نظرت در مورد آنچه خداوند بر سر برادرت و پدرت آورد چيست؟ با آرامشى خاص و كلامى ساده و استوار و آهنگى آرام، فرمود: «ما رأيت إلّا جميلاً. هولاء قوم كتب اللَّه عليهم القتل، فبرزو إلى مضاجعهم...»۱
2. به كار گيرى اسلوب بلاغى «القول بالموجب» كه يك نوع آن عبارت است از اثبات صفتى براى چيزى يا شخصى و آوردن حكمى بر اساس آن كه خود باعث نفى آن صفت از فرد مقابل مىشود. اين اسلوب به زيبايى در قرآن آمده است. «يقولون لئن رجعنا إلى المدينة ليخرجن الأعزّ منها الأذلّ وللَّه العزّة ولرسوله وللمؤمنين.» (منافقون (۶۳) / ۸) در اين آيه، منافقان خود را عزيز و مؤمنان را ذليل مىدانند و در مقابل، خداوند بدون اينكه بگويد منافقان عزيز نيستند، عزّت را مختصّ به خود و رسولش و مؤمنان مىداند و در واقع، با به كار بردن جمله مثبت، عزّت را از منافقان نفى مىكند. (16: ص 337) حضرت زينب(س) هم آنجا كه ابنزياد در خطاب به او، خدا را شكر مىكند كه آنها را رسوا كرد، با بهكارگيرى اين اسلوب مىگويد: «خداوند را سپاس مىگويم كه ما را با (انتخاب) پيامبر (از ميان ما) گرامى داشت و از پليدى پاك و تطهير كرد. تنها فاسق است كه رسوا مىشود و دروغگو است كه تكذيب مىشود و ما هيچ يك از اين دو گروه نيستيم.» حضرت زينب در اينجا به زيبايى، كلام ابنزياد را از اهل بيت، نفى مىكند و به صورت غيرمستقيم، آن را به خود ابنزياد نسبت مىدهد.
7-2-3) تحليل بافت متنى خطبه حضرت زينب(س) در مجلس يزيد
در اين خطبه نيز همانند خطبه ايشان در ميان مردم كوفه، مىتوان بافت متنى آن را به دو قسمت بافت كلّى يا بنايى و بافت ساختارى تقسيم كرد.
7-2-3-1) تحليل بافت بنايى خطبه حضرت زينب(س) در مجلس يزيد
1.به جز زيبايى نديدم. آنان قومى بودند كه خدا كشته شدن را بر آنان نوشته بود، پس به سوى آرامگاههاى خود رفتند.