27
حکمت‌نامه حضرت عبدالعظيم الحسني عليه السلام

نُه . سبب وفات‏

بر پايه گزارش نجاشى و صاحب بن عبّاد ، حضرت عبد العظيم عليه السلام در اثر بيمارى و به مرگ طبيعى از دنيا رفته است .۱ هنگامى كه بدن شريفش را براى غسل دادن برهنه كردند، در جيب ايشان ورقه‏اى يافت شد كه در آن، نسب ايشان تا امير مؤمنان عليه السلام نوشته شده بود .۲
ليكن در كتاب الشجرة المباركة در باره سبب وفات حضرت عبد العظيم عليه السلام آمده :
وقُتِلَ بِالرَّىِّ و مَشهَدُهُ بِها مَعروفٌ و مَشهورٌ .۳
[حضرت عبد العظيم‏] در رى كشته شده و مزار او در آن جا معروف و مشهور است .

همچنين در كتاب المنتخب طريحى آمده :
مِمَّن دُفِنَ حَيّاً مِنَ الطّالِبِيّنَ عَبدُ العَظيم الحَسَنِىُّ بِالرَّيِّ .۴
گفته شده از جمله كسانى كه از خاندان على بن ابى طالب زنده به گور شده، عبد العظيم حسنى در رى است .

در گزارش ديگرى به كتاب مشجّرات ابن مُعَيّه، نسبت داده شده كه ايشان را با زهر، به شهادت رسانده‏اند .۵

1.رجال النجاشى : ج ۲ ص ۶۷ ش ۶۵۱ ، شناخت‏نامه حضرت عبد العظيم حسنى عليه السلام و شهررى / مجموعه رساله‏هاى خطّى و سنگى: ص‏۲۲ (رساله «رسالةٌ فى فضل عبد العظيم عليه السلام»، صاحب بن عبّاد).

2.ر . ك : ص ۱۱ .

3.الشجرة المباركة ، فخر رازى (م ۶۰۶ ق) : ص ۶۴ (از منشورات كتاب‏خانه آية اللَّه مرعشى). گفتنى است كه هر چند برخى به استناد ياد نكردن فخر رازى از اين كتاب در سياهه آثارش ، در انتساب اين كتاب به وى ترديد كرده‏اند، ليكن نسخه‏هاى خطّى كتاب، در انتساب آن به فخر رازى، صراحت دارند و متن آن نيز نشان مى‏دهد كه مؤلّف ، دانشمندى كاملاً آگاه به انساب خاندان رسالت بوده است و به همين دليل ، نسب‏شناسان ، آن را در شمار منابع معتبر علم انسابْ ياد مى‏كنند .

4.المنتخب، طريحى : ص ۷ . گفتنى است كه بسيارى از گزارش‏هاى اين كتاب، ضعيف و نادرست اند و لذا منفردات آن، قابل اعتماد نيستند .

5.شناخت نامه حضرت عبد العظيم حسنى عليه السلام و شهررى / مجموعه كتاب‏ها و رساله‏ها : ص ۱۴۱(«زندگانى حضرت عبد العظيم و امام‏زادگان مجاور»، محمد رازى شريف) .


حکمت‌نامه حضرت عبدالعظيم الحسني عليه السلام
26

مشخّص نيست؛ ليكن مى‏توان گفت كه سابقه مبارزاتى خاندان آن بزرگوار از يك سو ، و شخصيت علمى و جهادى و ارتباط بسيار نزديك حضرت عبد العظيم عليه السلام با اهل بيت عليهم السلام از سوى ديگر ، موجب شدند كه ايشان در سال‏هاى پايانى زندگى، تحت تعقيب حكومت وقت، قرار گيرد . از اين رو، براى ادامه فعّاليت‏ها و چه بسا با اشاره امام هادى عليه السلام، زندگى مخفى را انتخاب كرد ، و با لباس پيك و به صورت مسافرى ناشناس ، وطن اصلىِ خود را ترك كرد و شهرهاى مختلفى را پشت سر گذاشت تا آن كه در شهر رى در مكانى به نام «سربان»۱ رحل اقامت افكند و در خانه يكى از پيروان اهل بيت عليهم السلام در محلّه‏اى - كه «سكّة الموالى» ناميده مى‏شد - ، سكونت يافت . روزها روزه بود و شب‏ها به عبادت مى‏پرداخت و گاه به صورت مخفيانه از خانه‏اى كه در آن ساكن بود، خارج مى‏شد و به زيارت قبرى كه هم‏اكنون در مقابل مزار او قرار دارد، مى‏رفت و مى‏فرمود : اين، قبر مردى از فرزندان موسى بن جعفر عليه السلام است .
معلوم نيست كه حضرت عبد العظيم عليه السلام چند سال در شهر رى سكونت داشته است. مسلّم، اين است كه ايشان به قدرى در اين شهر بوده كه بيشتر شيعيان رى، به تدريج با ايشان آشنا شده بودند ،۲ و با در نظر گرفتن اين كه ايشان به شدّت تحت تعقيب بوده و ارتباط تك تك مردم با او چه بسا مدّت‏ها طول مى‏كشيد ، مى‏توان گفت : احتمالاً ايشان چند سال از سال‏هاى پايانى عمر خود را در رى گذرانده است . همچنين رفت و آمد بيشتر شيعيان با وى، حاكى از فعّاليت‏هاى فرهنگى و سياسى اوست .

1.گزارش شده كه سربان در آن تاريخ، يكى از زيباترين مناطق تفريحى جهان و شاه‏راهى بوده كه شهر رى را به دو قسمت تقسيم مى‏كرده و در وسط آن، نهرى جارى بوده است. در كنار آن نهر، درختان سرسبزِ در هم پيچيده و در ميان درختان، بازارهايى وجود داشته كه اطراف آن را درختان فرا گرفته بود (ر.ك: معجم البلدان : ج ۳ ص ۲۰۵) .

2.اين مطلب در گزارش نجاشى و صاحب بن عبّاد آمده است .

  • نام منبع :
    حکمت‌نامه حضرت عبدالعظيم الحسني عليه السلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    پیوند معرفی کتاب :
    http://hadith.net/post/50919/
    لینک خرید :
    http://shop.darolhadith.ir/100-.html
تعداد بازدید : 36872
صفحه از 339
پرینت  ارسال به