مطالعه کتاب خرید کتاب
دانلود کتاب
عنوان کتاب : اعتبار و كاربرد روایات تفسیری
زمان پدیدآورنده: معاصر
محل نشر : قم
ناشر
: بوستان کتاب
نوبت چاپ
: اول
تاریخ انتشار
: 1387
تعداد جلد
:
تعداد صفحه
: 312
شمارگان
:
قطع :
وزیری
زبان
:
نوع جلد
:
رده بندی
کنگره :
شابک
:
جستجو در Lib.ir
اعتبار و كاربرد روایات تفسیری
اثبات ارزش و اعتبار روایات تفسیری و کارآمدی آنها در مجموعه معارف دینی
روایات ائمه معصومین(ع) در زمینه تفسیر قرآن كریم، پرده از معانىِ كتاب خدا برمى دارد و لایه هاى گونه گون آن را مىنمایاند.
کتاب «اعتبار و كاربرد روایات تفسیری»، كوشیده است تا در سه بخش: اعتبار و حجیّتِ روایات تفسیرى، كاربرد روایات تفسیرى، كاربرد روایات در تبیین آیات الاحكام به این پرسش، که اعتبار و نیز چگونگى كاربرد این روایات چیست؟، پاسخ دهد.
مؤلف، ابتدا دیدگاه موافقان و مخالفان حجیت روایات تفسیری در تفسیر آیات قرآن را از منظر علم اصول فقه تبیین کرده و سپس کاربرد روایات تفسیری در اثبات چینش توقیفی آیات و تبیین آیات الاحکام را مورد تجزیه و تحلیل فقهی قرار داده است.
نگارنده پس از طرح نظریات مختلف در این زمینه به این نتیجه میرسد که روایات ائمه معصوم یکی از منابع مهم برای تبیین، تفسیر و شناخت قرآن محسوب میگردد و نمیتوان به بهانه کثرت روایات جعلی و احادیث موضوعه از این روایات دست کشید و اگر این دسته از روایات شرایط حجیت و اعتبار احادیث را چنانچه در علم اصول فقه مطرح است، دارا باشند قابل استناد بوده و حتی اگر خبر واحد محفوف به قرائن باشند قابل استفاده تفسیری خواهند بود.
وی همچنین ادله مهم عقلی و نقلی حجیت و اعتبار روایات تفسیری را بیان مینماید.
فرازی از مقدمه کتاب:
در میان آنچه بهعنوان سنت در اختیار ما قرار دارد، روایات تفسیری صحیح و معتبری نیز وجود دارد و هرگز نمیتوان به بهانه وجود موضوعات و احادیث ساختگی، همه روایات تفسیری را کنار گذارد؛ بهویژه آنکه میدانیم در میان روایات تفسیری معصومان(ع)، به دلیل آشنایی آنان با کلام الهی و پیوند ناگستنیاشان با کتاب خدا، آموزههای بسیار ارزشمندی نیز وجود دارد.
هدف کلی از تألیف این نوشتار، اثبات ارزش و اعتبار روایات تفسیری و کارآمدی آنها در مجموعه معارف دینی است و نیز تبیین و تأکید این امر که اگر این دسته روایات مورد اعتنا قرار گیرند، مجموعهای بس گرانبها از لطائف علوم و نکات دقیق فرا روی مراجعهکننده به آنها قرار میگیرد و در صورت بیاعتنایی، محرومیتی بزرگ را به دنبال خواهد داشت. از جمله آثار و اهداف دیگر پژوهش، چنین است:
- آگاهی از دیدگاههای مختلف در بحث حجیت روایات تفسیری و اطلاع از ادله و مبانی هر دیدگاه؛
- اثبات کارایی روایات مربوطه در بحث چینش وحیانی و توقیفی آیات؛
- استفاده از روایات تفسیری جهت اثبات جاودانگی و گستردگی مفاهیم آیات؛
- اثبات اینکه روایات تفسیری در تعیین مبهات آیات بهعنوان بهترین راه برای رفع ابهام کاربرد دارند؛
- اثبات کارساز بودن روایات تفسیری برای رسیدن به روشهای تفسیری امامان(ع)؛
- اثبات اینکه مراجعه به روایات تفسری در ذیل آیاتالاحکام برای درک صحیح احکام مربوطه بسیار ضروری و کارساز است.
روش تحقیق و تألیف این کتاب، با توجه به ماهیت موضوع مورد پژوهش و اهداف مورد نظر نگارنده، روش توصیفی و تاریخی است و مدارک و مستندات آن عمدتاً از آیات قرآن و روایات معصومان(ع) و نیز اقوال و آرای دانشمندان علوم معارف مربوط به قرآن و حدیث انتخاب گردیدهاند.