61
فصلنامه علوم حديث 1

برادران از يكديگر جداست و امكان استفاده براى آنها فراهم شده است. ليكن در حال حاضر از امانت دادن كتابها معذوريم كه اميدواريم در آينده بتوانيم امكاناتى براى امانت دادن كتابها نيز فراهم آوريم.
تاكنون كتابخانه حدود هفت هزار عنوان كتاب در گردش دارد كه محققان از آنها استفاده مى كنند. حدود دو هزار عنوان نيز در دست آماده سازى است كه به تعداد قبلى اضافه خواهد شد. اين نه هزار عنوان، حدود چهارده هزار جلد است و علاوه بر اين، شش هزار جلد كتاب نيز براى دانشكده علوم حديث خريدارى شده كه پس از افتتاح دانشكده به كتابخانه آن منتقل مى شود. بر اساس برآوردى كه داشته ايم، در آينده، كتابخانه مركزى بالغ بر يكصد و پنجاه هزار جلد كتاب در زمينه علوم مربوط به حديث خواهد داشت.

علوم حديث: كارهاى كامپيوترى كه تاكنون دارالحديث انجام داده چيست؟ چه كارآيى هايى دارد؟ و چه برنامه هايى در دستور كار داريد؟

محمدى رى شهرى: كار جالب و ارزنده اى كه دارالحديث در دو سه سال اخير انجام داده، برنامه نرم افزارى «كنزالعمّال» است كه تحقيقاً از همه كارهايى كه تاكنون در ايران در زمينه احاديث انجام گرفته كاملتر و بهتر است. علاوه بر همه ويژگيهايى كه اين برنامه دارد، دسترسى به احاديث در آن آسان تر و سريعتر از ديگر برنامه ها صورت مى پذيرد. همچنين تلاش شده تا اين برنامه عيوب برنامه هاى مشابه را نداشته باشد و كارآيى آن نيز براى محققان بيشتر باشد. خصوصيات اين برنامه در جزوه اى جدا به چاپ رسيده كه علاقه مندان مى توانند به آن مراجعه نمايند.
برنامه كامپيوترى كردن «ميزان الحكمه» را نيز در دستور كار خود داريم كه قسمتى از كار انجام شده و اميد است به زودى در اختيار علاقه مندان قرار گيرد.
برنامه ديگر، ارائه نرم افزار احاديث غير تكرارى است كه مقدّمه اى براى تهيه شناسنامه احاديث خواهد بود.
همچنين قسمتى از مركز تحقيقات دارالحديث، بانك حديث است كه تمامى نرم افزارهاى حديثى در اين بخش گردآورى شده و محققان مى توانند از آنها بهره بگيرند؛ تصوّر نمى كنم مركز ديگرى تمامى اين امكانات را فراهم آورده باشد.


فصلنامه علوم حديث 1
60

مى شود. اينكه آيا حديث سند دارد؟ چه كسانى در سلسله سند قرار دارند؟ سند صحيح است يا نه؟ تا چه حد قابل اعتماد است؟ متن در چه زمان و در كدام كتاب آمده و نقل شده است؟ چه قسمتهايى از حديث در طول تاريخ به تدريج از حديث حذف شده است؟ و چه قسمتهايى به آن اضافه شده است؟ معارض دارد يا نه؟ تا به آنجا كه... چه نكاتى از اين حديث استفاده مى شود؟
بسيارى از علوم، ريشه در احاديث اسلامى دارند كه تمامى اينها نمايه گزارى خواهند شد تا هر كس در رشته مورد علاقه خود بتواند به خوبى از آنها استفاده نمايد. بر اساس اين طرح، هر حديثى بين يك تا بيست صفحه شناسنامه پيدا مى كند و محقق به جاى مراجعه به كتابهاى گوناگون، با ديدن يك صفحه يا بيشتر خواهد توانست به تمامى مطلب دست يابد و از آنجا كه كار، بسيار پيچيده و تخصّصى است، محققانى كه از هم اكنون در زمينه هاى مختلف مشغول به كارند، به تدريج با تخصّصى كه پيدا مى كنند ان شاء الله كار تهيه شناسنامه حديث را آغاز خواهند كرد. كار نهايى و خصوصاً نمايه گزارى را نيز به خواست خدا خود بر عهده خواهم داشت كه كارى فنى و حساس است؛ بايد كلماتى كوتاه و گويا را انتخاب كرد تا محقق به سهولت و راحتى بتواند مطلب خود را دريافت و آن را دنبال كند.

علوم حديث: چه اقدامى تاكنون براى تهيه شناسنامه احاديث صورت گرفته است؟

محمدى رى شهرى: هم اكنون كار مطالعاتى در حال انجام است؛ ولى تا طرح ميزان الحكمه به پايان نرسد، امكان شروع آن طرح وجود ندارد.

علوم حديث: كتابخانه تخصصى علوم حديث از چه زمان و با چه هدفى تأسيس شد و هم اكنون چند عنوان كتاب دارد؟

محمدى رى شهرى: كتابخانه در تاريخ 22/8/74 همزمان با ولادت حضرت فاطمه زهرا ـ سلام الله عليها ـ با پيام مقام معظم رهبرى حضرت آية الله خامنه اى افتتاح شد و اكنون استفاده از آن براى همه كسانى كه بتوانند از كتابها استفاده نمايند آزاد است. بخش خواهران و بخش

  • نام منبع :
    فصلنامه علوم حديث 1
    تاريخ انتشار :
    پاييز 1375
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 12948
صفحه از 188
پرینت  ارسال به