش بپوييم؛ ستايشى كه از ما بپذيرد و آن را از ما بپسندد. و ستايش ، براى خدايى است كه يكى از آن راه ها را ، ماه خودش رمضان قرار داد ، ماه روزه دارى ، ماه اسلام ، ماه پاك كننده ، ماه آزمون و پاكى ، و ماه عبادت «كه در آن قرآن نازل شده است ، براى هدايت مردم و نشانه هايى روشن از هدايت و فرقان» .
پس ، برترى آن را بر ماه هاى ديگر ، با احترام هاى فراوان و برترى هاى مشهور ، روشن ساخت. پس ، از روى بزرگداشت ، آنچه را در غير اين ماه ، حلال ساخته بود ، در اين ماه ، حرام كرد ، و از روى گراميداشت ، در آن از خوردنى ها و آشاميدنى ها بر حذر داشت و براى آن ، وقتى روشن قرار داد ، بى آن كه اجازه دهد كه از آن پيش افتند و نه مى پذيرد كه از آن ، تأخير اندازند.
سپس يكى از شب هاى آن را بر شب هاى هزار ماه ، برترى بخشيد و آن را «شب قدر» ناميد كه « فرشتگان و «روح» در آن شب ، با اذن پروردگارشان براى هر كارى فرود مى آيند» ؛ شبى سلامت با بركت پيوسته تا صبح دم ، براى هر كس از بندگانش كه بخواهد ، با هر حكم مسلّمى كه تقدير كرده باشد.
خداوندا! بر محمّد و خاندانش درود فرست و شناخت فضيلتش ، بزرگداشت احترامش و پرهيز (از آنچه بر حذرمان داشته اى) را به ما الهام كن و ما را با نگه داشتن اعضا از نافرمانى تو و به كارگيرى آنها در اين ماه بر آنچه خشنودت مى سازد ، بر روزه دارىِ آن يارى كن تا با گوش هايمان به آنچه بيهوده است ، گوش نسپاريم و با چشم هايمان شتابان به بازيچه ننگريم و دستانمان را به آنچه ممنوع است ، نگشاييم و با گام هايمانْ به سوى حرام ، راه نپوييم و شكم هايمان جز آنچه را حلال كرده اى ، در بر نگيرد و زبان هايمان ، جز آنچه را تو فرموده اى ، نگويد و جز در آنچه به ثوابت نزديكمان مى سازد ، نكوشيم و جز به آنچه از كيفرت نگهمان مى دارد ، نپردازيم! آن گاه همه اينها را پيراسته از رياى رياكاران و آوازه جويىِ آوازه جويان قرار بده تا كسى را شريك تو نگيريم و خواسته اى جز تو در اين ماه نجوييم!
خداوندا! بر محمّد و خاندانش درود فرست و در اين ماه ، ما را بر اوقات نمازهاى پنجگانه آگاهى ده ، با آن حدودى كه خود مشخّص كرده اى و واجباتى كه لازم نموده اى و تكاليفى كه به آنها موظّف ساخته اى و اوقاتى كه تعيين كرده اى! ما را در اين ماه در مرتبه كسانى فرود آر كه به مراتب آن رسيده و اركان آن را نگهبان اند و آنها را در اوقاتش انجام مى دهند ، آن گونه كه بنده ات و فرستاده ات ـ كه درود تو بر او و خاندانش باد ـ در ركوع و سجود و همه آدابش، سنّت نهاده است، با كامل ترين وضو و روشن ترين و رساترين خشوع!
ما را در اين ماه ، توفيق ده كه به خويشانمان نيكى و احسان كنيم و با بخشش و عطا ، به همسايگانمان رسيدگى كنيم و اموال خويش را از حقوق ديگران جدا سازيم و با پرداخت زكات ، آنها را پاك كنيم و با كسى كه از ما بريده ، بپيونديم و با هر كه بر ما ستم كرده ، انصاف داشته باشيم و با هر كه با ما دشمنى كرده ، آشتى كنيم ، جز با آن كه در راه تو و براى تو با او دشمنى مى شود؛ چرا كه او دشمنى است كه هرگز با او دوستى نمى كنيم و از حزبى است كه هرگز با آن ، دلْ صاف نمى كنيم.
