کنگره «بینالمللی بقیع؛ مدفن امامان و اصحاب» فروردین ۱۴۰۳ با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی در قم برگزار خواهد شد.
میرزا علیزاده؛ رئیس پژوهشکده حج و زیارت، ۲۵ بهمن ماه در نشست خبری تشریح برنامههای کنگره بینالمللی «بقیع؛ مدفن امامان و اصحاب»، گفت: یکی از ماموریتهای پژوهشکده حج و زیارت، برپایی همایش سترگی به نام کنگره بینالمللی بقیع است؛ بقیع یکی از باراندازهای روحی مسلمین از صدر اسلام بوده و حجاج در کنار مضجع نورانی پیامبر(ص) به این مکان مشرف میشوند و به زیارت ائمه(ع) مدفون در این مکان میپردازند؛ بقیع در یک قرن اخیر با حادثه دردناک ویرانی مواجه شد آن هم به دلیل انگارههای غلط برخی مسلمین که وهابی نام دارند.
وی افزود: البته وهابیت فرقه مذهبی نیست و همه فرق اسلامی اعم از شیعه و اهل سنت، وهابیت را فرقه مذهبی نمیدانند ولی به هر حال به خاطر قدرتی که داشتند در ۱۰۰ سال پیش اقدام به تخریب مقابر ائمه بقیع(ع) کردند و البته برای جلوگیری از این اقدامات، اعتراضاتی از سوی مسلمانان جهان صورت گرفت و امروز هم معتقدیم باید این حقایق را با زبانی نرم و علمی به جهان اسلام منتقل کنیم.
میرزا علیزاده با بیان اینکه تلاش شد تا این حادثه از حافظه تاریخی مسلمین پاک شود و این موضوعی خطرناک است، اضافه کرد: یکی از کارهایی که امروز صورت میگیرد ممنوعیت ورود بانوان به بقیع است که ما نشستی علمی را برای زیر سؤال بردن مبانی این ممنوعیت برگزار کردیم زیرا معتقدیم میتوانیم عالمانه ماجرای تخریب بقیع را بررسی کنیم و اجماع جهان اسلامی برای جلوگیری از تخریب بیشتر بقیع و به خصوص لزوم بازسازی آن ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه برگزاری این کنگره از سال ۹۷ در دستور کار قرار گرفته است، اضافه کرد: تعدادی نشست و همایش ملی و استانی در این زمینه برگزار شده است همچنین نظامنامه مطالعات بقیع در ۴ محور تاریخی، فقهی حقوقی، مردمشناسی، تاریخی، مهندسی و معماری بقیع تدوین شده است. در مرحله بعد کسانی که در حوزه بقیع علاقهمند به مطالعه و نگارش هستند با عنوان بقیعیاوران فراخوان شدند.
رئیس پژوهشکده حج و زیارت با بیان اینکه مکتوبات مرتبط با کنگره در طول این چند سال اخیر در ۱۳ عنوان و ۲۷ جلد قرار است چاپ و منتشر شود، ادامه داد: ۴ فصلنامه هم اکنون در پژوهشکده حج و زیارت در حال انتشار است؛ همچنین بانک اطلاعاتی بقیع برای اولین بار ایجاد و تارنمایی هم راهاندازی شد که پایگاه جامع و ویژه برای بقیع است که برای نخستین بار در اختیار فارسیزبانان است و در آن اخبار و مقالات و مطالب مرتبط با بقیع وجود دارد. کانال مرتبطی هم در پیامرسانهای مختلف ایجاد شده است.
رئیس پژوهشکده حج و زیارت با بیان اینکه ماکت و نمونکی از بقیع هم طراحی و رونمایی شده است، تصریح کرد: این نمونکها برای دوره قبل از تخریب بقیع است زیرا قبل از تخریب، بقاع و مقابری در بقیع وجود داشت ولی ممکن است این مسئله در حافظه تاریخی مردم وجود نداشته باشد. نکته دیگر ارتباط با مراکز همسو است؛ ما در سطح داخل با تمامی مراکز همسو ارتباط داریم و آنها هم با ما ارتباط برقرار کردهاند و در تراز جهانی هم تلاش شده است تا ارتباطات خوبی برقرار شود؛ از جمله اینکه مقالاتی در مورد بقیع از کشورهای مختلف از جمله مصر داریم و هدف ما احیای بقیع در اذهان مسلمانان است.
وی با بیان اینکه ۳۰ مرکز جهانی بزرگ دانشگاهی و حوزوی با ما همکاری دارند، اظهار کرد: این کنگره با محوریت پژوهشکده حج و زیارت در حال برگزاری است تا با نگاهی عالمانه و در قالب مطالب علمی به بحث و بررسی در مورد بقیع پرداخته شود.
وی افزود: بقیع در طول قرون مختلف اسلامی محل زیارت زائران مسلمان بوده و متاسفانه در ۱۰۰ سال اخیر با تخریب مواجه شده و این موضوعی است که باید همه اذهان با آن آشنا باشند و بدانند امکان بازسازی و برگرداندن بقیع به شرایط قبل از تخریب با اجماع فکری مسلمین وجود دارد؛ این مکان بیش از ۱۳ قرن محل رجوع و زیارت مسلمین بوده است و این نگاه باید به مخاطبان القاء شود.
زمان برپایی کنگره
وی با بیان اینکه کنگره در ۲۹ و ۳۰ فروردین ماه برگزار خواهد شد، گفت: یک روز مختص کمیسیونها و یک روز هم خود اجلاسیه برگزار میشود و مهمانانی از خارج کشور هم دعوت شدهاند. برجستگی این کنگره هم در آثار علمی تولیدشده توسط پژوهشکده است که عمدتا در قالب کتب متنوع و مختلف منتشر شده است.
ارسال بیش از ۸۰ مقاله
همچنین حجتالاسلام و المسلمین محمدعلی اخویان؛ دبیر علمی کنگره در سخنانی بیان کرد: پژوهشکده حج و زیارت از سال ۱۳۹۷ مجدانه پیگیر برپایی همایشی در مورد بقیع بودند لذا همه ساله در هشتم شوال که سالروز تخریب بقیع است همایشات و نشستهایی برگزار میشد که در حقیقت جلسات مقدماتی برای این کنگره بوده است.
وی افزود: پذیرش مقاله برای کنگره هم از همان سال ۹۷ آغاز شد و ویژهنامههایی هم منتشر شده است از جمله اینکه دو جلد از مجله میقات ویژه بقیع منتشر شده است و ۲ شماره فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشکده هم به بقیع اختصاص دارد و بیش از ۸۰ مقاله به دبیرخانه ارسال شده است.
اخویان تصریح کرد: ۵۴ مقاله به زبان فارسی است که ۳۱ مقاله مورد پذیرش قرار گرفت و در کنگره قرائت میشود؛ ۲۴ مقاله هم از کشورهای مختلف مانند فرانسه، نیجریه، هند، آرژانتین، مصر، یمن و عراق به زبانهای اردو، اسپانیولی، انگلیسی و عربی و ... به دست ما رسیده است که ۱۰ مقاله در کنگره ارائه میشود همچنین کمیسیونهای تخصصی هم در این کنگره دایر میشود.
وی با بیان اینکه از پیام مراجع هم در روز کنگره استفاده خواهد شد، افزود: بقیع آنقدر گستره وسیعی دارد که هرقدر در مورد آن کار شود جا دارد زیرا مانند کربلا برای ما فرهنگ است؛ ۴ امام ما در این مکان مدفون هستند و همانطور که فرهنگ کربلا تمام ناشدنی است بقیع هم این گونه است.