391
شناخت‌نامه قرآن برپايه قرآن و حديث ج۳

۱۳۷۶.المغنى- به نقل از داوود بن قيس -: پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله پس از ختم كردن قرآن مى‏فرمود : «خدايا! به حقّ قرآن ، بر من رحم كن، و آن را براى من پيشوا و راه‏نما و رحمت قرار ده . خدايا! آنچه را كه از آن فراموش كرده‏ام ، به يادم آور، و آنچه را كه از آن نمى‏دانم ، به من بياموز، و تلاوتش را در اوقات شب و روز ، روزى‏ام فرما، و آن را برايم حجّت قرار ده ، اى پروردگار جهانيان!» .

۱۳۷۷.پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله: هر گاه يكى از شما [قرآن را] ختم كرد، بگويد: بار الها! وحشت مرا در قبرم به آرامش تبديل كن.

۱۳۷۸.امام على عليه السلام- در بيان جملاتى كه هنگام ختم قرآن گفته مى‏شود -: محبوبم پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله به من فرمود كه در هنگام ختم قرآن ، با اين كلمات دعا كنم: «بار الها! خشوع خاشعان را، و اخلاص اهل يقين را، و همراهى با نيكان را، و سزامندى حقايق ايمان را، و بهره‏مندى از هر نيكى را، و به سلامت ماندن از هر گناهى را، و مستوجب رحمتت شدن را، و موجبات آمرزشت را، و رسيدن به بهشت و رهيدن از آتش را از تو مى‏خواهم» .

