رئیس مرکز تحقیقات کالج اسلامی لندن گفت: خداوند در آیات قرآن از اعطای ملک عظیم به آل ابراهیم خبر داده است و بر اساس روایات همین ملک عظیم در اختیار حضرت فاطمه(س) هم قرار دارد و آن حکمرانی بر قلوب مردم است.
حجتالاسلام و المسلمین محمدسعید بهمنپور؛ رئیس مرکز تحقیقات کالج اسلامی لندن، ۱۳ آذرماه در نشست علمی «در سوگ راز نهان» که به مناسبت ایام فاطمیه(س) و توسط خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد با بیان اینکه ما گاهی در توصیف یک فرد صفاتی به او میدهیم که خیلی خوب است ولی شان اصلی او را لحاظ نکردهایم، گفت: یهودیان قبل از همه به مدینه آمده بودند یعنی اوس و خزرج بعد از آنان آمدند؛ اینها در کتاب مقدسشان خوانده بودند که نبی آخرالزمان در نزدیکی احد ظهور خواهد کرد لذا به این منطقه آمدند. این منطقه برای یمن بود و وقتی حاکم یمن مطلع شد به سمت آنها لشکرکشی کرد ولی وقتی علت را جویا شد با ماندن آنها موافقت کرد و اوس و خزرج را هم از یمن با خود آورد و در مدینه ساکن شدند.
وی افزود: وقتی پیامبر(ص) مبعوث شد یهودیان گفتند این نبی، امی است و چرا از نسل اسماعیل است نه اسحاق. امی به معنای کتاب ناخوانده است نه بیسواد ولی در اصل لفظی عبری به معنای غیریهودی است. در هر صورت به این دلیل به پیامبر(ص) ایمان نیاوردند؛ قرآن کریم درباره آنان فرموده است:أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَىٰ مَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ ۖ فَقَدْ آتَيْنَا آلَ إِبْرَاهِيمَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَآتَيْنَاهُمْ مُلْكًا عَظِيمًا؛ به تعبیر قرآن اینکه خداوند از نسل اسماعیل پیامبری فرستاد باعث حسادت آنها شد زیرا یهودیان خود را قوم برگزیده میدانند که همه چیز هم فقط باید برای آنان باشد. این در حالی است که به تعبیر این آیه، نبوت فضل خداوند به افراد برگزیده است لذا تصریح دارد که ما به آلابراهیم، کتاب و حکمت بخشیدیم.
بهمنپور با بیان اینکه حکمت فراتر از علم است، گفت: آیه فرموده است که ما به آلابراهیم حکمت و ملک عظیمی دادیم؛ انبیاء جز برخی مانند سلیمان عده و عده نداشتند و از مستضعفین و بی یار و حامی هم بودند پس مراد از ملک عظیم در آیه چیست؟ ما یک ملک زمینی و یک ملک آسمانی داریم؛ ملک ملکوتی حکمرانی بر دلهایی است که دوست دارند به سوی خداوند بروند؛ حضرت ابراهیم(ع) وقتی خانه خدا را با اسماعیل(ع) ساختند، جز افراد اندکی کسی به آنجا رفت و آمد نداشت ولی ایشان دعا کرد که خدایا ما را مسلمان قرار بده و از ذریه ما همچنین و این سرزمین را تبدیل به یک بلد و سرزمین آباد بکن و کاری بکن که دل مردم به این سمت کشیده شود؛رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا ۖ إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ، این ملک عظیم همین حکومت بر دلهای عاشقان خانه خداست. اینکه امام حسین(ع) ۱۴۰۰ سال پیش شهید شدند ولی هنوز مردم بر ایشان گریه میکنند نشانه حکومت بر دلها است.
رئیس مرکز تحقیقات کالج اسلامی لندن با اشاره به تفاوت بین ملکوت و ملک، تصریح کرد: انسان تا قیامت هم دنبال خدا در آفرینش بگردد او را پیدا نخواهد کرد ولی خدا در دلها وجود دارد ولی ملکوت ملکی است که موانع وجود دارد ولی چیزی مانع دیدن خدا نیست به تعبیر دیگر تکتک سلولهای موجودات عالم غیر از ارتباط علی و معلولی خدا را با همه وجود درک میکنند. تفاوت آخرت و دنیا هم همینطور است یعنی در آخرت علت و معلول وجود دارد ولی خدا آنقدر آشکار است که مردم زنجیره علت و معلول را نمیبینند.
