مشتاق شدهام؛ اينك به كسى وصيّت كن كه در امر تو پيش افتد. اى مردم! اجل من نزديك شده است. گويا شما را مىبينم كه از من جدا شدهايد و من از شما جدا شدهام. وقتى به بدنهاى خود، از من جدا شديد، به قلبهاى خود، از من جدايى نپذيريد. اى مردم! هيچيك از پيامبران خدا پيش از من در دنيا جاودانه نماندهاند كه من جاودانه بمانم. خداى تعالى مىفرمايد: و ما جعلنا لبشر من قبلك الخلد، أفإن متّ فهم الخالدون * كلّ نفس ذائقة المؤت. (انبياء (21)/ 34 ـ 35)
آگاه باشيد! خدايم به من امر فرمود كه به شما وصيّت كنم.
آگاه باشيد! من مىخواهم شما را به كشتى نجات و باب حطّه خودتان ۱ رهنمون شوم. هركس پس از من نجات و سلامت از فتنههاى هلاككننده را مىخواهد، بايد به ولايت علىّبن ابىطالب تمسّك جويد؛ چرا كه اوست صدّيق اكبر و فاروق اعظم و اوست امام هر مسلمان پس از من. هر كس در دنيا او را پيشواى خود بداند، در كنار حوض من به نزدم خواهد آمد و هر كس با او مخالفت كند، در قيامت نه من او را مىبينم و نه او مرا مىبيند؛ او را از من جدا مىكنند و در زمره اصحاب الشمال، به دوزخش مىكشانند.
اى مردم! من براى شما خير خواستهام؛ امّا شما خيرخواهان را دوست نمىداريد. اين سخن را گفتم و براى خود و شما از خدا آمرزش مىطلبم». (4:68)
نزد ابوعبداللّه حسينبن محمّدبن على صيرفى ـ كه به مخالفت با آل محمّد عليهم السلام شهرت داشت ـ حديث مىخواندم كه به سند خود، از جابر برايم روايت كرد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله وسلم در ميان ما، در موضع «احجار الزّيت» (نزديك مدينه) ايستاد. بازوى على عليه السلام را گرفت تا آنجا كه زير بغل او و على ديده شد، و تنها در آن روز و روز غدير خم، سپيدى زير بغل آن دو بزرگوار ديده شد. سپس پيامبر فرمود:
اى مردم! اين است على، امير مؤمنان، سرور مسلمانان، پيشواى سپيدرويان در روز جزا، ظرف دانش من، جانشين من در ميان خاندانم، خليفه من در ميان امّتم كه دَين مرا ادا كند و وعدههاى مرا به انجام رساند. او همراه من است در [داشتن ]كليدهاى بهشت و همراه من است در شفاعت.
اى مردم! هر كس على را دوست بدارد، مرا دوست داشته است و هر كس مرا
1.اشاره به آيه ۵۸ سوره بقره.