است. اينكه كدام حديث از احاديث معتبر است يا اينكه آيا راويان آن موثّق بودهاند يا نه، علوم گستردهاى را همچون علم حديث و علم رجال، به خود اختصاص داده كه بحث درباره آنها در اين مجال كوتاه نمىگنجد. امّا آنچه ذكر آن خالى از لطف نيست، نقش مهم و ارزندهاى است كه هر يك از محدّثين و راويان حديث، در انتشار و انتقال علوم و اسرار معارف محمّدى صلى اللَّه عليه وآله و استمرار دين مبين اسلام و مذهب ناب تشيّع جعفرى ايفا كردهاند؛ به طورى كه بدون ترديد، مىتوان گفت اكثر احكام شرعيّه اسلام و علوم و معارف شيعه مديون آنها و احاديث نقل شده از آنهاست.
سلسله راويانى كه از پيامبر خاتم صلى اللَّه عليه وآله و دختر گرامى عليها السلام و وصىّ بزرگوارش اميرالمؤمنين عليه السلام و فرزندان معصومشان و همچنين بعضى از صحابه، همچون سلمان، مقداد، ابوذر و برخى از همسران پيغمبر، مانند امّسلمه با واسطههاى اندك يا بدون واسطه، حديث يا احاديثى را روايت كردهاند، به لحاظ صحّت روايت و مستند بودن احاديثشان، بسيار مورد توجّه علما، فقها و دانشمندان قرار گرفتهاند.
زينب كبرى(س) يكى از راويان مورد وثوق شيعه است كه بدون واسطه، به بيت زهرا عليها السلام و على عليه السلام متصل بوده است. «محدّثه» يكى از القابى است كه براى بانو ذكر شده و اين خود به تنهايى، بيانگر نقش وى در نقل احاديث و روايات است. اگر چه از روايات منقول از وى اطّلاع زيادى در دست نيست، امّا همان روايات معدود باقى مانده از آن حضرت نشاندهنده مقام روايى وى است.
اكنون به گوشهاى از گواهى مورّخان، علما و محدّثان به مقام روايى زينب(س) اشاره مىكنيم.
1. ابن سعد در الطبقات الكبرى، زينب(س) را جزء راويانى ذكر مىكند كه از همسران پيامبر و ديگران (و آنها از پيامبر صلى اللَّه عليه وآله) حديث نقل كردهاند. (6: ج 8، ص 461)
2. علّامه جعفر نقدى به نقل از عمادالمحدّثين آورده كه او (زينب كبرى) از