معناشناختى گفتمان، يكى از ابعادى كه در بر انگيختن عاطفه مؤثّر است، وجود كلماتى است كه خود به تنهايى بار عاطفى دارند. (7: ص 144) در خطبه حضرت زينب(س) در كوفه كلماتى همچون: البكاء، الدمعة، الرنّة، دم، به تنهايى داراى بار عاطفىاند.
10. برجسته بودن عنصر عاطفه به عنوان عاملى تأثيرگذار كه خطبه حضرت زينب (س) در كوفه، اقتضاى آن را دارد.
يكى از مهمترين ابعادى كه در تحليل ساختارهاى درونى گفتمان، مورد توجّه قرار مىگيرد، عنصر عاطفه است. «در واقع عواطف همچون عطرى هستند كه در سرتاسر گفتمان پخش مىشوند و فضاى آن را با بوى ملايم يا تند خود تحت تأثير قرار مىدهند.» (همان: ص 137) در بررسى ابعاد عاطفى خطبه حضرت زينب(س) در كوفه، همين بس كه كلّيّه ساختارهاى بيرونى اين خطبه، همچون الفاظ و عبارات، صور خيال، موسيقى و آهنگ موجود در متن - همانطور كه به آنها اشاره شد - نمود و نتيجهاى از اين عاطفه سرشارند. شايد همان فرياد دردناك و لرزه بر انداز آن حضرت و خطاب او به اهل كوفه، با عنوان اهل نيرنگ و فريب۱كه يادآور فريادهاى «يا أشباه الرجال و لا رجال»(8: ص 71) پدر بزگوارشان اميرالمؤمنين است - بتوان به عنوان نقطه اوج اين عاطفه دانست.
7-2-2) تحليل بافت متنى خطبه حضرت زينب(س) در مجلس ابنزياد
خطبه ايشان در مجلس ابنزياد، در قالب گفتگو و در چند جمله ميان حضرت و ابنزياد شكل گرفته است. از ويژگيهاى بافت متنى اين خطبه مىتوان به موارد زير اشاره كرد:
1. استفاده از الفاظ ساده و استوار و عباراتى غير آهنگين كه نشان از صبر و بردبارى فراوان حضرت زينب دارد. ايشان در جواب ابنزياد كه از او سوال كرد:
1.يا أهل الكوفة، يا أهل الختر و الغدر.