و [ توفيق ده كه] در اين ماه با كارهاى پاكى كه ما را به سبب آنها از گناهان ، پاك مى كنى ، به تو نزديك شويم و ما را در آن ، از اين كه عيب ها را از سر بگيريم ، نگاه دارى ، تا اين كه هيچ يك از فرشتگانت جز كمتر از آنچه از ابواب طاعتت انجام مى دهيم و انواع تقرّب ها كه به درگاهت مى جوييم ، به درگاهت نياورد.
خداوندا! از تو مى خواهم ، به حقّ اين ماه و به حقّ هر كس كه تو را در آن ، از آغاز تا انجامش ، عبادت كرده ، از فرشته اى كه مقرّب داشته اى يا پيامبرى كه فرستاده اى و يا بنده شايسته اى كه او را برگزيده اى ، كه بر محمّد و خاندانش درود فرستى و ما را در آن ، شايسته كرامتى سازى كه به دوستان خود وعده داده اى و آنچه را براى كوشايان در طاعتت مقرّر ساخته اى ، براى ما هم قرار دهى و ما را در زمره آنانى قرار دهى كه با رحمتت ، والاترين مرتبه بهشت را لايق گشته اند.
خداوندا! بر محمّد و خاندانش درود فرست و ما را از انحراف در يكتايى ات ، كوتاهى در بزرگداشتت ، شك در دينت ، كورى به راهت ، غفلت از احترامت و فريب خوردن از دشمنت ، شيطان رانده شده ، دور بدار!
خداوندا! بر محمّد و خاندانش درود فرست و اگر در هر شبى از شب هاى اين ماهِ ما ، عفو تو كسانى را آزاد مى كند يا گذشت تو آنان را مى بخشايد ، ما را هم از آن آزادشدگان قرار بده و ما را از بهترين ياران و اهل اين ماه قرار بده!
خداوندا! بر محمّد و خاندانش درود فرست و با ناپديد شدن هلال اين ماه ، گناهان ما را محو كن و با پايان يافتن روزهاى آن ، پيامدهاى گناهان ما را به پايان بر ، تا در حالى اين ماه از ما بگذرد كه از گناهان ، پاكمان ساخته و از بدى ها جدايمان كرده اى!
خداوندا! بر محمّد و خاندانش درود فرست و اگر در آن به انحراف رفتيم ، راستمان كن و اگر كج رفتيم ، برپايمان دار و اگر دشمنت (شيطان) ، ما را احاطه كرد ، از چنگ او رهايمان ساز!
خداوندا! اين ماه را آكنده از پرستش خودت گردان و اوقاتش را با فرمان بُردارى ما از تو بياراى و ما را در روزش بر روزه دارى ، و در شبش بر نماز و ناليدن به درگاهت و خشوع برايت و خاكسارى در پيشگاهت يارى كن تا روز آن ، بر غفلت ما ، و شبش به كوتاهى ما گواهى ندهد!
خداوندا! در ماه ها و روزهاى ديگر نيز تا زنده ايم ، ما را چنين قرار بده و ما را از بندگان شايسته خود قرار بده؛ « آنان كه بهشت را به ميراث مى برند و در آن جاويدان اند»«وآنان كه هر چه انجام مى دهند ، در حالى است كه دل هايشان هراسان است كه به سوى پروردگارشان باز مى گردند» و آنان كه «در انجام دادن نيكى ها مى شتابند و پيشتاز در خيرات اند» .
خداوندا! بر محمّد و خاندانش ، هر لحظه و هر زمان و هر حال درود فرست ، به شمار همه آنان كه برايشان درود فرستاده اى و چندين برابر همه آنها ، كه شمارَش را جز تو نمى داند! همانا تو هر چه خواهى ، مى كنى.


