سرچشمه های احاديث - صفحه 44

آغاز سخن

در بسياري از احاديث اهل‌بيت( بر تطابق احاديث با کتاب خدا و سنت پيامبرصلي الله عليه و آله تأکيد شده است؛ ۱ از جمله در حديثي از امام صادق( در توضيح علت عرضه احاديث بر کتاب و سنت پيامبر و مردود دانستن احاديث مخالف با اين دو منبع مي‌خوانيم:
فإنّا اذا حدّثنا قلنا: قال الله ـ عزوجل ـ و قال رسول‌الله(.۲
در ادامه اين حديث از امام رضا( نقل شده است:
فإنا اذا حدثنا، حدثنا بموافقة القرآن و موافقة السنة، إنّا عن الله و عن رسوله نحدّث، و لا نقول: قال فلان و فلان، فيتناقض کلامنا، إنّ کلام آخرنا مثل کلام اولنا، و کلام اوّلنا مصداق لکلام آخرنا... .
مقاله حاضر، با عنايت به اين گونه احاديث، در جستجوي روش يافتن سرچشمه‌هاي احاديث برآمده و بر اهميت اين امر در شناخت متن درست و دقيق احاديث و فهم ژرف از روايات تأکيد مي‌ورزد.

نقل زيارت پيامبرصلي الله عليه و آله و اشاره به اشکال آن

در صحيحه معاوية ‌بن عمار از امام صادق( مي‌خوانيم که در کنار تربت پيامبر( و در بالاي سر آن حضرت بگو:
[1] اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شريک له و اشهد ان محمداً عبده و رسوله. [2] و اشهد انّک رسول الله و اشهد انّک محمد بن عبدالله. [3] و اشهد انک قد بلّغت رسالات ربک و نصحت لامتک و جاهدت في سبيل الله و عبدت الله [مخلصاً]، حتي اتاک اليقين بالحکمة و الموعظة الحسنة، و ادّيت الّذي عليک من الحق و انّک قد رؤفت بالمؤمنين و غلظت علي الکافرين. [4] فبلغ الله بک أفضل شرف محلّ المکرمين. [5] الحمدلله الّذي استنقذنا بک من الشرک و الضلالة. [6] اللهم فاجعل صلواتک و صلوات ملائکتک المقربين و عبادک الصالحين و انبياءک المرسلين و اهل السماوات و الارضين و من سبّح لک يا رب‌العالمين من الاولين و الآخرين علي محمد عبدک و رسولک و نبيک و امينک و نجيک و حبيبک و صفيک و خاصتک و صفوتک و خيرتک من خلقک. [7] اللهم اعطه الدرجة و الوسيلة من الجنة، و ابعثه مقاماً محموداً يغبطه به الاولون و الآخرون. [8] اللهم انّک قلت: وَلَوْ أَنَّهُمْ إِذ ظَلَمُوا

1.از جمله ر. ک: الکافي، ج۱، ص۹۶ـ۷۲ (باب الاخذ بالسنة و شواهد الکتاب)؛ بحارالانوار، ج۲، ص۲۲۵ به بعد، باب علل اختلاف الاخبار و کيفية الجمع بينها و العمل بها...، بويژه ص۲۲۵، ح۲؛ ج۳، ص۲۲۷، ح۴؛ ج۵، ص۲۳۳، ح۱۵، ص۲۳۵، ح۲۰، ص۲۴۲، ص۳۷ تا ص۲۴۳، ح۴۴، ص۲۴۴، ح۴۸ـ۵۲، حديث مشهور ثقلين نيز به همين امر نظر دارد.

2.رجال الکشي، ص۲۲۴، ش۴۰۱ و به نقل از آن در بحارالأنوار، ج۲، ص۲۴۹، ح۶۲.

صفحه از 59