65
فصلنامه علوم حديث 1

تمامى كتابهاى تأليف شده را نسبت به حديث مورد نظر ملاحظه كند، صدور و عدم صدور حديث، برداشتهايى كه از اين حديث در زمان هاى مختلف توسّط علما و دانشمندان شده، همه و همه را مورد توجه قرار دهد و استنباط خود را به قرآن عرضه نمايد و اظهار نظر كند.
اصل دوّم در تحقيق، ايجاد سهولت در دسترسى به مطلب است. محقق بايد به گونه اى عمل كند كه خواننده به راحتى بتواند مطلب مورد نياز خود را بيابد و به آنچه ائمه و پيشوايان ما در مورد زندگى بهتر در دنيا و حسن عاقبت و سعادتمندى در آخرت بيان فرموده اند نائل آيد. اين كار نياز به برنامه ريزى، سرمايه گذارى و تلاش مداوم دارد و لازم است از تكنيكهاى روز استفاده شود تا آنچه فرايند تحقيقات يك محقق است، به سادگى، با سرعت و در همه جاى جهان قابل استفاده باشد. در همين زمينه مى توان با شبكه جهانى اطلاعات ارتباط برقرار نمود، و يافته هاى خود را به جهان عرضه كرد كه متأسفانه هنوز در اين زمينه كار جدّى صورت نپذيرفته است.

علوم حديث: چه كارهايى را هم اكنون در دست پژوهش داريد؟

محمدى رى شهرى: اولين كارى كه در دست پژوهش داريم و اميدواريم به زودى براى انتشار آماده شود كتابى تحت عنوان «مَنْ هُمْ اَهْلُ البيت؟» است كه براى نگارش آن بيش از چهارصد متن و مصدر حديثى مورد استفاده قرار گرفته است و تصور من اين است كه كتابى به جامعيّت آن و با استفاده از احاديث شيعه و سنى تاكنون در معرفى اهل بيت نوشته نشده است. اين اولين اثرى است كه پس از افتتاح مركز تحقيقات دارالحديث منتشر خواهد شد. كتابهاى ديگرى نيز پس از آن منتشر خواهد شد، مانند: «العقل و الجهل فى الكتاب والسنة»، «العلم فى الكتاب والسنة»، «الحج فى الكتاب والسنة»، «الصلوة فى الكتاب والسنة» و «كتاب الامام على ـ ع ـ » كه در زمينه تأليف و تدوين اين كتاب، شخصاً فوق العاده وقت گذاشته ام؛ كتابى است حقيقتاً در موضوع خود بى نظير. در اين كتاب، تمامى آنچه كه در حيات على بن ابى طالب ـ ع ـ از ابتدا تا انتهاى زندگى ايشان اتفاق افتاده خلاصه شده. اين كتاب عصاره صدها كتاب و هزاران حديث درباره على بن ابى طالب ـ ع ـ است كه با شيوه اى نوين نگارش يافته است و هم اكنون در حال اقدامات نهايى آن هستيم و شايد اوائل سال آينده بتوانيم آن را در سه يا چهار جلد منتشر كنيم.


فصلنامه علوم حديث 1
64

نيست. گرچه من نتوانسته ام از اين نورانيت بهره كافى و شايسته ببرم، ليكن به بركات فراوانى از كار پيرامون حديث در زندگى فردى و اجتماعى دست پيدا كرده ام.

علوم حديث: چه پژوهشهايى را در زمينه احاديث و كتب حديثى لازم مى دانيد؟

محمدى رى شهرى: همانگونه كه قبلاً نيز به آن اشاره كردم، پژوهشهاى حديثى نيز همچون خود حديث در كشور ما به نوعى غربت گرفتار است؛ لذا كارهايى كه انجام شده نسبت به آنچه كه بايد انجام شود بسيار ناچيز است. به نظر من چند كار اصولى در زمينه احاديث اسلامى بايد انجام شود:
1 ـ احاديث عقيدتى نيازمند كار جدّى است؛ چرا كه در گذشته كار زيادى درباره آنها صورت نگرفته است. مقصود من تنها كارهاى عميق و پيچيده اى كه فقط قابل استفاده در حوزه هاى علميه باشد نيست؛ بلكه كارهايى را مى گويم كه لازم است براى عرضه احاديث در مجامع علمى جهان و آشنا ساختن مردم با مبانى عقيدتى اسلام صورت پذيرد. عرضه احاديث عقيدتى، بهترين راه براى تحكيم مبانى عقيدتى در بين مردم خصوصاً نسل جوان است.
2 ـ در زمينه مسائل فقهى، نياز به كار فراوان و جدّى داريم. در حال حاضر موسوعه اى كه احاديث اهل تسنن و تشيع را كنار هم در ابواب مختلف جمع آورى كرده باشد وجود ندارد. طرح اين احاديث در كنار هم براى استنباط فقيه مى تواند بسيار كارساز باشد.
3 ـ در زمينه مسائل اجتماعى و مسائل مورد نياز جامعه در سطوح مختلف نيز نيازمند پژوهشهاى حديثى هستيم كه اميدواريم با پيشرفت كارها در دارالحديث و افتتاح دانشكده علوم حديث، محققان بتوانند خدمات شايسته و بايسته اى را ارائه نمايند.

علوم حديث: تحقيق خوب و صحيح از چه ويژگيهايى برخوردار است؟

محمدى رى شهرى: تحقيق خوب در زمينه هاى مختلف با يكديگر تفاوت دارد. كسى كه در زمينه علوم حديث به پژوهش مى پردازد لازم است اولاً به صورت جامع و همه جانبه،

  • نام منبع :
    فصلنامه علوم حديث 1
    تاريخ انتشار :
    پاييز 1375
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 12885
صفحه از 188
پرینت  ارسال به