ماه خدا ج1
216

ب ـ دُعاءُ الإِمامِ زَينِ العابِدينَ

۲۵۸.الإمام زين العابدين عليه السلام ـ في دُعائِهِ إذا دَخَلَ شَهرُ رَمَضانَ ـ :الحَمدُ للّهِِ الَّذي هَدانا لِحَمدِهِ ، وجَعَلَنا مِن أهلِهِ ؛ لِنَكونَ لاِءِحسانِهِ مِنَ الشّاكِرينَ ، ولِيَجزِيَنا عَلى ذلِكَ جَزاءَ المُحسِنينَ .
وَالحَمدُ للّهِِ الَّذي حَبانا بِدينِهِ ، وَاختَصَّنا بِمِلَّتِهِ ، وسَبَّلَنا في سُبُلِ إحسانِهِ ، لِنَسلُكَها بِمَنِّهِ إلى رِضوانِهِ ؛ حَمدا يَتَقَبَّلُهُ مِنّا ، ويَرضى بِهِ عَنّا .
وَالحَمدُ للّهِِ الَّذي جَعَلَ مِن تِلكَ السُّبُلِ شَهرَهُ رَمَضانَ ؛ شَهرَ الصِّيامِ ، وشَهرَ الإِسلامِ ، وشَهرَ الطَّهورِ ، وشَهرَ التَّمحيصِ ، وشَهرَ القِيامِ « الَّذِى أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْءَانُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَ بَيِّنَـتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ » .۱
فَأَبانَ فَضيلَتَهُ عَلى سائِرِ الشُّهورِ بِما جَعَلَ لَهُ مِنَ الحُرُماتِ المَوفورَةِ وَالفَضائِلِ المَشهُورَةِ ، فَحَرَّمَ فيهِ ما أحَلَّ في غَيرِهِ إعظاما ، وحَجَرَ فيهِ المَطاعِمَ وَالمَشارِبَ إكراما ، وجَعَلَ لَهُ وَقتا بَيِّنا ؛ لا يُجيزُ ـ جَلَّ وعَزَّ ـ أن يُقَدَّمَ قَبلَهُ ، ولا يَقبَلُ أن يُؤَخَّرَ عَنهُ .
ثُمَّ فَضَّلَ لَيلَةً واحِدَةً مِن لَياليهِ عَلى لَيالي ألفِ شَهرٍ ، وسَمّاها لَيلَةَ القَدرِ « تَنَزَّلُ الْمَلَـلـءِكَةُ وَ الرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ »۲ ، سَلامٌ دائِمُ البَرَكَةِ إلى طُلوعِ الفَجرِ عَلى مَن يَشاءُ مِن عِبادِهِ بِما أحكَمَ مِن قَضائِهِ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وألهِمنا مَعرِفَةَ فَضلِهِ ، وإجلالَ حُرمَتِهِ ، وَالتَّحَفُّظَ مِمّا حَظَرتَ فيهِ ، وأعِنّا عَلى صِيامِهِ بِكَفِّ الجَوارِحِ عَن مَعاصيكَ ، وَاستِعمالِها فيهِ بِما يُرضيكَ ؛ حَتّى لا نُصغِيَ بِأَسماعِنا إلى لَغوٍ ، ولا نُسرِعَ بِأَبصارِنا إلى لَهوٍ ، وحَتّى لا نَبسُطَ أيدِيَنا إلى مَحظورٍ ، ولا نَخطُوَ بِأَقدامِنا إلى مَحجورٍ ، وحَتّى لا تَعِيَ بُطونُنا إلاّ ما أحلَلتَ ، ولا تَنطِقَ ألسِنَتُنا إلاّ بِما مَثَّلتَ ، ولا نَتَكَلَّفَ إلاّ ما يُدني مِن ثَوابِكَ ، ولا نَتَعاطى إلاَّ الَّذي يَقي مِن عِقابِكَ ، ثُمَّ خَلِّص