۱۳۷۹.امام زين العابدين صلى اللَّه عليه و آله- در دعاى ايشان هنگام ختم قرآن -: خدايا! تو مرا در به پايان رساندن كتابت كمك كردى ؛ كتابى كه آن را به عنوان نور ، فرو فرستادى و آن را بر ديگر كتاب‏هاى آسمانى‏ات حاكم قرار دادى و بر هر سخنى كه باز گفتى ، برترى‏اش دادى و آن را جداسازى گردانيدى كه بِدان ، ميان حلال و حرامت را جدا ساختى ؛ قرآنى كه با آن ، راه‏هاى احكامت را آشكار كردى و كتابى كه آن را براى بندگانت توضيح دادى و وحيى كه بر پيامبرت محمّد - كه درودهاى تو بر او و خاندانش باد - فرو فرستادى و آن را نورى قرار دادى كه با پيروى كردن از آن از تاريكى‏هاى گم‏راهى و نادانى ، نجات مى‏يابيم و آن را براى كسى كه با فهم توأم با تصديق ، به شنيدن آن گوش بسپارد ، شفابخش قرار دادى، و ترازوى عدلى كه زبانه‏اش ذرّه‏اى از حق كج نمى‏شود، و نور راه‏نمايى كه برهانش براى شاهدان ، خاموش نمى‏گردد، و نشان نجاتى كه هر كس آهنگ پيمودن راه آن كند ، گم‏راه نمى‏شود، و دست هلاكت‏ها به كسى كه بر دستگيره استوار آن چنگ زند، نمى‏رسد.
خدايا! اكنون كه در تلاوت آن به ما كمك عطا نمودى و به سبب نيكويىِ عبادت و بيان آن، سختى و درشتى زبان‏هاى ما را نرم و آسان ساختى، ما را از كسانى قرار ده كه آن را چنان كه بايد ، پاس مى‏دارند و با اعتقاد به تسليم در برابر آيات محكم آن، تو را اطاعت مى‏نمايند و به آيات متشابه آن و دليل‏هاى روشنش اقرار مى‏كنند.
خدايا! تو آن را بر پيامبرت محمّد صلى اللَّه عليه و آله به گونه مجمل فرو فرستادى، و علم به [اسرار و ]شگفتى‏هاى آن را به طور كامل به او الهام كردى، و علم آن را با تفسير [و توضيح‏] به ما ميراث دادى، و ما را بر كسى كه از آن شناخت ندارد ، برترى دادى ، و بر فهم آن ، توانايى بخشيدى تا ما را بر كسى كه توان حملِ (فهم و درك) آن را نداشت، رفعت بخشى.
خدايا! از آن روى كه دل‏هاى ما را حامل قرآن قرار دادى، و با لطف و رحمت خويش ، شرافت و برترىِ آن را به ما شناساندى، بر محمّد - كه با آن سخن گفت - و بر خاندان او - كه خزانه‏داران قرآن اند - درود فرست و ما را از كسانى قرار ده كه معترف اند قرآن از نزد توست، تا در تصديق آن ، دست‏خوش شك و ترديد نشويم و انحراف از مسير درست آن به ما راه نيابد .
خدايا! بر محمّد و خاندان او درود فرست و ما را از كسانى قرار ده كه به ريسمان قرآن ، چنگ مى‏زنند، و در برابر متشابهات ، به قلعه مستحكم آن پناه مى‏برند، و در سايه پر و بال آن مى‏آرَمَند، و در پرتو بامدادانش راه مى‏يابند، و از روشنايى صبحگاهانش پيروى مى‏كنند، و از چراغ آن ، روشنايى بر مى‏گيرند، و هدايت را در غير آن نمى‏جويند.
خدايا! از آن روى كه به وسيله قرآن، محمّد را نشانه‏اى براى راه‏نمايى به خودت قرار دادى، و به واسطه خاندان او راه‏هايى را كه به خشنودى تو مى‏انجامند ، آشكار ساختى، بر محمّد و خاندان او درود فرست، و قرآن را وسيله رسيدن ما به عالى‏ترين درجات كرامت قرار ده، و نردبانى كه از آن به جايگاه سلامت ، بالا رويم، و ريسمانى كه به وسيله آن در صحراى قيامت ، به نجاتْ دست يابيم، و وسيله‏اى كه با آن به سراى پُر نعمت و جاويدان در آييم .
خدايا! بر محمّد و خاندان او درود فرست، و به واسطه قرآن [و به حرمت آن‏] ، بارهاى گناهان را از دوش ما بردار، و خوى‏هاى نيكِ نيكان را به ما ببخش، و ما را در پى كسانى روانه ساز كه در اوقات شب و روز ، قرآن را براى تو برپا داشتند تا به بركت پاك كنندگى آن ، ما را از هر پليدى ، پاك گردانى، و ما را دنباله‏رو كسانى قرار دهى كه از نور آن ، روشنايى گرفتند، و آرزوها آنان را از عمل ، باز نداشت و با نيرنگ‏هاى فريبنده‏اش رهزن ايشان نشد.
خدايا! بر محمّد و خاندان او درود فرست، و قرآن را در شب‏هاى تار ، مونس ما، و در برابر تحريكات شيطان و القائات اهريمنِ وسوسه‏گر ، نگهبان ما، و نگه دارنده گام‏هاى ما از رفتن به سوى معصيت‏ها، و لال كننده زبان‏هاى ما از فرو رفتن در باطل - بى‏آن كه آفتى به زبانمان برسد - ، و باز دارنده اندام‏هاى ما از مرتكب شدن گناهان قرار ده ، و نيز گشاينده دفتر پندآموزى ما - كه غفلت ، آن را بسته است - ، تا اين كه دريافتِ شگفتى‏هاى قرآن را، و بازدارندگى مَثَل‏هاى آن را - كه كوه‏هاى استوار با همه [سختى و ]صلابتشان توان تحمّل آن را نداشتند - ، به دل‏هايمان برسانى.
خدايا! بر محمّد و خاندان او درود فرست، و به واسطه قرآن ، ظاهر ما را پيوسته آراسته بدار، و القائات اهريمنِ وسوسه‏گر را از درون‏هاى سالم ما دور گردان، و چرك دل‏هايمان و وابستگى‏مان به گناهان را بشوى، و پراكندگى اوضاعمان را سامان بخش، و در جايگاه عرضه‏[ى اعمال ما] بر تو ، با قرآن ، تشنگى نيم‏روزهاى داغ ما را برطرف نما، و در آن روز وحشتِ بزرگ كه برانگيخته مى‏شويم، جامه‏هاى ايمنى بر ما بپوشان.
خدايا! بر محمّد و خاندان او درود فرست، و به بركت قرآن ، فقر ما را به بى‏نيازى مبدّل‏ساز ، و گشايش زندگى و فراوانى و فراخىِ روزى‏ها را بر ما ارزانى دار ، و ما را از خصلت‏هاى نكوهيده و خوى‏هاى پست ، دور گردان، و از [فرو افتادن در ]ورطه كفر و از انگيزه‏هاى نفاق نگاهمان بدار، تا اين كه در قيامت، قرآن ، راهبر ما به سوى خشنودى و بهشت‏هاى تو و در دنيا دور كننده ما از ناخشنودىِ تو و تجاوز از مرزهايت باشد ، و در نزد تو گواهى دهد كه ما حلال آن را حلال و حرامش را حرام مى‏داشتيم.
خدايا! بر محمّد و خاندان او درود فرست، و به حقّ قرآن، در هنگام مرگ ، اندوه و تشويش جان كندن را، و فشار ناليدن را، و خرخرهاى پياپى را بر ما آسان گردان ، در آن هنگام كه جان‏ها به استخوان‏هاى چنبره مى‏رسد و گفته مى‏شود: كيست افسونگر [كه دعا بخواند تا اين محتضر ، شفا يابد]؟ و در آن هنگام كه فرشته مرگ براى گرفتن جان‏ها از پرده غيب‏ها آشكار مى‏شود ، و آنها را با كمان مرگ‏ها ، آماج تيرهاى وحشتِ جدايى مى‏نمايد ، و از زهر مرگ براى آنها جامى شرنگ‏آلود مى‏سازد، و كوچيدن و رفتن ما به سوى آخرت ، نزديك مى‏شود، و كردارها طوق گردن‏ها مى‏شوند، و تا روز ديدار كه وعده‏گاه ماست، گورها آرامگاه مى‏گردند .
خدايا! بر محمّد و خاندان او درود فرست، و ورود به خانه پوسيدن ، و اقامت طولانى ميان لايه‏هاى زمين را بر ما مبارك گردان، و پس از جدا شدن از دنيا، گورها را بهترين منزل ما قرار بده، و به لطف و رحمتت، تنگى لحدها را برايمان فراخ گردان، و ما را در ميان حاضران قيامت ، به واسطه گناهان بزرگمان ، رسوا مكن. نيز به واسطه قرآن، بر خوارىِ ما در ايستگاه عرضه‏[ى اعمال‏] بر تو رحم فرما، و در روز گذر از پل جهنّم كه پل به لرزه در مى‏آيد ، گام‏هايمان را از لغزيدن نگه‏دار، و پيش از برانگيخته شدن، تاريكى‏هاى قبرهايمان را بِدان روشن گردان، و به واسطه آن ، ما را از هر گونه [تشويش و ]اندوه روز قيامت، و وحشت‏هاى شديد آن روزِ مصيبت‏بار بِرهان، و در آن روزِ افسوس و پشيمانى كه ستمگران ، روسياه مى‏شوند ، ما را روسفيد نماى، و براى ما در سينه‏هاى مؤمنان ، محبّت قرار ده، و زندگى را بر ما مشقّت‏بار مكن.
خدايا! بر محمّد، بنده و فرستاده‏ات، درود فرست كه او پيام تو را ابلاغ كرد، و فرمانت را اجرا و بندگانت را نصيحت نمود .
خدايا! پيامبر ما را - كه درودهاى تو بر او و خاندانش باد - در روز رستاخيز ، نزديك‏ترينِ پيامبران به خودت، و تواناترينِ آنان در شفاعت كردن نزد تو، و بامنزلت‏ترينِ آنان و آبرومندترينِ ايشان در پيشگاه خودت ، قرار بده .
خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست، و بناى او را برافراشته دار، و بُرهان او را بزرگ، و ترازو [ى اعمال‏] او را سنگين، و شفاعتش را بپذير، و بر مقام قُرب او بيفزاى، و روسفيدش گردان، و نورش را كامل ساز، و درجه‏اش را بالا ببَر، و ما را بر سنّت او زنده بدار، و بر آيين او بميران، و ما را در شاه‏راه او حركت ده، و بر راه او ببَر، و ما را از فرمان‏برداران او قرار ده، و در گروه او بميران، و به حوض او وارد گردان، و با جام او سيراب فرما.
خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست ؛ دروى كه به واسطه آن ، او را به برترين خير و فضل و كرامتت كه [به آن ]اميدوار است، برسانى . همانا تو داراى رحمت گسترده و فضل كريمانه‏اى .
خدايا! او را در برابر اين كه پيام‏هاى تو را ابلاغ كرد، و آيات تو را رساند، و بندگانت را راه‏نمايى كرد ، و در راه تو جهاد نمود، برترين پاداشى را عطا فرما كه به هر يك از فرشتگان مقرّبت و پيامبران برگزيده و مُرسَلت عطا كرده‏اى. درود و رحمت و بركات خدا بر او و بر خاندان پاك و پاكيزه‏اش باد!


