رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی گفت: تاکنون حدود ۴۰۰ هزار حدیث شیعه با بهرهگیری از فناوری هوشمحور استخراج شدهاند و امروزه کمتر حدیثی در منابع شیعه وجود دارد که خارج از پوشش این پایگاه باشد.
حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین بهرامی، رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (مرکز نور) امروز، شنبه هفتم تیرماه در نشستی با رئیس مؤسسه و روزنامه اطلاعات با اشاره به سابقه ۳۶ ساله فعالیت مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، اظهارکرد: پایهگذاری مرکز نور با حمایت صریح و مستقیم رهبر معظم انقلاب اسلامی صورت گرفت.
حجتالاسلام والمسلمین بهرامی با اشاره به رویکرد تخصصی مرکز نور تصریح کرد: هدف از تأسیس این مرکز، ارائه خدمات علمی و فنی به محققان حوزه علوم اسلامی بود که هرچند محصولات و دستاوردهای مرکز برای عموم مردم نیز قابل بهرهبرداری است اما تمرکز اصلی، پاسخ به نیازهای علمی و تخصصی پژوهشگران است.
رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با بیان اینکه فعالیتهای این مرکز ماهیتی میانرشتهای دارد، ادامه داد: در این مجموعه، ترکیبی از دانش حوزوی و دانش فنی بهکار گرفته شده است، تجربهای که در مرکز نور طی سالها شکل گرفته، در نحوه تلفیق عمیق میان طلاب فاضل و برنامهنویسان متخصص نمود یافته است؛ طلابی که به دانش مهندسی و فناوری اطلاعات تسلط دارند و توانستهاند الگویی جدید در تعامل علم دین و فناوری ارائه دهند.
وی تأکید کرد: شاید تفاوت بنیادین مرکز نور با سایر مجموعهها در همین پیوند عمیق میان علم دینی و دانش فنی باشد؛ تجربهای که امروز در جهان با عنوان «علوم انسانی دیجیتال» (Digital Humanities) شناخته میشود و مرکز نور سالها پیش از این، مفهوم آن را در عمل پیاده کرده است.
حجت الاسلام والمسلمین بهرامی سپس به دستاوردهای مرکز نور در حوزه دادهپردازی علوم اسلامی پرداخت و گفت: در طول این سالها، جامعترین و عمیقترین دادههای علوم اسلامی گردآوری شده است. در حوزه کتاب، تا امروز بالغ بر ۱۲۹ هزار و ۹۰۰ جلد کتاب از رشتههای مختلف علوم اسلامی دیجیتالسازی شده و این روند با سرعت و دقت در حال انجام و توسعه است و هدف گذاری ما برای این کتابخانه اضافه شدن سالانه ۳۰ هزار جلد کتاب به مجموعه است.
وی افزود: خدمات مرکز تنها محدود به تصویرسازی یا اسکن منابع نیست، بلکه دادهها با عمق تحلیلی بالا پردازش و برچسبگذاری شدهاند، برای مثال، تمام منابع حدیثی شیعه با بیش از ۲۰ نوع برچسب تخصصی ساختاردهی شدهاند؛ بهگونهای که جایگاه دقیق متن، سند، راوی، امام صادرکننده، محل مدح یا ذم، و ساختار روایی هر حدیث مشخص شده است.
رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی عنوان کرد: تاکنون حدود ۴۰۰ هزار حدیث شیعه با بهرهگیری از فناوری هوشمحور استخراج شدهاند و تمامی این احادیث نمایهسازی شده و بهصورت دقیق مکانمند شدهاند و امروزه کمتر حدیثی در منابع شیعه وجود دارد که خارج از پوشش این پایگاه باشد.
وی اذعان کرد: در تعامل با آستان قدس رضوی، مجموعهای جامع از روایات امام رضا علیه السلام تهیه شد که بیتردید در هیچ منبع مکتوبی با چنین دقت و عمقی تدوین نشده است و در این پروژه، تمامی احادیث امام رضا علیه السلام با درج کامل مشخصات منبع و جلد و صفحه آن، سند و متن و ویژگیهای ساختاری، یکجا فراهم آمده است.
استاد حوزه و دانشگاه افزود: نشریاتی، چون «ملک»، «میقات»، و دیگر مجلات معتبر حوزوی و دانشگاهی، بهویژه نشریات متعدد در موضوعات مرتبط با معارف اهلبیت علیهم السلام، هماکنون با بالاترین کیفیت پردازش و دستهبندی شده و در اختیار محققان قرار دارد.
رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری نور در پایان با تأکید بر نگاه جمعمحور و مسئولیتپذیر مجموعه خاطرنشان کرد: در سیاست ما، هیچیک از نرمافزارها یا پروژهها به نام شخص یا فرد خاصی ثبت نمیشود و همه فعالیتها متعلق به مرکز است و حاصل تلاش گروهی همکارانی است که سالها عمر خود را در راه اعتلای دانش دینی با بهرهگیری از ابزار روز صرف کردهاند.
در پایان این نشست صمیمی و در جهت تقویت و توسعه همکاریهای همه جانبه، تفاهم نامه «توسعه همکاری و تحقق اهداف مشترک در امور پژوهشی و آموزشی» بین مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی و مؤسسه و روزنامه اطلاعات منعقد شد و به امضای رؤسای دو مجموعه رسید.