خودبرتربينى و حسادت شيطان، مانع تسليم وى در برابر گزينش خداى تعالى شد و او را براى هميشه از رحمت الاهى دور ساخت.
7ـ 2) حسادت در بنىاسرائيل
نمونه ديگرى كه قرآن مجيد اهتمام زيادى در بيان آن دارد، خودبرتربينى و حسادت بنىاسرائيل است. بر طبق آيات قرآن مجيد، بنىاسرائيل قومى است كه خداى تعالى نعمتهاى فراوانى به آنان عطا فرموده است. (بقره (2) / 47) امّا بنىاسرائيلـ كه به خاطر گزينش انبيا از ميان ايشان، بر جهانيان برترى داده شده بودندـ تمرّد كرده و گرفتار خشم خداوند شدند. (بقره (2) / 61) بنىاسرائيل به خاطر خودبرتربينى همواره آرزوى تسلّط بر جهان را داشتند.(ر ك: 53) انبيا فقط به ترويج دين الاهى مىانديشيدند و در راستاى اهداف بنىاسرائيل قرار نمىگرفتند. بدينروى، همواره مانعى براى آنان به حساب مىآمدند؛ لذا يكى از ويژگيهاى بارز بنىاسرائيل، كشتن پيامبران و ايجاد انحراف در دين الاهى بوده است. (بقره (2) / 87)
خداوند به سبب همين زيادهخواهى بنىاسرائيل مىفرمايد:
گروهى از بنىاسرائيل كه كافر شدند، به زبان داوود و عيسىبن مريم، لعنت شدند. اين به سبب سركشى آنان بود و اينكه آنان از حق تجاوز مىكردند. (مائده (۵) / ۷۸)
بنىاسرائيل از طريق انبياى الاهى، از بعثت خاتمالانبيا و مقام الاهى او مطّلع بودند و به تعبير قرآن كريم او را مانند فرزندان خود مىشناختند. (انعام (6) / 20) عبداللّهبن سلام مىگويد:
به خدا سوگند، هنگامى كه او را ميان شما مىبينيم، او را با همان خصوصيّتى مىشناسيم كه خدا براى ما توصيف كرده است؛ چنانكه هر يك از ما فرزند خودش را در ميان كودكان ديگر مىشناسد... (46: ج 1، ص 195)
آنان مىدانستند خاتمالانبيا صلى الله عليه و آله وسلمكسى است كه خداى تعالى به او ملك و سلطنت و حقّ امر و نهى عطا كرده است و اين ملك در اوصياى او عليهم السلام تداوم داشته و روزگارى در خارج تحقّق خواهد يافت و آخرين وصى پيامبر خاتم صلى الله عليه و آله وسلمحكومت