شناخت‌نامه قرآن برپايه قرآن و حديث ج۳
390

۱۳۷۶.المغني عن داوود بن قيس : كانَ رَسولُ اللَّهِ صلى اللَّه عليه و آله يَقولُ عِندَ خَتمِ القُرآنِ: اللَّهُمَّ ارحَمني بِالقُرآنِ وَاجعَلهُ لي إماماً . وهُدىً ورَحمَةً ، اللَّهُمَّ ذَكِّرني مِنهُ ما نَسيتُ ، وعَلِّمني مِنهُ ما جَهِلتُ ، وَارزُقني تِلاوَتَهُ آناءَ اللَّيلِ وأطرافَ النَّهارِ ، وَاجعَلهُ حُجَّةً لي يا رَبَّ العالَمينَ .۱

۱۳۷۷.رسول اللَّه صلى اللَّه عليه و آله : إذا خَتَمَ أحَدُكُم فَليَقُل: اللَّهُمَّ آنِس وَحشَتي في قَبري .۲

۱۳۷۸.الإمام عليّ عليه السلام- في ذِكرِ كَلِماتٍ تُقالُ عِندَ خَتمِ القُرآنِ -: حَبيبي رَسولُ اللَّهِ‏ِ صلى اللَّه عليه و آله أمَرَني أن أدعُوَ بِهِنَّ عِندَ خَتمِ القُرآنِ : اللَّهُمَّ إنّي أسأَلُكَ إخباتَ المُخبِتينَ‏۳ ، وإخلاصَ المُوقِنينَ ، ومُرافَقَةَ الأَبرارِ ، وَاستِحقاقَ حَقائِقَ الإِيمانِ ، وَالغَنيمَةَ مِن كُلِّ بَرٍّ ، وَالسَّلامَةَ مِن كُلِّ إثمٍ ، ووُجوبَ رَحمَتِكَ ، وعَزائِمَ مَغفِرَتِكَ ، وَالفَوزَ بِالجَنَّةِ ، وَالنَّجاةَ مِنَ النّارِ .۴