جهنم رفتن عجیب است
بهمنپور با اشاره به این آیه «ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا ۖ فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِنَفْسِهِ وَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الْكَبِيرُ» اظهار کرد: براساس این آیه شریفه برخی از آل ابراهیم اعم از آل اسماعیل و یا اسحاق به خودشان و خدا ظلم کردند ولی برخی هم سابق بالخیرات هستند و در روز قیامت با مردم مخلوط نیست بلکه از آنان جدایند لذا در سوره واقعه مردم را به سه دسته اصحاب میمنه و مشئمه و سابقون تقسیم کرد و سابقون همان انبیاء و صدیقین و صاحبان ملک عظیم و صالحین در دنیا بودند. ما خدا را در کنار زندگی خودمان میپرستیم و خدا هم ما را به بهشت میبرد؛ البته وارد شدن به بهشت آسان است زیرا امام صادق(ع) فرمود ما برخلاف حسن بصری که معتقد بود بهشت رفتن خیلی سخت است میگوییم عجیب نیست کسی وارد بهشت شود بلکه عجیب آن است که با این همه مهربانی و رحمت خدا، باز کسی به جهنم برود.
وی افزود: به همین دلیل در آیات دیگری به نقل از بهشتیان میفرماید: ما سلککم فی سقر. چطور شد که شما به جهنم رفتید چون ما بهشتیان هم گناه میکردیم ولی توبه کردیم و خدا ما را بخشید و جهنمیها میگویند ما اهل نماز و اطعام فقرا نبودیم. در آن دنیا هم محاوره بین اهل بهشت و جهنم برقرار است.
۹ اسم الهی برای دختر پیامبر(ص)
بهمنپور با بیان اینکه صاحبان ملک عظیم راهنمای دیگران هستند، گفت: ملائکه وقتی بر مریم صدیقه (و امه صدیقه) وارد شدند شاید ۱۳ سال بیشتر نداشت یعنی سن هم در اعطای ملک عظیم مطرح نیست؛ فاطمه زهرا(س) هم صدیقه بود و صدیقین مقامشان تقریبا چسبیده به انبیاء است:وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ ۚ وَحَسُنَ أُولَٰئِكَ رَفِيقًا؛ البته درجه انبیاء با بقیه فرق دارد ولی صالحین و صدیقین در کنار آنان در بهشت هستند؛ در بهشت فقط یک درجه بالاتر از همه وجود دارد که آن هم فقط متعلق به نبی اکرم(ص) است. امام صادق(ع) فرمودند که فاطمه(س) نزد خدا ۹ اسم دارد؛ اسامی که ما برای افراد و مکانها میگذاریم اعتباری است ولی این اسامی نزد خداست؛ فاطمه، صدیقه، مبارکه، طاهره، زکیه، راضیه، مرضیه، محدثه و زهرا.
رئیس مرکز تحقیقات کالج اسلامی لندن با بیان اینکه این نوع انسانها همواره مظلوم واقع میشوند زیرا کسی درک جایگاه معنوی ایشان را ندارد، افزود: حضرت علی(ع) را چرا کنار زدند؟ چون ظاهر را دیدند و گفتند او جوان ۳۳ ساله است و فاطمه(س) را هم درک نکردند. ابن عباس روایت کرد که سه روز قبل از وفات پیامبر(ص)، ایشان به علی(ع) فرمود: سلام بر تو ای پدر دو دسته گلم(حسن و حسین) تو را سفارش میکنم به این دسته گلها زیرا فقط تو میمانی و این دو و به زودی دو رکن تو منهدم خواهند شد. وقتی پیامبر(ص) از دنیا رفت رکن اول علی(ع) و وقتی فاطمه(س) از دنیا رفت رکن دوم ایشان هم رفت.
وی افزود: حضرت فاطمه(س) بر اثر رنجهای بسیار بیمار شدند و خیلی غمگین بودند؛ ایشان به علی(ع) سفارش کردند که تا جای ممکن اجازه ندهد کسی از بیماری مطلع شود؛ وقتی هنگام شهادت رسید وصیت کردند که تو خودت مرا شبانه غسل و کفن بده و کاری کن اثری از قبر من باقی نماند؛ این بزرگترین مبارزه سیاسی آن حضرت با مخالفان بود و تا قیامت آثار آن باقی است.