ترجمه رساله الابانه - صفحه 178

دوست بدارد، خداى تبارك و تعالى را دوست مى‏دارد. هر كس على را دشمن بدارد، مرا دشمن داشته و هر كس مرا دشمن بدارد، با خداى عزّوجلّ دشمنى ورزيده است.
اى مردم! من از خدايم عزّو جلّ در مورد على، خصلتى درخواست كرده‏ام كه مرا از آن باز داشت؛ امّا هفت ويژگى را به طور ابتدايى به من داد.
جابر گفت: پدر و مادرم فدايت، اى رسول خدا! آن خصلتى كه خداى عزّوجلّ تو را از آن باز داشت، چيست؟ فرمود:
اى جابر! از خدايم خواستم كه امر اين امّت را پس از من بر على استوار بدارد؛ امّا خداوند نخواست و اراده فرمود تا هر كس را خواست، گمراه سازد ۱ و هر كه را خواست، هدايت كند.
گفتم: پدر و مادرم فدايت، اى رسول خدا! هفت ويژگى كه خداوند به طور ابتدايى به شما داد چيست؟ فرمود:
اى جابر! منم اوّل كسى كه روز قيامت از قبرش خارج مى‏شود، در حالى كه على با من است.
منم اوّل كسى كه به صراط نزديك مى‏شود، در حالى كه او با من است.
منم اوّل كسى كه درِ بهشت را مى‏كوبد، در حالى كه على با من است.
منم اوّل كسى كه در علّيّين ساكن مى‏شود، در حالى كه على با من است.
منم اوّل كسى كه با حورالعين تزويج مى‏كند، در حالى كه على با من است.
منم اوّل كسى كه از رحيق مختوم نوشانده مى‏شود، آن رحيق مختوم كه ختامه مسك و في ذلك فليتنافس المتَنافسون (مطفّفين (83) / 26) در حالى كه على با من است.
منم اوّل كسى كه به خداى تعالى نظر مى‏كند، در حالى كه على با من است. (22:

1.خداوند در دو مرحله به انسان توفيق مى‏دهد: توفيق اوّل، هدايت عام است كه به همه عطا فرموده و بر اساس همان بر آنها اتمام حجّت مى‏كند. توفيق بعدى زمانى است كه آنها هدايت را بپذيرند؛ چنان كه فرمود: والذين اهتدوا زادهم هدى. (محمد صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلم (۴۷)/ ۱۷) اگر نپذيرفتند، خداوند آن توفيق بعدى را به آنها نمى‏دهد و نام اين كار را اضلال و مانند آن مى‏گذارد؛ چنان كه فرمود: فلمّا زاغوا أزاغ اللّه‏ قلوبهم. (صف (۶۱) / ۵) لذا از اين جمله و مانند آن نبايد معناى جبر، القا شود؛ چون اگر خداوند كسى را ابتدائا گمراه كند، آن شخص بر خداوند حجّت مى‏يابد. البتّه معناى ديگر آن، اضلال كافر است از راه بهشت، كه مؤلّف در متن به آن اشاره مى‏كند. (ويراستار)

صفحه از 180