عضو هیئت علمی دانشگاه علوم حدیث گفت: باید دعاها را به گونهای ارائه دهیم که همگان از جمله کودکان و نوجوانان بتوانند از دعا چیزی برداشت کنند.
سومین همایش سالانه ستاد گسترش فرهنگ دعا، امروز چهارشنبه، ۱۷ بهمن در آستان شیخ صدوق شهرری برگزار شد.
در ابتدای این همایش حجتالاسلام مرتضی وافی، رئیس در سخنانی بیان کرد: هر مسئلهای که پیدا میشود مقام معظم رهبری به صحیفه سجادیه ارجاع میدهند. باید صحیفه سجادیه به عنوان منبعی برای پایاننامهها و مقالات در نظر گرفته شود.
محمد اکبرزاده، رئیس بنیاد صحیفه سجادیه، سخنران دیگر این مراسم گفت: بنیاد مردمی صحیفه سجادیه سال ۱۳۹۴ در شهر بابل با هدف ترویج صحیفه سجادیه تشکیل شد و طرح ملی صحیفه سجادیه خوانی در کشور را برگزار کردیم. این طرح ابتدا از یک مسجد شروع شد و هفتهای یک شب صحیفه سجادیه خوانده میشود.
وی ادامه داد: نهضت ملی صحیفه سجادیهخوانی در کشور، در پانزده استان برگزار شد و حدود دو هزار و ششصد مسجد در کشور به این نهضت پیوستهاند.
اکبرزاده با بیان اینکه مرحله اول صحیفه سجادیهخوانی راه افتاده است، گفت: یکی از کارهای جدی ما حضور حوزههای علمیه است که به صد حوزه علمیه رفتیم و دورههای مختلفی در حوزههای علمیه برگزار شده است. باید با تربیت استاد نیاز جامعه را برطرف کنیم. پیشنهاد میکنم هرکسی در منطقه خود صحیفه سجادیهخوانی را در مسجد و محله احیا کنند.
کار بزرگ تفسیر نور و اهمیت دعای افتتاح
حجتالاسلام سیدجواد بهشتی، مفسر قرآن در این مراسم بیان کرد: من پنجاه سال است که در خدمت آقای قرائتی هستم؛ تفسیر نور کار بزرگی است که ایشان انجام دادند.
وی افزود: کتاب «شرح دعای شریف افتتاح» بسیار خواندنی است. این دعا در ماه مبارک رمضان هم از رسانه پخش میشود و خوب است که این کتاب هم در کنار این دعا خوانده شود.
حجتالاسلام حسین ردایی، عضو مجلس خبرگان در این مراسم گفت: صحیفه سجادیه را باید دعای جامع نام نهاد و این کتاب صرف دعا نیست؛ زیرا از سایر ابعاد غیر از درخواست کردن برخوردار است.
وی در ادامه درباره حدیث قدسی «لولاک لما خلقت الافلاک» گفت: شیخ صدوق در کتاب «من لا یحضره الفقیه» احادیث معتبری را نقل میکند و این حدیث نیز در این کتاب وجود دارد که از جابر بن عبدالله انصاری نقل شده است.
ردایی اضافه کرد: اگر رابطه علیت در میان معلولهای عالم وجود دارد رابطه علت غایی هم در رابطه علیت وجود دارد، نور حقیقی عالم اگر شعبه پیدا نکند تشعشع پیدا نمیکند و انوار محقق نخواهد شد.
غفلت حوزههای علمیه از آموزش تخصصی صحیفه سجادیه
حجتالاسلام امیر انصاریان در این مراسم گفت: ما در ارائه صحیفه سجادیه در داخل کشور کمکاری کردیم و در حوزههای علمیه به صورت تخصصی به آموزش صحیفه سجادیه پرداخته نشده است.
وی ادامه داد: صحیفه سجادیه کتابی است که میتوانیم با آن فرهنگ اهلبیت(ع) را به ادیان و مذاهب دیگر ارائه دهیم. هانری کربن میگوید صحیفه سجادیه غنیترین منبعی است که ما میتوانیم در حوزه الهیات به آن مراجعه کنیم.
انصاریان در پایان افزود: صحیفه سجادیه غیر از معارف اخلاقی، توحیدی و... حاوی نکاتی غیر از مبانی علوم انسانی است و حضرت در ضمن دعا به مبانی علوم دیگر هم اشاره میکنند. اگر میتوانستیم علوم غیرانسانی موجود را از صحیفه سجادیه استخراج کنیم و تبدیل به مقاله کنیم و به دنیا ارائه دهیم اتفاق قابل توجهی رخ خواهد داد. باید ریز نکتههای موجود در صحیفه سجادیه را استخراج کرد.
حجتالاسلام سید مصطفی میرلوحی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در این مراسم بیان کرد: درباره اهمیت دعا مطالب بسیاری میتوان بیان کرد. خداوند در قرآن کریم هم بر اهمیت دعا تذکر داده و روایت داریم که دعا مغز عبادت و صلاح انبیا است.
وی ادامه داد: صحیفه سجادیه کتاب بسیار مهمی است که در سفرهای خود به مسئولان و سران کشورهای مختلف هدیه دادهایم؛ آنها غبطه میخورند چرا اهل سنت از این کتاب محروم هستند. صحیفه سجادیه ۷۵ دعا در دو نسخه بوده است که یکی نزد امام باقر(ع) و دیگری در دست زید بوده است و امام صادق(ع) با تدبیری نگذاشتند این صحیفه به دست دشمن بیفتد، اما اکنون حدود ۵۲ یا ۵۴ دعا را در دست داریم.
میرلوحی با بیان اینکه دعا عالیترین منبع معارف اهلبیت(ع) است افزود: منبعی از معارف و معنویت در دعا وجود دارد که در هیچ جای دیگری نیست. مرحوم آیتالله ابطحی صحیفه تمام ائمه(ع) را جمعآوری کردند و در صحیفه امام صادق(ع) هزار و ۱۵۵ دعا را آوردهاند.
لزوم ارائه دعاها به همگان از جمله کودکان
حجتالاسلام احمد غلامعلی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم حدیث در این مراسم گفت: صبر به معنای این است که میل و طبع خود را تحت اختیار عقل قرار دهیم و خداوند در قرآن بر صبر تأکید بسیاری دارد. اگر انسان اینگونه صابر شود هر چیز بزرگی برای او خرد میشود و انسان صابر غیرمستند حرف نمیزند و در زندگی برنامهریزی دارد.
وی افزود: باید دعاها را به گونهای ارائه دهیم که همگان از جمله کودکان و نوجوانان بتوانند از دعا چیزی برداشت کنند. میتوان با نگارش کتاب درباره صحیفه سجادیه از این گنجینه بهرههای بسیاری برد.
در ادامه این مراسم از شش کتاب با عناوین زبور الهی، نیایشنامه کافی، دعاخوانی آداب و اصول اجرا، منظومه معرفتی معاد در صحیفه سجادیه، مجموعه مقالات همایش با موضوع دعا رونمایی و از پنج خانواده شهید دفاع مقدس و مدافع حرم تجلیل شد.