۱۳۷۹.الإمام زين العابدين عليه السلام- دُعاؤُهُ عِندَ خَتمِهِ القُرآنَ -: اللَّهُمَّ إنَّكَ أعَنتَني عَلى‏ خَتمِ كِتابِكَ الَّذي أنزَلتَهُ نوراً ، وجَعَلتَهُ مُهَيمِناً عَلى‏ كُلِّ كِتابٍ أنزَلتَهُ ، وفَضَّلتَهُ عَلى‏ كُلِّ حَديثٍ قَصَصتَهُ ، وفُرقاناً فَرَقتَ بِهِ بَينَ حَلالِكَ وحَرامِكَ ، وقُرآناً أعرَبتَ بِهِ عَن شَرائِعِ أحكامِكَ ، وكِتاباً فَصَّلتَهُ لِعِبادِكَ تَفصيلاً ، ووَحياً أنزَلتَهُ عَلى‏ نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُكَ عَلَيهِ وآلِهِ تَنزيلاً ، وجَعَلتَهُ نوراً نَهتَدي مِن ظُلَمِ الضَّلالَةِ وَالجَهالَةِ بِاتِّباعِهِ ، وشِفاءً لِمَن أنصَتَ بِفَهمِ التَّصديقِ إلَى استِماعِهِ ، وميزانَ قِسطٍ لا يَحيفُ عَنِ الحَقِّ لِسانُهُ ، ونورَ هُدىً لا يُطفَأُ عَنِ الشّاهِدينَ بُرهانُهُ ، وعَلَمَ نَجاةٍ لا يَضِلُّ مَن أمَّ قَصدَ سُنَّتِهِ ، ولا تَنالُ أيدِي الهَلَكاتِ مَن تَعَلَّقَ بِعُروَةِ عِصمَتِهِ.
اللَّهُمَّ فَإِذ أفَدتَنَا المَعونَةَ عَلى‏ تِلاوَتِهِ ، وسَهَّلتَ جَواسِيَ ألسِنَتِنا بِحُسنِ عِبارَتِهِ ، فَاجعَلنا مِمَّن يَرعاهُ حَقَّ رِعايَتِهِ ، ويَدينُ لَكَ بِاعتِقادِ التَّسليمِ لِمُحكَمِ آياتِهِ ، ويَفزَعُ إلَى الإِقرارِ بِمُتَشابِهِهِ وموضَحاتِ بَيِّناتِهِ.
اللَّهُمَّ إنَّكَ أنزَلتَهُ عَلى‏ نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صلى اللَّه عليه و آله مُجمَلاً ، وألهَمتَهُ عِلمَ عَجائِبِهِ مُكَمَّلاً ، ووَرَّثتَنا عِلمَهُ مُفَسَّراً ، وفَضَّلتَنا عَلى‏ مَن جَهِلَ عِلمَهُ ، وقَوَّيتَنا عَلَيهِ لِتَرفَعَنا فَوقَ مَن لَم يُطِق حَملَهُ.
اللَّهُمَّ فَكَما جَعَلتَ قُلوبَنا لَهُ حَمَلَةً ، وعَرَّفتَنا بِرَحمَتِكَ شَرَفَهُ وفَضلَهُ ، فَصَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ الخَطيبِ بِهِ ، وعَلى‏ آلِهِ الخُزّانِ لَهُ ، وَاجعَلنا مِمَّن يَعتَرِفُ بِأَنَّهُ مِن عِندِكَ ، حَتّى‏ لا يُعارِضَنَا الشَّكُّ في تَصديقِهِ ، ولا يَختَلِجَنَا الزَّيغُ‏۵ عَن قَصدِ طَريقِهِ .
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ، وَاجعَلنا مِمَّن يَعتَصِمُ بِحَبلِهِ ، ويَأوي مِنَ المُتَشابِهاتِ إلى‏ حِرزِ مَعقِلِهِ ، ويَسكُنُ في ظِلِّ جَناحِهِ ، ويَهتَدي بِضَوءِ صَباحِهِ ، ويَقتَدي بِتَبَلُّجِ إسفارِهِ ، ويَستَصبِحُ بِمِصباحِهِ ، ولا يَلتَمِسُ الهدُى‏ في غَيرِهِ.
اللَّهُمَّ وكَما نَصَبتَ بِهِ مُحَمَّداً عَلَماً لِلدَّلالَةِ عَلَيكَ ، وأنهَجتَ بِآلِهِ سُبُلَ الرِّضا إلَيكَ ، فَصَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وَاجعَلِ القُرآنَ وَسيلَةً لَنا إلى‏ أشرَفِ مَنازِلِ الكَرامَةِ ، وسُلَّماً نَعرُجُ فيهِ إلى‏ مَحَلِّ السَّلامَةِ ، وسَبَباً نُجزى‏ بِهِ النَّجاةَ في عَرصَةِ القِيامَةِ ، وذَريعَةً نَقدَمُ بِها عَلى‏ نَعيمِ دارِ المُقامَةِ .
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وَاحطُط بِالقُرآنِ عَنّا ثِقلَ الأَوزارِ ، وهَب لَنا حُسنَ شَمائِلِ الأَبرارِ ، وَاقفُ بِنا آثارَ الَّذينَ قاموا لَكَ بِهِ آناءَ اللَّيلِ وأطرافَ النَّهارِ ، حَتّى‏ تُطَهِّرَنا مِن كُلِّ دَنَسٍ بِتَطهيرِهِ، وتَقفُوَا بِنا آثارَ الَّذينَ استَضاؤوا بِنورِهِ ، ولَم يُلهِهِمُ الأَمَلُ عَنِ العَمَلِ فَيَقطَعَهُم بِخُدَعِ غُرورِهِ .
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وَاجعَلِ القُرآنَ لَنا في ظُلَمِ اللَّيالي مُؤنِساً ، ومِن نَزَغاتِ الشَّيطانِ وخَطَراتِ الوَسواسِ حارِساً ، ولِأَقدامِنا عَن نَقلِها إلَى المَعاصي حابِساً ، ولِأَلسِنَتِنا عَنِ الخَوضِ فِي الباطِلِ مِن غيرِ ما آفَةٍ مُخرِساً ، ولِجَوارِحِنا عَنِ اقتِرافِ الآثامِ زاجِراً ، ولِما طَوَتِ الغَفلَةُ عَنّا مِن تَصَفُّحِ الاِعتِبارِ ناشِراً ، حَتّى‏ توصِلَ إلى‏ قُلوبِنا فَهمَ عَجائِبِهِ ، وزاجِرَ أمثالِهِ الَّتي ضَعُفَتِ الجِبالُ الرَّواسي عَلى‏ صَلابَتِها عَنِ احتِمالِهِ .
