بزرگ عرب در ادوار نخستين و جاهليّت و بعد مى باشد كه به عنوان استشهاد نقل شده است .
در اين تفسير دقايق صرفى و نحوى و اشتقاق لغات و تحليلهاى بسيار درباره كلام الهى و نكات قرآنى آمده است. از اين نظر اين كتاب ارزشمند است و از جهات مختلف مى تواند براى پژوهشگران و اهل تحقيق مفيد باشد.
روش نويسنده در تفسير خود چنين است كه : آيات ، جدا جدا با ترجمه اى لفظ به لفظ در زير هر آيه نقل مى شود ، سپس آيه را بعد از (قوله تعالى) ذكر مى كند و از جهات صرفى و نحوى ، لغوى به كمك شواهد و وجوه مختلف لغت و اشتقاق به بحث مى پردازد و به نقل حديث يا قصّه و يا مطلبى به اقتضاى سخن روى مى آورد . البته در ذيل تفسير آيات گاهى مباحث فقهى ، اصولى و كلامى مطرح مى گردد كه مؤلّف حق مطلب را ادا مى كند و بحثهاى مربوط به قرائات و جهات دقيق ديگر را روشن مى سازد و هيچ نكته اى بدون دليل و شاهد بيان نمى شود. ۱
ديدگاههاى ابوالفتوح در تفسير : گرايش كلامى ويژه در اين تفسير مطرح شده است. نيز اين تفسير مشتمل بر نظريات فقهى و برخوردار از سبك ادبى خاصّ است . اين گرايشها در تأليف تفسيرش مؤثر بوده است . ديدگاههاى كليدى و مهم او در اين بخش گزارش مى شود.
ابوالفتوح در مقدمه با سپاس خداوندى كه آورنده پيامبران و امامان است آغاز مى كند. ۲ اشاره او به امامت نشانگر رويكرد شيعى او است. پژوهشگران به گرايش ابوالفتوح به عرفان و تصوّف و اخلاق اشاره كرده اند:
يكى از خصوصيات اين تفسير اين است كه به نقل مطالبى كه در كتب عرفا و . .. ديده مى شود، گرايش دارد كه اين موارد اصلاً در مجمع و تبيان ديده نمى شود. ۳