بررسى مفهوم امامت در پرتو آيه ملك عظيم - صفحه 87

خودبرتربينى و حسادت شيطان، مانع تسليم وى در برابر گزينش خداى تعالى شد و او را براى هميشه از رحمت الاهى دور ساخت.

7ـ 2) حسادت در بنى‏اسرائيل

نمونه ديگرى كه قرآن مجيد اهتمام زيادى در بيان آن دارد، خودبرتربينى و حسادت بنى‏اسرائيل است. بر طبق آيات قرآن مجيد، بنى‏اسرائيل قومى است كه خداى تعالى نعمتهاى فراوانى به آنان عطا فرموده است. (بقره (2) / 47) امّا بنى‏اسرائيل‏ـ كه به خاطر گزينش انبيا از ميان ايشان، بر جهانيان برترى داده شده بودندـ تمرّد كرده و گرفتار خشم خداوند شدند. (بقره (2) / 61) بنى‏اسرائيل به خاطر خودبرتربينى همواره آرزوى تسلّط بر جهان را داشتند.(ر ك: 53) انبيا فقط به ترويج دين الاهى مى‏انديشيدند و در راستاى اهداف بنى‏اسرائيل قرار نمى‏گرفتند. بدين‏روى، همواره مانعى براى آنان به حساب مى‏آمدند؛ لذا يكى از ويژگيهاى بارز بنى‏اسرائيل، كشتن پيامبران و ايجاد انحراف در دين الاهى بوده است. (بقره (2) / 87)
خداوند به سبب همين زياده‏خواهى بنى‏اسرائيل مى‏فرمايد:
گروهى از بنى‏اسرائيل كه كافر شدند، به زبان داوود و عيسى‏بن مريم، لعنت شدند. اين به سبب سركشى آنان بود و اينكه آنان از حق تجاوز مى‏كردند. (مائده (۵) / ۷۸)
بنى‏اسرائيل از طريق انبياى الاهى، از بعثت خاتم‏الانبيا و مقام الاهى او مطّلع بودند و به تعبير قرآن كريم او را مانند فرزندان خود مى‏شناختند. (انعام (6) / 20) عبداللّه‏بن سلام مى‏گويد:
به خدا سوگند، هنگامى كه او را ميان شما مى‏بينيم، او را با همان خصوصيّتى مى‏شناسيم كه خدا براى ما توصيف كرده است؛ چنان‏كه هر يك از ما فرزند خودش را در ميان كودكان ديگر مى‏شناسد... (46: ج 1، ص 195)
آنان مى‏دانستند خاتم‏الانبيا صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلمكسى است كه خداى تعالى به او ملك و سلطنت و حقّ امر و نهى عطا كرده است و اين ملك در اوصياى او عليهم ‏السلام تداوم داشته و روزگارى در خارج تحقّق خواهد يافت و آخرين وصى پيامبر خاتم صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلمحكومت

صفحه از 89