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وأَدِم بِالقُرآنِ صَلاحَ ظاهِرِنا ، وَاحجُب بِهِ خَطَراتِ الوَسواسِ عَن صِحَّةِ ضَمائِرِنا ، وَاغسِل بِهِ دَرَنَ قُلوبِنا وعَلائِقَ أوزارِنا ، وَاجمَع بِهِ مُنتَشَرَ اُمورِنا ، وأروِ بِهِ في مَوقِفِ العَرضِ عَلَيكَ ظَمَأَ هَواجِرِنا ، وَاكسُنا بِهِ حُلَلَ الأَمانِ يَومَ الفَزَعِ الأَكبَرِ في نُشورِنا .
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وَاجبُر بِالقُرآنِ خَلَّتَنا مِن عَدَمِ الإِملاقِ ، وسُق إلَينا بِهِ رَغَدَ العَيشِ وخِصبَ سَعَةِ الأَرزاقِ ، وجَنِّبنا بِهِ الضَّرائِبَ المَذمومَةَ ومَدانِيَ الأَخلاقِ، وَاعصِمنا بِهِ مِن هُوَّةِ الكُفرِ ودَواعِي النِّفاقِ. حَتّى‏ يَكونَ لَنا فِي القِيامَةِ إلى‏ رِضوانِكَ وجِنانِكَ قائِداً ، ولَنا فِي الدُّنيا عَن سَخَطِكَ وتَعَدّي حُدودِكَ ذائِداً ، ولِما عِندَكَ بِتَحليلِ حَلالِهِ وتَحريمِ حَرامِهِ شاهِداً .
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وهوِّن بِالقُرآنِ عِندَ المَوتِ عَلى‏ أنفُسِنا كَربَ السِّياقِ ، وجَهدَ الأَنينِ ، وتَرادُفَ الحَشارِجِ‏۶ إذا بَلَغَتِ النُّفوسُ التَّراقِيَ وقيلَ مَن راقٍ ، وتَجَلّى‏ مَلَكُ المَوتِ لِقَبضِها مِن حُجُبِ الغُيوبِ ، ورَماها عَن قَوسِ المَنايا بِأَسهُمِ وَحشَةِ الفِراقِ ، ودافَ لَها مِن ذُعافِ المَوتِ كَأساً مَسمومَةَ المَذاقِ ، ودَنا مِنّا إلَى الآخِرَةِ رَحيلٌ وَانطِلاقٌ ، وصارَتِ الأَعمالُ قَلائِدَ فِي الأَعناقِ ، وكانَتِ القُبورُ هِيَ المَأوى‏ إلى‏ ميقاتِ يَومِ التَّلاقِ.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، وبارِك لَنا في حُلولِ دارِ البِلى‏ ، وطولِ المُقامَةِ بَينَ أطباقِ الثَّرى‏ ، وَاجعَلِ القُبورَ بَعدَ فِراقِ الدُّنيا خَيرَ مَنازِلِنا ، وَافسَح لَنا بِرَحمَتِكَ في ضيقِ مَلاحِدِنا ، ولا تَفضَحنا في حاضِرِي القِيامَةِ بِموبِقاتِ آثامِنا، وَارحَم بِالقُرآنِ في مَوقِفِ العَرضِ عَلَيكَ ذُلَّ مَقامِنا ، وثَبِّت بِهِ عِندَ اضطِرابِ جِسرِ جَهَنَّمَ يَومَ المَجازِ عَلَيها زَلَلَ أقدامِنا ، ونَوِّر بِهِ قَبلَ البَعثِ سُدَفَ قُبورِنا ، ونَجِّنا بِهِ مِن كُلِّ كَربٍ يَومَ القِيامَةِ ، وشَدائِدِ أهوالِ يَومِ الطَّامَّةِ ، وبَيِّض وُجوهَنا يَومَ تَسوَدُّ وُجوهُ الظَّلَمَةِ في يَومِ الحَسرَةِ وَالنَّدامَةِ ، وَاجعَل لَنا في صُدورِ المُؤمِنينَ وُدّاً ، ولا تَجعَلِ الحَياةَ عَلَينا نَكَداً .
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ عَبدِكَ ورَسولِكَ كَما بَلَّغَ رِسالَتَكَ ، وصَدَعَ بِأَمرِكَ ، ونَصَحَ لِعِبادِكَ.
اللَّهُمَّ اجعَل نَبِيَّنا - صَلَواتُكَ عَلَيهِ وعَلى‏ آلِهِ - يَومَ القِيامَةِ أقرَبَ النَّبِيّينَ مِنكَ مَجلِساً ، وأمكَنَهُم مِنكَ شَفاعَةً ، وأجَلَّهُم عِندَكَ قَدراً ، وأوجَهَهُم عِندَكَ جاهاً .
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، وشَرِّف بُنيانَهُ ، وعَظِّم بُرهانَهُ ، وثَقِّل ميزانَهُ ، وتَقَبَّل شَفاعَتَهُ ، وقَرِّب وَسيلَتَهُ ، وبَيِّض وَجهَهُ ، وأتِمَّ نورَهُ ، وَارفَع دَرَجَتَهُ ، وأَحيِنا عَلى‏ سُنَّتِهِ ، وتَوَفَّنا عَلى‏ مِلَّتِهِ ، وخُذ بِنا مِنهاجَهُ ، وَاسلُك بِنا سَبيلَهُ ، وَاجعَلنا مِن أهلِ طاعَتِهِ ، وَاحشُرنا في زُمرَتِهِ ، وأورِدنا حَوضَهُ ، وَاسقِنا بِكَأسِهِ .
وصَلِّ اللَّهُمَّ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِهِ ، صَلاةً تُبَلِّغُهُ بِها أفضَلَ ما يَأمُلُ مِن خَيرِكَ وفَضلِكَ وكَرامَتِكَ ، إنَّكَ ذو رَحمَةٍ واسِعَةٍ ، وفَضلٍ كَريمٍ .
اللَّهُمَّ اجزِهِ بِما بَلَّغَ مِن رِسالاتِكَ ، وأدّى‏ مِن آياتِكَ ، ونَصَح لِعِبادِكَ ، وجاهَدَ في سَبيلِكَ ، أفضَلَ ما جَزَيتَ أحَداً مِن مَلائِكَتِكَ المُقَرَّبينَ ، وأنبِيائِكَ المُرسَلينَ المُصطَفَينَ ، وَالسَّلامُ عَلَيهِ وعَلى‏ آلِهِ الطَّيِّبينَ الطّاهِرينَ ورَحمَةُ اللَّهِ وبَرَكاتُهُ .۷

