تحليل گفتمان ادبى خطبه ‏هاى حضرت زينب(س) - صفحه 133

ساختارها به صورت جدا از هم بررسى شوند.

7. تحليل گفتمان ادبى خطبه‏هاى حضرت زينب(س)

در تحليل گفتمان ادبى خطبه‏هاى حضرت زينب (س) ابتدا به بافت موقعيّتى آن مى‏پردازيم و سپس با تحليل بافت متنى آن، نتيجه مى‏گيريم كه بافت متنى خطبه‏ها به زيبايى، متناسب با بافت موقعيّتى آنها آمده است.

7-1) تحليل بافت موقعيّتى خطبه‏ها

خطبه‏هاى حضرت زينب(س) هر كدام داراى موقعيّتى خاص است كه اسلوبى خاص را هم مى‏طلبد.
خطبه ايشان در كوفه، در ميان مردم بوده است؛ مردمى كه استاد مطهّرى مهم‏ترين عامل در اقدام آنها به قتل فرزند رسول خدا صلى اللَّه عليه وآله را جهالت آنان مى‏داند و در واقع امام حسين، شهيد فراموش‏كارى مردم شد. (13: ص 47-48) همين مردم اگرچه اهل بيت پيامبر صلى اللَّه عليه وآله را تنها گذاشتند، ولى بعدها جوانه‏هاى نهضت مقاومت و بيدارى در ميان آنها آشكار و به صورت قيام توّابين و مختار، روييده شد و به حكومت هزارماهه بنى‏اميّه خاتمه داد. (12: ص 91) در حقيقت، تأثير اين خطبه در مردم، اوّلين بذرهاى اين قيامها را در وجود آنها كاشت. لذا واجب بود كه اين خطبه‏ها به صورتى ايراد شود كه بيشترين تأثير را در آنها بگذارد و وجدان خفته آنان را بيدار كند.
خطبه حضرت زينب (س) در مجلس ابن‏زياد و مجلس يزيد، در مقايسه با خطبه ايشان در كوفه، موقعيّتى متفاوت دارد و اسلوبى ديگر را اقتضا مى‏كند. ابن‏زياد و يزيد هدفى جز تحريف واقعه كربلا و جلوگيرى از ابلاغ رسالت حسين عليه السلام بعد از شهادت او نداشتند. آنها در پى معرّفى كردن شهادت امام على عليه السلام و امام حسين عليه السلام

صفحه از 148