عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: موظفیم متناسب با دوران خود تصور درست و جدیدی از سیره و تاریخ زندگانی ائمه(ع) ارائه دهیم که در کتاب تاریخ و سیره امام رضا(ع) این اتفاق افتاده است.
حجتالاسلام والمسلمین رمضان محمدی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، ۲۱ اردیبهشت در مراسم رونمایی از کتاب «تاریخ و سیره امام رضا(ع)» در دفتر قم بنیاد علمی فرهنگی آستان قدس رضوی با بیان اینکه در تاریخ ائمه(ع)، دوره امام رضا(ع) بسیار مهم است، گفت: در این دوره مجامع روایی ما شکل گرفت و کسانی چون ابن عمیر و صفوان بن یحیی و بزنطی و یونس عبدالرحمان کتبی نوشتند که در حوزه کلام و اخلاق و فقه بوده است لذا دوره بسیار مهمی است و جامعیت زیادی هم دارد. محمدابن سنان کتاب الی الاخبار را دارد؛ فضل بن شاذان الی الاحکام را دارد.
وی افزود: این دوره بسیار مهم است و با تشریففرمایی حضرت رضا(ع) به مرو، حضرت فاطمه معصومه(س) به قم آمدند و سایر امامزادگان هم برای زیارت آن امام عازم ایران شدند و بعضا در ایران به شهادت رسیدند؛ مسئله وقف در این دوره پیش آمد و گروه واقفیه ایجاد شدند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه علی بن وشاء گفته است بنده نامهای به امام رضا(ع) نوشتم و سؤالاتی داشتم و برای گرفتن جواب به منزل ایشان رفتم، افزود: در این روایت نقل است که وشاء قبل از آن که به منزل امام(ع) مشرف شوند فردی بیرون آمد و گفت علی بن وشاء کدام نفر از شماست و پاسخهایی از طرف امام دادند که در سؤالات این فرد حتی ذکر هم نشده بود.
محمدی با بیان اینکه مطالب خوبی در کتاب «تاریخ و سیره امام رضا(ع)» نوشته شده است به ذکر مواردی پرداخت و افزود: تاریخ و سیره اهل بیت(ع) همانند سیره پیامبر(ص) بیانگر راه حقیقت و هدایت و واقعیت اسلام است؛ از طرف دیگر درک عظمت و تلاش ائمه معصومین(ع) در گرو شناخت درست از سیره و تاریخ آن بزرگواران است لذا برای شناخت اسلام حقیقی باید تصور درستی از این سیره داشته باشیم.
این پژوهشگر با بیان اینکه برای شناخت جایگاه و سیره اهل بیت(ع) مطالعات مختلفی از مناظر گوناگون در مورد تاریخ زندگانی ایشان نوشته شده است، تصریح کرد: متاسفانه در بسیاری از آثار اهل سنت، جایگاه ائمه(ع) به درستی تبیین نشده است و نمیتواند ترسیم شود ولی ما موظفیم متناسب با دوران خود تصور درست و جدیدی از سیره و تاریخ زندگانی ایشان ارائه دهیم که در این کتاب اتفاق افتاده است و همه اخبار و روایات تلقی به قبول نشده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه این کتاب شناخت از اهل بیت(ع) را یک قدم ارتقاء بخشیده است، اظهار کرد: در آثاری که در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نوشته شده است شرح حال هر یک از ائمه(ع) به صورت مجزا مطرح شده است و کار پژوهشی و تحقیقی شده و سرفصلهای حوزه و شورای عالی تحول در این کتاب مراعات شده است.
وی ادامه داد: در این کتاب فقط به گزارشهای تاریخی اکتفا نشده است و جهتگیری کلی حوادث عصر امام رضا(ع) با پرداختن به جزئیات تبیین شده و از منابع کهن و جدید هم کمک گرفته شده است.
محمدی در خاتمه از بنیاد علمی فرهنگی آستان قدس برای چاپ و نشر کتاب «تاریخ و سیره امام رضا(ع)» قدردانی کرد و افزود: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در مورد سیره اقتصادی و خانوادگی و اخلاقی هر امام به صورت جداگانه در حدود ۱۵ جلد کتاب کار کرده است و یکی از مجلدات در مورد امام رضا(ع) است. این اثر هم کاری برای فهم دقیقتر از سیره امام رضا(ع) است که واقعا جامعه به چنین کتبی نیاز دارد و عموم و مراکز علمی میتوانند از آن بهره ببرند.