1.المغني عن حمل الأسفار: ج ۱ ص ۲۲۶ ح ۸۸۱ ؛ العدد القويّة : ص ۲۲ من دون إسنادٍ إلى أحدٍ من أهل البيت عليهم السلام ، بحار الأنوار: ج ۹۷ ص ۲۲۸ .

2.كنز العمّال: ج ۱ ص ۶۰۷ ح ۲۷۸۴ نقلاً عن الفردوس عن أبي اُمامة .

3.الإخبات: الخشوع والتواضع (النهاية : ج ۲ ص ۴ «خبت») .

4.مكارم الأخلاق: ج ۲ ص ۱۳۹ ح ۲۳۴۹ ، بحار الأنوار: ج ۹۲ ص ۲۰۶ ح ۱ ؛ المناقب للخوارزمي: ص ۸۶ ح ۷۶ ، كفاية الطالب: ص ۳۳۳ ح ۹۴ كلاهما عن زرّ بن حُبيش نحوه ، كنز العمّال: ج ۲ ص ۳۵۱ ح ۴۲۲۱ نقلاً عن ابن النجّار .

5.يقال : زاغ في الطّريق يزيغ : إذا عدل عنه ( النهاية : ج ۲ ص ۳۲۴ « زيغ » ) .

6.الحشرجة : الغرغرة عند الموت وتردُّد النَّفَس (النهاية : ج ۱ ص ۳۸۹ «حشرج») .

7.الصحيفة السجّاديّة : ص ۱۵۷ الدعاء ۴۲ ، مصباح المتهجّد : ص ۵۱۹ ح ۶۰۳ نحوه .

  • نام منبع :
    شناخت‌نامه قرآن برپايه قرآن و حديث ج۳
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
    لینک خرید :
    http://shop.darolhadith.ir/137-.html
تعداد بازدید : 91261
صفحه از 442
پرینت  ارسال به