ذلِكَ كُلَّهُ مِن رِياءِ المُرائينَ ، وسُمعَةِ المُسمِعينَ ، لا نُشرِكُ فيهِ أحَدا دونَكَ ، ولا نَبتَغي فيهِ مُرادا سِواكَ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وقِفنا ۳ فيهِ عَلى مَواقيتِ الصَّلَواتِ الخَمسِ بِحُدودِهَا الَّتي حَدَّدتَ ، وفُروضِهَا الَّتي فَرَضتَ ، ووَظائِفِهَا الَّتي وَظَّفتَ ، وأوقاتِهَا الَّتي وَقَّتَّ ، وأنزِلنا فيها مَنزِلَةَ المُصيبينَ لِمَنازِلِها ؛ الحافِظينَ لِأَركانِها ؛ المُؤَدّينَ لَها في أوقاتِها ، عَلى ما سَنَّهُ عَبدُكَ ورَسولُكَ ـ صَلَواتُكَ عَلَيهِ وآلِهِ ـ في رُكوعِها وسُجودِها وجَميعِ فَواضِلِها ، عَلى أتَمِّ الطَّهورِ وأسبَغِهِ ، وأبيَنِ الخُشوعِ وأبلَغِهِ .
ووَفِّقنا فيهِ لِأَن نَصِلَ أرحامَنا بِالبِرِّ وَالصِّلَةِ ، وأن نَتَعاهَدَ جيرانَنا بِالاْءِفضالِ وَالعَطِيَّةِ ، وأن نُخَلِّصَ أموالَنا مِنَ التَّبِعاتِ ، وأن نُطَهِّرَها بِإِخراجِ الزَّكَواتِ .
وأن نُراجِعَ مَن هاجَرَنا ، وأن نُنصِفَ مَن ظَلَمَنا ، وأن نُسالِمَ مَن عادانا ، حاشا مَن عودِيَ فيكَ ولَكَ ؛ فَإِنَّهُ العَدُوُّ الَّذي لا نُواليهِ ، وَالحِزبُ الَّذي لا نُصافيهِ .
وأن نَتَقَرَّبَ إلَيكَ فيهِ مِنَ الأَعمالِ الزّاكِيَةِ بِما تُطَهِّرُنا بِهِ مِنَ الذُّنوبِ ، وتَعصِمُنا فيهِ مِمّا نَستَأنِفُ مِنَ العُيوبِ ؛ حَتّى لا يورِدَ عَلَيكَ أحَدٌ مِن مَلائِكَتِكَ إلاّ دونَ ما نورِدُ مِن أبوابِ الطّاعَةِ لَكَ ، وأنواعِ القُربَةِ إلَيكَ .
اللّهُمَّ إنّي أسأَلُكَ بِحَقِّ هذَا الشَّهرِ ، وبِحَقِّ مَن تَعَبَّدَ لَكَ فيهِ مِن ابتِدائِهِ إلى وَقتِ فَنائِهِ ـ مِن مَلَكٍ قَرَّبتَهُ ، أو نَبِيٍ أرسَلتَهُ ، أو عَبدٍ صالِحٍ اِختَصَصتَهُ ـ أن تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وأهِّلنا فيهِ لِما وَعَدتَ أولِياءَكَ مِن كَرامَتِكَ ، وأوجِب لَنا فيهِ ما أوجَبتَ لِأَهلِ المُبالَغَةِ في طاعَتِكَ ، وَاجعَلنا في نَظمِ مَنِ استَحَقَّ الرَّفيعَ الأَعلى بِرَحمَتِكَ .
اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وجَنِّبنَا الإِلحادَ في تَوحيدِكَ ، وَالتَّقصيرَ في تَمجيدِكَ ، وَالشَّكَّ في دينِكَ ، وَالعَمى عَن سَبيلِكَ ، وَالإِغفالَ لِحُرمَتِكَ ، وَالاِنخِداعَ لِعَدُوِّكَ الشَّيطانِ الرَّجيمِ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وإذا كانَ لَكَ في كُلِّ لَيلَةٍ مِن لَيالي شَهرِنا هذا رِقابٌ يُعتِقُها عَفوُكَ أو يَهَبُها صَفحُكَ ، فَاجعَل رِقابَنا مِن تِلكَ الرِّقابِ ، وَاجعَلنا لِشَهرِنا مِن خَيرِ أهلٍ وأصحابٍ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وَامحَق ذُنوبَنا مَعَ امِّحاقِ هِلالِهِ ، وَاسلَخ عَنّا تَبِعاتِنا مَعَ انسِلاخِ أيّامِهِ ؛ حَتّى يَنقَضِيَ عَنّا وقَد صَفَّيتَنا فيهِ مِنَ الخَطيئاتِ وأخلَصتَنا فيهِ مِنَ السَّيِّئاتِ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وإن مِلنا فيهِ فَعَدِّلنا ، وإن زِغنا فيهِ فَقَوِّمنا ، وإنِ اشتَمَلَ عَلَينا عَدُوُّكَ الشَّيطانُ فَاستَنقِذنا مِنهُ .
اللّهُمَّ اشحَنهُ بِعِبادَتِنا إيّاكَ ، وزَيِّن أوقاتَهُ بِطاعَتِنا لَكَ ، وأعِنّا في نَهارِهِ عَلى صِيامِهِ ، وفي لَيلِهِ عَلَى الصَّلاةِ وَالتَّضَرُّعِ إلَيكَ ، وَالخُشوعِ لَكَ وَالذِّلَّةِ بَينَ يَدَيكَ ؛ حَتّى لا يَشهَدَ نَهارُهُ عَلَينا بِغَفلَةٍ ، ولا لَيلُهُ بِتَفريطٍ .
اللّهُمَّ وَاجعَلنا في سائِرِ الشُّهورِ وَالْأَيّامِ كَذلِكَ ما عَمَّرْتَنا ، وَاجعَلنا مِن عِبادِكَ الصّالِحينَ «الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَــلِدُونَ»۴ ، «وَ الَّذِينَ يُؤْتُونَ مَآ ءَاتَواْ وَّ قُلُوبُهُمْ وَجِلَةٌ أَ نَّهُمْ إِلَى_'feرَبِّهِمْ رَ جِعُونَ»۵ ، ومِنَ الَّذينَ «يُسَـرِعُونَ فِى الْخَيْرَ تِ وَ هُمْ لَهَا سَـبِقُونَ» .۶
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِهِ في كُلِّ وَقتٍ وكُلِّ أوانٍ وعَلى كُلِّ حالٍ ، عَدَدَ ما صَلَّيتَ عَلى مَن صَلَّيتَ عَلَيهِ ، وأضعافَ ذلِكَ كُلِّهِ بِالأَضعافِ الَّتي لا يُحصيها غَيرُكَ ، إنَّكَ فَعّالٌ لِما تُريدُ . ۷

1.البقرة : ۱۸۵ .

2.القدر : ۴ .

3.في مصباح المتهجّد : «اللّهم وفّقنا فيه للمحافظة على ...» و في الإقبال كما في المصدر .

4.المؤمنون : ۱۱ .

5.المؤمنون : ۶۰ .

6.المؤمنون : ۶۱ .

7.الصحيفة السجّاديّة : ۱۶۵ الدعاء ۴۴ ، مصباح المتهجّد : ۶۰۷ / ۶۹۵ ، الإقبال : ۱ / ۱۱۱ كلاهما نحوه .

  • نام منبع :
    ماه خدا ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    افقي، رسول؛ محدثي، جواد
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1383
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 97565
صفحه از 560
پرینت  ارسال به