173
فصلنامه علوم حديث 1

باره گذشت كه گفت: «عامة مايرويه و من يروى عنه ضعفاء». ۱

حمزه جزرى:

روايت «نجوم» را به سند ديگرى از عبدالله بن عمر نقل كرده اند كه در سند آن «حمزه جزرى» است كه در كتاب «الضعفاء» بخارى آمده است كه حمزه جزرى «منكرالحديث» است ۲ و در «الضعفاء» نسايى آمده است كه: «هو متروك الحديث» ۳ و يحيى در «الموضوعات» گفته: «ليس بشى ء» و ابن عدى گفته است: «يضع الحديث» و در همين كتاب از احمد نقل شده كه گفته: «هو مطروح الحديث». و از يحيى منقول است كه مى گويد: «لايساوى فلساً» و مانند اين كلمات را در «البحر المحيط» از ابوحيّان و «الميزان» و «الكاشف» از ذهبى و ديگران مى يابيد. ۴

نُعَيم بن حماد و ابوسفيان و سلام بن سليم:

حديث «نجوم» را از عمر بن خطاب نيز نقل كرده اند و در سند روايت، افرادى چون زيدالعمّى، عبدالرحيم بن زيد، و نعيم بن حماد هستند كه نعيم، همچنانكه در ذيل ابن جوزى و مناوى آمد، مخدوش است. ۵ و از جابر بن عبدالله انصارى هم به طريقى نقل شده است كه راويان آن مجهول اند.
و نيز به سند دوّمى آن را از جابر روايت كرده اند، ولى در سند آن، افرادى چون «ابوسفيان» است كه ابن حزم درباره او گفته است: «ابوسفيان ضعيفٌ» ۶ و نيز «سلام بن سليم» است كه ابن حجر درباره او بيان داشته: «وسلام ضعيفٌ» و ابن حزم گفته است كه: «يروى الاحاديث الموضوعة و هذا [أى حديث النجوم] منها بلاشك». و ابن خراش گفته است: «هو كذّاب». و ابن حبان درباره او اظهار داشته است كه: «روى احاديث موضوعة» و اين كلمات را در «سلسلة الاحاديث الموضوعة و الضعيفة» آورده و اضافه كرده كه: «مجمع على ضعفه». ۷

1.و نيز ر.ك به تهذيب التهذيب، ج ۲، ص ۲۳۸

2.الضعفاء، الامام البخارى، ص ۳۶

3.الضعفاء، الامام النسائى، ص ۳۲

4.نيز نظر ابن حجر و مِزّى را درباره او در «تهذيب التهذيب، ج ۳، ص ۳۵» بجوييد.

5.و نيز تهذيب التهذيب، ج ۱۰، ص ۴۰۸

6.سلسلة الاحاديث، ج ۱، ص ۷۸، (مقصود، ابوسفيان بن جابر بن عتيك انصارى است كه از پدرش جابر روايت مى كند).

7.تهذيب التهذيب، ج ۲، ص ۴۶۲


فصلنامه علوم حديث 1
172

احمد بن قاسم العبادى، السبكى، صاحب منهاج الاصول، عبدالعلى بحرالعلوم صاحب شرح مسلم الثبوت، و (از علماى متأخر) محمد ناصرالدين آلبانى و سيد محمد بن عقيل العلوى.
به هر حال، از نظرات اين بزرگان مى توان نتيجه گرفت كه اين، ديدگاه غالب علماى متقدم و متأخر اهل سنّت در زمينه حديث «نجوم» است. آنان، اشتباه و خطاى صحابه را جايز مى شمرند و همه آنها را عادل تلقى نمى كنند، و قائل به مصونيّت آنها از خطا و معصيت نيستند.
و مقصود از بيان حالات رجال نامى اهل سنت به نقل از كتب رجالى ايشان، ۱ اين بود كه خوانندگان منصف بدانند بى اعتبارى و واهى بودن حديث «نجوم»، بر زبان اهل فن و بزرگان اهل سنّت جارى شده است.
و نيز همانگونه كه قبلاً يادآور شديم، حديث «نجوم» داراى اسانيد متعددى است كه هيچ يك از آنها از طعن علماى رجال و ارباب جرح و تعديل اهل سنّت، مصون نمانده است؛ اينك مرورى گذرا بر احوال راويان و ناقلان اين حديث:

راويان و ناقلان حديث «نجوم»

عبدالرحيم بن زيد:

حديث نجوم را از عبدالله بن عمر نقل كرده اند و در سندش «عبدالرحيم بن زيد» است و كسى كه به كتاب «الضعفاء» بخارى و «الضعفاء» نسايى و «العلل» از ابن أبى حاتم و «الموضوعات» و «العلل المتناهية» از ابن جوزى و «ميزان الاعتدال» و «الكاشف» و «المغنى» از ذهبى و «خلاصة تذهيب تهذيب الكمال» از خزرجى و منابع معتبر ديگر مراجعه كند، ملاحظه خواهد كرد كه نسبت به اين شخص، كلمات طعن و ذمّ فراوان به چشم مى خورد؛ مانند: «ليس بشى ء»، «كذاب»، «ضعيف» و «كذّاب خبيث». ۲

زيد العمّى:

به ضعف اين شخص نيز تصريح كرده اند؛ بلكه پيشتر، نقل مناوى از ابن عدى در اين

1.در اين راه، از «خلاصة عبقات الانوار، سيدعلى الحسينى الميلانى، انتشارات بنياد بعثت، ۱۴۰۵» به عنوان منبع، بهره برديم.

2.آنچه گذشت و بيش از آن را در «تهذيب التهذيب» ابن حجر عسقلانى، تحقيق عبدالقادر عطا، بيروت ـ ۱۴۱۵، ج ۴ ، ص ۴۴۱ بجوييد.

  • نام منبع :
    فصلنامه علوم حديث 1
    تاريخ انتشار :
    پاييز 1375
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 13081
صفحه از 188
پرینت  ارسال به